Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 18. 9. 2020.

| Ekonomija

DRI upozorava: Od Grada Niša preko suda traže 5,1 milijardu dinara, tužio i Vodovod

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Grad najčešže tužen zbog ujeda lutalica i bespravne gradnje; foto: S. M.

Državna revizorska institucija kontorlisala je finansijsko poslovanje Grada u 2019. godini i zaključak je načelno dobar, ali ono na šta revizori skreću pažnju je veliki broj sudskih sporova koji se vode protiv Grada Niša i koji potencijalno mogu da olakšaju kasu za 5,1 milijardu dinara, što je skoro polovina ukupnog godišnjeg budžeta. Tužbe su najčešće zbog bespravno oduzetog zemljišta i ujeda lutalica, ali Grad je tužilo i javno preduzeće čiji je osnivač - JKP Naissus.

Samo u 2019. godini, piše u izveštaju DRI, pokrenuto je 1.539 parnica protiv Grada Niša, 1.566 izvršnih postupaka, 998 vanparničnih i 319 upravnih. Ukupno 4.442.

Isti izveštaj pokazuje da se iz prethodnih godina “vuče” 7.961 predmet, što dovodi do zaključka da je samo prošle godine broj novih predmeta veći od polovine pokrenutih predmeta prethodnih godina.

Struktura predmeta je takva da ih je u 2019. najviše zbog ujeda pasa i mačaka lutalica - ukupno 1.665 postupaka.

Čak 1.296 predmeta se odnosi na imovinsko-pravne odnose.

Po tužbama fizičkih i pravnih lica protiv tuženog Grada Niša radi naknade štete za faktičko oduzimanje zemljišta, nastalo izgradnjom ulica i drugih javnih površina, bez prethodno vođenog upravnog postupka, po tužbama fizičkih lica radi plaćanje naknade na ime oduzetog zemljišta po osnovu supsidijarne obaveze Grada Niša - piše u izveštaju.

Od značajnijih parničnih postupaka revizor izdvaja i 2 tužbe gradskog preduzeća JKP Naissus koje su podneta Privrednom sudu 14. maja prošle godine. Vodovod od Grada potražuje ukupnu sumu od 15,5 miliona dinara za izvođenje radova, prevoz i isporuku pijaće vode u 2015, 2016. i 2017. godini.

U jednom predmetu je, kako piše, presuđeno u korist Naissus-a, ali je sudija odlučio da Grad plati preduzeću 495.000 dinara. I taj predmet je u žalbenom roku.

Za drugi predmet je doneta prvostepena presuda kojom je tužba Vodovoda odbijena u celosti.

Doneta je prvostepena presuda kojom je odbijen tužbeni zahtev tužioca u celosti. Teče rok za ulaganje žalbe - piše revizor.

Revizor posebno skreće pažnju na sudske sporove i njihov uticaj na finansije Grada.

Na osnovu prezentovanih podataka i informacija u postupku revizije utvrdili smo da se vode sporovi u kojima je Grad Niš tužena strana u ukupnom iznosu od 5.120.536.000 dinara. Vrednost navedenih sudskih sporova može nepovoljno da utiče na finansijski rezultat u narednom periodu, što ima materijalni značaj - piše u izveštaju.

U Kabinetu gradonačelnice ovaj deo izveštaja nisu komentarisali, kao ni to kako će tužbe uticati na finansije Grada, već su novinare uputili na Gradsko pravobranilaštvo. Tamo je rečeno da na pitanja ne stižu da odgovore zbog puno posla. Upućuju na izveštaj DRI i obećavaju odgovore u najkraćem roku.


Loša knjiženja i nerealizovani projekti

Nepravilno evidentiran deo prihoda i primanja, kao i deo rashoda i izdataka je nešto što je takođe primetio revizor. Loše je bila upisana i imovina (zgrade i građevinski objekti), nisu bile pravilno upisane sve donacije koje je u 2019. godini dobio Grad, a propušteno je u knjiženju i kreditno zaduženje od oko 81 milion dinara.

U Kabinetu gradonačelnice kažu da revizor nije utvrdio materijalne greške.

Indirektni korisnici su uplatu prihoda vršili na pogrešan konto prihoda. Knjiženja su vršena na osnovu uplata, pri čemu nema materijalne greške. Izvršiće se korekcija konta - kažu u Kabinetu.

U Godišnjem izveštaju o učinku programa, zaključuje revizor, nije navedeno obrazloženje za devet projektnih aktivnosti, odnosno projekata, koje nisu realizovane i u okviru kojih nije bilo izvršenja rashoda i izdataka i za 20 projekata, u okviru kojih je procenat izvršenja rashoda i izdataka u odnosu na tekući budžet ispod 80%.

Kancelarija ѕa lokalni ekonomski razvoj i projekte se bavi projektnim aktivnostima u Gradu, a na njih su uputili i iz Kabineta. U KLERP-u kažu da oni nemaju nerealizovanih projekata i da ne znaju na koje projekte se misli u izveštaju DRI.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte nema nerealizovanih, ali ima projekte koji su višegodišnji, započeti u toku prošle godine i još uvek traju - kažu u KLERP-u.

U izveštaju revizor navodi da su se i tokom samog rada videli efekti revizije, jer su određene nepravilnosti ispravljene, a na kraju je dato 15 preporuka koje lokalna samouprava mora da ispoštuje.

Kompletan izveštaj možete pronaći - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    15:15 // 19. 9. 2020.

    Pa advokati lapaju pare naduvavaju maxsimalno cifre za oduzeto zemljište i dogovor sa sudijom sve se može svi zadovoljni....

  • Dzamutka

    09:57 // 19. 9. 2020.

    Cudi me da nije odgovoreno da su ZUTI krivi i normalno, Djilas, Solak i Obradovic !
    Gradonacelnica kao poklon od prethodnika dobila divan poklon !
    I, zar ne vidite da u ovom napacenom gradu neko ne dize glavu od posla, gradsko javno pravoblanilastvo, ne stizu ni na pitanja da odgovore i Zakon o dostupnosti informacija da ispostuju !
    Ljudi rade a vi zapitkujete , pa stvarno nije u redu !

  • asxa

    09:07 // 19. 9. 2020.

    hehe, za naplatu pola milke, ostalo podelili u dilu neko iz grada, naissusa, sudstvo, zastarelost ovo-ono....za naissus 15 mil. je nikakva cifra

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: