Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 18. 7. 2019.

| Ekonomija

DRI: Grad Niš može da izgubi skoro dve trećine budžeta na sudske sporove

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
dri
U Gradskoj upravi objašnjavaju da to ne znači da će Grad da izgubi sve te pare u sporovima; foto: A. K.

U 2018. godini, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), protiv Grada Niša vođen je veliki broj sudskih sporova u kojima se potražuje 6,7 milijardi dinara. U Gradskoj upravi objašnjavaju da se oni odnose uglavnom na osobe koje traže nazad zemljište Poljoprivrednog kombinata (PIK), ali i na one kojima ranijih godina nije isplaćivana eksproprijacija za zemljišta na kojima su građene ulice.

DRI u svom izveštaju upozorava na neizvesnost stanja gradskog budžeta zbog velikog broja sudskih procesa. Naime, Grad je samo prošle godine vodio skoro 12.000 sporova.

Na osnovu prezentovanih podataka i informacija u postupku revizije utvrdili smo da se vode sporovi u kojima je Grad Niš tužena strana u ukupnom iznosu od oko 7 milijardi dinara. Grad Niš je u 2018. godini vodio ukupno 11.822 parničnih, vanparničnih, izvršnih i upravnih predmeta pred nadležnim sudovima - navodi DRI.

Procesi u kojima se traži najviše para, kako piše u izveštaju, odnosi se na zemljišta po Nišu koje je nekada pripadalo Poljoprivrednom kombinatu Niš (PIK). To potvrđuju i u Gradskoj upravi i dodaju da se tome pridodaju i neisplaćene eksproprijacije iz perioda od pre 6 godina.

Više od dve milijarde je PIK Niš. Oni su posle Drugog svetskog rata nacionalizovali zemlju i napravili Poljoprivredni kombinat. Svuda po gradu imaš parcele koje su pripadale PIK-u. Najveća stavka su i faktičke eksproprijacije. Asfaltirane ulice, a nije plaćeno vlasnicima parcela. Tu sigurno ima 700 - 800 miliona. Na osnovu toga je u prethodne 3 i po godine plaćeno 3,5 milijardi dinara. Zbog takvih se stvari se u Nišu u poslednjih 6 godina baš ništa ne radi bez rešene imovine i građevinske dozvole - navode u Gradskoj upravi.

Za ujede pasa, oštećene felne od udarnih rupi i slične stvari, objašnjavaju u Gradskoj upravi, oni koji tuže Grad traže ukupno između 20 i 30 miliona dinara. Ističu da cifra koju je u izveštaju predstavio DRI ne znači da će sve to biti izgubljeno na sudu.

Grad tu ni slučajno neće da izgubi sve, može da se desi da Grad izgubi 10-15% - navode u Gradskoj upravi.


Grad najviše tuži za lokale i stanove

Prema izveštaju DRI, Grad Niš tužio je u procesima "vrednim" oko milijardu dinara.

Grad Niš vodi sudske sporove u kojima je on tužilac, u ukupnom iznosu od 966.883 hiljade dinara - navodi DRI.

U Gradu objašnjavaju da se većina tužbi odnosi na stambene prostore i lokale.

Mnogi njihovi korisnici nisu plaćali kiriju i razne druge troškove, pa Grad tuži - ističu u GU.

Pored spornih tužbi, DRI je u svom izveštaju kao nepravilnosti naveo i delimično nepravilno evidentiranje prihoda, ali i nepravilno evidentiranu gradsku imovinu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Rezime DRI (preuzmi) - 440.96 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sangajac

    10:11 // 19. 7. 2019.

    A gde je DRI izvestaj gde su stotine miliona dinara potrosene nenamenski u Transfuziji Nis,ko krije podatke i stiti direktorku,sramota.

  • Gera

    21:13 // 18. 7. 2019.

    SNS=G17=SPS Ti ljudi iz kuce nebi trebalo da izadju od stida. Unistili su porodicu, grad i na kraj drzavu.Zadnjih 30 g. samo prevare i varanje.Vise ne

  • EU

    18:31 // 18. 7. 2019.

    Pare EU. Nema vise moje-tvoje druze Tito.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: