Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 27. 12. 2018.

| Ekonomija

DRI: Niški "Vodovod" isplatio skoro 50 miliona dinara više za plate

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
vodovod
DRI opet utvrdio nepravilnosti u niškom preduzeću; foto: Facebook/JKP Naissus

Više nego što je po propisima, i to skoro 50 miliona dinara više, prema izveštaju Državne revizorske institucije, isplatilo je svojim zaposlenima u 2017. godini na ime plata niško Javno komunalno preduzeće Naissus.

U toku revizije, kako se navodi u izveštaju DRI, niški Vodovod kršio je Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja.

Tako su napravili “negativni višak” od 49, 2 miliona dinara, a preduzeće je napravilo 2 "skupa" prekršaja.

Povećalo osnovicu za obračun i isplatu zarada sa 17,7 miliona dinara na 20,7 miliona dinara i po tom osnovu, za 2017. godinu, više obračunalo i isplatilo osnovnu zaradu zaposlenih u iznosu od najmanje 48.371.848 dinara. Povećalo procente za obračun i isplatu uvećanja zarade za rad na dan praznika koji je neradni dan i za rad noću, i po tom osnovu, za 2017. godinu, više obračunalo i isplatilo zaradu zaposlenih u iznosu od 907.767 dinara - navodi DRI.

U svim slučajevima prekovremeni rad se obavljao na osnovu usmenog naloga, objašnjava DRI, u trajanju koje višestruko premašuje Zakonom o radu propisane limite. I to nije sve, jer su problematični i odmori i regresi.

Naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor isplaćena je zaposlenom za slučaj u kojem nisu bili ispunjeni uslovi propisani Zakonom o radu. Preduzeće je manje obračunalo i isplatilo iznose naknada zarada, jer u obračun proseka zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci nije uzelo u obzir iznos regresa za korišćenje godišnjeg odmora - objašnjava DRI.

Ova nezavisno kontrolno telo Republike Srbije dalo je 9 preporuka Vodovodu, pa sada je na potezu niško preduzeće koje treba da ukloni nepravilnosti i da dokaže da je to uradilo.

Podsetimo, DRI je nepravilnosti pronašao i u poslovanju JKP Mediana, kao i u niškom Zavodu za transfuziju krvi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    21:58 // 26. 2. 2019.

    Ne napadajte vodovodski otpad, za povećanje plata u jednom delu je kriv bivši direktor DAP koji se sada bavi strujom, a posebno što niko ne pominje pisanje prekovremenog rada u iznosu od 40 sati svakog meseca njemu i najbližim saradnicima, plus što je mamica kupila za zapošljavanje pa zbog toga obolela a on kupio još koju diplomicu i novu limuzinu, a video fakultet na razglednici.

  • Extrasponzor

    11:14 // 28. 12. 2018.

    A nista ne sponzorisu. Nisu ni za kulturu ni umetnost a ni za sport.

    • bunardžija

      17:36 // 30. 12. 2018.

      Raspitaj se malo,sponzorišu Radnički,rukomet Želju i još neke.Gde god može malkice da se properu,tu su.

  • Tivat

    21:17 // 27. 12. 2018.

    Kad izmiksujes radikale,preletace,selce,dosljake,ljubitelje pinka i granda,kupljene diplome na sega mege univerzitetima,bahatost i samozivost...dobijes vladajucu garnituru u Nisu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: