Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 26. 10. 2018.

| Ekonomija

DRI: Dom zdravlja u Leskovcu pojedincima isplaćivao veće plate

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja Leskovac
Pogrešno urađeni i finansijski izveštaji, foto: B. Antić

Dom zdravlja u Leskovcu, prema izveštaju Državne revizorske institucije, u toku 2017. godine pojedinim zaposlenima je loše obračunavao plate, te je na konto toga isplaćeno 1,6 miliona dinara više. Utvrđeno je i da je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naplaćen veći iznos nego što je realno stanje i to za 8 miliona dinara.

U toku revizije je, kako navode u izveštaju, uvrđeno da je zaposlenima sa skraćenim radnim vremenom uvođen prekovremeni rad, kao i da je pravo na skraćeno radno vreme utvrđeno suprotno propisima.

Dom zdravlja je u toku 2017. godine uvodio rad duži od punog radnog vremena zaposlenima koji obavljaju poslove na radnim mestima koja su aktom o proceni rizika utvrđena kao radna mesta sa povećanim rizikom, nepravilno je utvrdio koeficijente za obračun plate i nepravilno utvrdio pravo na skraćeno radno vreme, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o platama u državnim organima i javnim službama - navode u izveštaju.

Pored ovoga, u izveštaju se navodi i da je izvršena nabavka usluga od 700.000 dinara i to bez postupka javne nabavke, što je suprotno zakonu.


Pogrešno rađeni i finansijski izveštaji

U završnom računu za 2017. godinu, navodi se u izveštaju, nepotpuno i netačno su iskazani podaci, odnosno nije iskazan deo imovine i obaveza u ukupnom iznosu od 171,9 miliona dinara.

Nisu evidentirane kamate po osnovnu izvršnih sudskih sporova zaposlenih i troškove sudskih sporova, nisu fakturisane usluge, loše je iskazana nematerijalna imovina, kao i sitan inventar - navode u izveštaju.

Ipak, u toku sporvođenja revizije, rukovodstvo je uskladilo radno vreme zaposlenih, uspostavljene su kontrolne aktivnosti i usvojene su procedure u cilju unapređenja sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Dato je ukupno 25 preporuka, navodi se u izveštaju, od kojih je 17 rešeno u postupku revizije. U toku je usklađivanje još 8 preporuka DRI, nakon čega je Dom zdravlja u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, kao i dokaze o postupanju po datim preporukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rajkovic

    17:12 // 27. 10. 2018.

    I nikome nista,direktori partijski zasticeni od svake odgovornosti.

  • pacijent

    02:00 // 27. 10. 2018.

    Bahatosti, neznanja, nepostenja i svega ostalog negativnog na pretek ima toga jos nezakonitog samo treba da se dugo trazi i bice katastrofalno, pitam se samo hoce li neko da odgovara ili pojeo vuk magarca kao obicno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: