Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 11. 1. 2022.

| Ekonomija

DRI: Brojni propusti u radu niškog Univerziteta - zapošljavanje bez saglasnosti i neopravdani rashodi

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
banovina
Sa Univerziteta su u obavezi da u roku od 90 dana dostane izveštaj o otklanjanju nepravilnosti; foto: arhiva JV

Sprovođenje javnih nabavki bez poštovanja zakonskih procedura, rashod od 100.000 dinara bez validne dokumentacije, višak zaposlenih i zapošljavanje bez saglasnosti Komisije - neke su od nepravilnosti u radu niškog Univerziteta u 2019. i 2020. godini koje je utvrdila Državna revizorska institucija.

DRI je utvrdila nepravilnosti u primanjima zaposlenih za 2020. godinu, pošto Univerzitet nije doneo akte kojima bi uredio raspodelu sopstvenih prihoda i uvećanje plata, a i bilo je zaposlenih više nego što je odobreno.

Više su isplaćena primanja zaposlenima po osnovu zaposlenih preko odobrenog broja u iznosu od 204 hiljade dinara iz sredstava budžeta i u iznosu od 611 hiljada dinara iz sopstvenih sredstava - navode iz DRI.

Niški Univerzitet imao je četvoro zaposlenih preko dozvoljenog broja za koje nije pribavio saglasnost Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje i tako je više isplatio platu i socijalne doprinose.

Više su isplaćene plate i socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 11,61 miliona dinara i to u iznosu od 11,56 miliona dinara iz sredstava budžeta i u iznosu od 52 hiljade dinara iz sopstvenih sredstava - piše u Izveštaju.

Sem toga, za obračun plata za troje zaposlenih primenjivani su koeficijenti koji nisu u skladu sa propisanim, a manje su plaćeni porezi i doprinosi za zaposlene po osnovu ugovora o autorskom delu.

DRI je evidentirala i rashod od 100.000 dinara bez validne dokumentacije za osmoro zaposlenih koji bi trebalo da su obavljali korekturu tekstova časopisa, a koji nisu pisali izveštaje o tome.

Kako saopštavaju iz DRI, Univerzitet nije poštovao Zakon o javnim nabavkama jer je obaveštenje o ugovoru objavio van propisanog roka, a bilo je i drugih nepravilnosti kada je reč o tenderima.

Javne nabavke nisu izvršene u skladu sa zaključenim ugovorima u iznosu od 1,48 miliona dinara za izvršene rashode na osnovu predračuna za usluge štampanja - piše u Izveštaju o reviziji.

Takođe, usluge štampanja platili su više nego što je bilo ugovoreno, bez pravnog osnova.

Bilo je i rashoda u iznosu od 223.000 dinara, a da nije obezbeđena konkurencija, kao i rashoda od 1,2 miliona dinara bez validne dokumentacije, za štampanje časopisa po ugovorima sa kompanijom “Unigraf x-copy”.

Sa Univerziteta u Nišu u obavezi su da u roku od 90 dana dostave izveštaj o otklanjanju svih nepravilnosti, kao i dokaze o tome da postupaju po datim preporukama.

Neke od tih preporuka su da obaveštenja o ugovoru objavljuju u zakonskom roku, da poštuju odredbe ugovora, da obezbede konkurenciju pri nabavkama, da pri obračunu plate primenjuju osnovu propisanu Zakonom, kao i da pravilno plaćaju poreze i doprinose.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koga za predsednika Srbije

    20:15 // 11. 1. 2022.

    Pre nekih 7 godina poslao sam Senatu pitanje da li je univerzitetski pravilnik o produzenju radnog odnosa penzionerima u skladu sa zakonom (a znao sam da nije). Posle godinu dana sam otisao do sekretara Univeziteta i pitao zasto ne odgovaraju. Rekao mi je: "Jes, da ti odgovorimo pa da nas tuzis!" Jos uvek mi nisu odgovorili. Zato sat na desnu ruku i glasajmo protiv takvih na izborima.

    • Marko

      21:34 // 11. 1. 2022.

      Kada tražiš informacije, pozivaš se na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja. Kada ti ne odgovore, onda tužiš što ti nisu odgovorili. Civilizovana konverzacija sa njima nije moguća.

  • Ne davimo Univerzitet

    17:17 // 11. 1. 2022.

    Sramota je sta se desava. Sramota. U gradu gde je prosek primanja daleko ispod dostojanstva.....
    Da li država vidi ovaj kriminal?

  • Tajanstveni Alan

    16:19 // 11. 1. 2022.

    Na ovaj izvestaj DRI, odgovorni ce se samo nasmejati ! Nisu dzabe ulazili u sns, da kad nesto zloupotrebe, podignu knjizicu sekte, kao Kviska u nekadasnjem kvizu ! Znaci, nista od odgovornostqi nece biti, naprotiv, bice nagradjeni ! Srbija je ovo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: