Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:41, 15. 10. 2021.

| Ekonomija

DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Leskovac

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
poljoprivreda
PSSS Leskovac mora da dostavi izveštaje o nepravilnostima; Ilustracija; foto: M. M.

Nepravilnosti u finansijskom izveštaju PSSS Leskovac za 2020. godinu utvrdila je Državna revizorska institucija, a samo neke od njih su to što ta služba nije uplatila najmanje 50% ostvarene dobiti za 2019. godinu, što su po Zakonu u obavezi, dok su osnovni kapital prikazali više nego što stoji u osnivačkom aktu društva. Ukupno je dato 6 preporuka i očekuje se da PSSS dostavi izveštaj o otklanjanju nepravilnosti.

Zbog svih pronađenih nepraviilnosti revizori su dali "mišljenje sa rezervom" o finansijskim izveštajima PSSS Leskovac, a kako stoji u izveštaju DRI, to društvo iskazalo je osnovni kapital za 560.000 dinara više nego što stoji u osnivačkom aktu, a nisu uplatili ni 666.000 dinara, koliko iznosi polovina dobiti za 2019. godinu.

Dodaju i da je PSSS bez pravnog osnova u budžet Republike Srbije uplatila 1,6 miliona dinara zbog umanjenja rada zaposlenih, ali i da su u finansijskim izveštajima, u okviru nekretnina, postrojenja i opreme, iskazali vrednost zemljišta od 1,5 miliona dinara i građevinske objekte u iznosu od 4,6 miliona dinara na kojima u katastru nepokretnosti nema upisano pravo korišćenja, niti neko drugo stvarno pravo.

Neslaganja su pronađena i u zemljištu koje ta služba poseduje, a pogrešno su prikazivali prihode od subvencija, premija i donacija.

Društvo je u finansijskim izveštajima umesto nematerijalne imovine iskazalo nekretnine, postrojenja i opremu u iznosu od 400.000 dinara, umesto drugih potraživanja iskazalo odložena poreska sredstva u iznosu od 401.000 dinara i umesto prihoda od premija, subvencija, dotacija, donacija i slično iskazalo pasivna vremenska razgraničenja u iznosu od 1,3 miliona dinara, što nije u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike - kažu u izveštaju.

Revizori su dali 6 preporuka, a PSSS je u obavezi da dostavi izveštaj otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po svim preporukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Potop

    09:34 // 16. 10. 2021.

    Lopovluka i nepismenost.Stranački poslušjici a ne obrazovani ljudi.Sve što je normalno beži glavom bez obzira.Ovaj narod ne zaslužuje da ima svoju državu.

  • Срба

    01:41 // 16. 10. 2021.

    Нек прочешљају мало и Управу за пољопривреду Ниш…… поготову оне новопридошле са гомилом некретнина, њива, плацева, банковних рачуна- а на државним јаслама, па још и даље истражују где/чије њиве, плацеве, станове да пооткупљују…. Јел’ иког интересује порекло њиховог новца и одакле и даље пристиже? А, стање у пољопривреди у нишавском округу никад горе! Битно да они са чланском картицом уживају….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: