Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 26. 1. 2018.

| Ekonomija

Dve godine Toplana u Nišu pogrešno naplaćivala grejanje na štetu građana

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Toplana
Šta plaćaju Nišlije?; Foto: Arhiva JV

Državni revizor utvrdio je da je Gradska toplana u fiksni i varijabilni deo prethodne dve sezone uključivala troškove koje nije trebalo da plaćaju korisnici. Iako je DRI preporučio da se nadoknadi šteta građanima, iz Toplane kažu da to nije učinjeno. Stanari smatraju da je od građana "pokradeno" na destine miliona evra.

Naknada za korišćenje energenata - gasa i mazuta je, kako se navodi u izveštaju revizora o poslovanju Toplane u 2016. godini, bila obračunata u varijabilnom delu, iako taj trošak nije trebalo da utiče na cenu grejanja u ovom delu. Toplana je, takođe, pogrešno obračunavala cenu gasa i mazuta.

Pri proceni tržišnih cena gasa preduzeće je primenilo cene na osnovu računa za mesec jul, iako su pri utvrđivanju varijabilnog dela bile poznate cene gasa za ceo regulatorni period (januar-jun na osnovu ispostavljenih faktura, jul-decembar, na osnovu zaključenog Ugovora o snabdevanju gasom sa „Yugorosgaz“ a.d., Beograd). Procena cena mazuta izvršena je na osnovu veleprodajnog cenovnika NIS-a za mesec juli umesto na osnovu cena utvrđenih ugovorom o isporuci mazuta i nije pri proceni uključilo naknadno odobrene rabate od snabdevača energenata kao jedan od parametara za određivanje cena - navodi se u izveštaju DRI.

Toplana je, kako piše u izveštaju, u zimu 2016. i 2017. godine, i u fiksni deo uračunala troškove koje nije trebalo da plate građani koji imaju centralno grejanje. Tu su, između ostalog, i nezakonito uvećane plate zaposlenih u ovom preduzeću.

Preduzeće nije u potupnosti postupilo u skladu sa Uredbom pri određivanju maksimalne visine prihoda - fiksni deo, zbog toga što je u obračun fiksnih operativnih troškova uključilo: troškove predujma u izvršnim postupcima, ukupan iznos troškova rezervisanja za naknade i druge beneficije umesto isplaćenih naknada po ovom osnovu, koji su utvrđeni Uredbom, troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda iznad Zakonom utvrđenih - navodi se u izveštaju.

Međutim, u izveštaju nije navedeno koliko je tačno para nezakonito naplaćeno, te se ne zna za koliku sumu su građani oštećeni.


Revizor preporučio Toplani da nadoknadi štetu građanima

Radijator Gde su otišle pare koje su nezakonito naplaćene?; Foto: JVDirektor Toplane Predrag Milačić kaže da iste greške nisu napravljene ove sezone, te da građani, ovog puta, plaćaju isključivo ono što troše. Preporuka Državne revizorske institucije bila je da se sve nepravilnosti u određivanju cene fiksnog i varijabilnog dela na računu za grejanje koje su se dogodile u prethodne dve sezone, isprave ove zime. Međutim, kako kaže Milačić, ovo nije učinjeno niti je proračunato za koliko su tačno para građani oštećeni.

Mi smo ove godine cene grejanja utvrdili stopostotnom primenom metodologije, i to pre pristizanja izveštaja. Sve preporuke iz izveštaja, bez obzira na naše mišljenje o njihovoj osnovanosti i ispravnosti, će biti razmotrene i prihvaćene u skladu sa zakonskim propisima. Fiksni i varijabilni deo je ove sezone obračunat u potpunosti u skladu sa metodologijom. Pomenuti troškovi nisu uračunavani u cenu - kazao je Milačić.

Direktor Toplane tvrdi i da troškovi prilikom primene Metodologije kojom se određuje cena grejanja nisu uticali na povećanje fiksnog dela.

Osnivač svojom odlukom nije priznao troškove u potpunosti, pa je umesto predložene fiksne cene za sezonu 2015/16 od 32,37 din/m2 odobrena cena 28,26 din/m2, a za sezonu 2016/17 umesto predložene fiksne cene 29,88 din/m2 odobrena 28,26 din/m2. Što se tiče varijabilnog dela, ne zna se da li bi na drugačiji način kalkulisana cena (uzevši u obzir prosečnu cenu za ceo regulatorni period, umesto samo za jun) bila ista, manja ili veća. Uostalom, i DRI u svom izveštaju navodi da nije moguće utvrditi efekte ovih primedbi na finansijske izveštaje za 2016. godinu - rekao je Milačić.


UPSS: Građani oštećeni za destine miliona evra

Iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) kažu da su tražili dokumentaciju od Toplane kako bi izračunali koliko su korisnici oštećeni, pošto ovo nije utvrdio DRI. Predsednik Pokreta Saša Kostić smatra da su građani od 2013. godine kada je počelo da se naplaćuje grejanje “po utrošku”, oštećeni za desetine miliona evra.

Za 6 godina, samo po osnovu stavke koja je obračunata, izražena u izveštaju DRI da na osnovu uvećanih koeficijenata, preko 9 miliona dinara na godišnjem nivou za 2016. je isplaćeno više u platama zaposlenih nego što je trebalo. Puta 6 godina, koliko je to dinara? Kada podelite sa kursom evra... to je samo za jednu stavku, a ima ih dvadesetak. Kad se na isti način saberu, grubo, na desetine miliona - kaže Kostić.

On dodaje da bi grejanje za prethodne dve sezone bilo mnogo jeftinije kada bi Toplana korigovala cenu, po zahtevu DRI.

Ono što je nepravilno naplaćeno od građana treba da se koriguje za prošlu i preprošlu grejnu sezonu. Treba da se uzmu podaci i da se iskoriguje i da se zaračunaju za ovu grejnu sezonu i time bi došlo do značajnog pada cene. Međutim, oni ne preduzimaju ništa. Jednostavno ne reaguju - dodaje Kostić.


"DRI izbegao politički progon, pare otišle u džepove stranaka"

DRI nije izračunao koliko su građani Niša oštećeni, smatra Kostić, upravo zbog toga što se radi o "ogromnim parama".

Ovde nisu uspeli da izračunaju štetu, jer su ogromne pare i na taj način su zaštitili sebe da ne bi doživeli politički progon - smatra Kostić.

Pošto novca koji je naplaćen nezakonito nema na računima, Kostić sumnja da je otišao političkim strankama.

Samo postavljam pitanja da li je neko pokrenuo pitanje gde su te pare otišle jer ih na računima nema? Osnovano smo još ranije posumnjali da te pare završavaju u kasama stranaka i da se stranke od tog novca finansiraju. Kad smo sa takvom konstatacijom izašli mi smo dobili krivične prijave - dodaje Kostić.

Podsetimo, revizor je utvrdio da su 2016. godine "subvenicije" koje je Toplana davala građanima koji imaju enormne račune zbog energetske neefikasnosti stanova ali i sistema za grejanje, zapravo platili ostali korisnici daljisnog grejanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zar ne razumete

    19:02 // 5. 2. 2018.

    Ne sekirajte se, cene su napredne i biće još naprednije.

  • Pera ložač

    08:44 // 29. 1. 2018.

    Komentari i nalazi revizora su na nivou deteta sa osnovnom školom.
    Troškovi koji su naplaćeni u varijabilnom delu računa na koje je DRI imala primedbe su trebali da budu deo fiksnog dela računa i tu korisnici nisu oštećeni.
    Da su za izračunavanje nulte cene korišćeni podaci iz cele grejne sezone, cena varijabilnog dela bi bila mnogo viša, jer je cena gasa u zimskim mesecima uvek viša od julske.

    • Borko

      10:53 // 29. 1. 2018.

      More Pero kaži ti nama kako je moguće da centzralno grejanje bude skuplje od grejanja na struju? To nije moguće ni po jednoj teoriji bez razlike da li ste učili školu na Sega-Mega Univerzitetu ili na državnom. A to što kažete da je loša izolacija zgrada uzrok je čista laž, vi naplaćujete prema kalorimetru u podstanici i baš vas briga za temperaturu u stanu (18 godina sam imao 16 C a vi ništa).

    • Kimi

      00:56 // 6. 3. 2018.

      Nalazi revizora "na nivou deteta sa osnovnom skolom"?
      Da nije mozda revizor postavljen od strane sns-a ili kako?

      Energenti se ne kupuju mesec za mesec i ne placa se stalna trzisna cena, narocito kada se radi o velikim potrosacima.
      Tu pricu mozete da prodate samo nekim nepismenim gradjanima.

      Nego, recite vi nama, koliko isplacujete jubilarne nagrade i na koji period?

  • Radoje

    22:18 // 28. 1. 2018.

    I sad, šta to vredi što znamo? Da li će, i kada, biti vraćen novac? Ja redovno paćam i želim da mi se bespravno oduzeto vrati. KOme se uopšte možemo obratiti, budući da je ovo javno izneto. Tako da verujem da je verodostojno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: