Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 2. 12. 2023.

| Ekonomija

DRI utvrdila finansijske nepravilnosti u aleksinačkoj Bolnici i kritikuju to što nije bilo konkursa za direktora

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Bolnica Aleksinac 4; foto JV
Kažu da su neke nepravilnosti već otklonili; foto: JV

U finansijskim izveštajima za prošlu godinu Opšta bolnica Aleksinac je nepotpuno i netačno iskazala podatke i to u ukupnom iznosu od čak 90 miliona dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI). Skrenuli su pažnju i na to što nije raspisan konkurs za izbor direktora pre nego što je aktuelnom Goranu Vidiću istekao mandat, a koji je već dugo vršilac dužnosti.

DRI u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja aleksinačke bolnice konstatuje da su najmanje 90.212.000 dinara prikazali nepotpuno i netačno, a pre svega tako što su u izveštaju o izvršenju budžeta za 2022. godinu pogrešno iskazali ekonomske klasifikacije u iznosu 24.610.000 dinara. dri Imaju rok da otklone nepravilnosti; foto: JV

U Bilansu stanja na dan 31. 12. 2022. godine: - više iskazala vrednost opreme najmanje u iznosu 21.002.000 dinara; - više iskazala nematerijalnu imovinu u iznosu od 493.000 dinara; - više iskazala potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja u iznosu od 1.337.000 dinara; - manje iskazala vrednost zgrada i građevinskih objekata najmanje u iznosu od 2.822.000 dinara; - manje iskazala stanje nefinansijske imovine u stalnim sredstvima u iznosu od 39.540.000 dinara; - manje iskazala stanje opreme za iznos od 408.000 dinara - utvrdio je DRI.

Dalje nepravilnosti u njihovom poslovanju koje je utvrdila DRI odnose se na ostvarene prihode i rashode od ukupno najmanje 5,2 miliona dinara. Obrazlažu da su prihode od 1.122.000 dinara ostvarili bez pravnog osnova, kao i da 556.000 dinara rashoda za zaposlene nisu u skladu sa propisima kojima se uređuju plate.

Nešto više od milion dinara su rashodi veći nego što je bilo opredeljeno planom, piše takođe u izveštaju, kao i da je najmanje 183.000 dinara rashoda bilo bez poštovanja propisa koji uređuju radne odnose.

Takođe navode i da je za najmanje 2,3 miliona dinara Bolnica imala nabavke dobara i usluge, ali na način koji nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U Opštoj bolnici Aleksinac utvrđeni su i nedostaci u delu koji se odnosi na: kontrolno okruženje, upravljanje rizicima, kontrolne aktivnosti i informisanje i komunikaciju - pišu u rezimeu.

Skrenuli su nadležnima pažnju i na to što Upravni odbor nije raspisao konkurs za izbor direktora 90 dana pre isteka mandata ranije izabranom i ističu da to nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije imenovalo članove Upravnog odbora Opšte bolnice Aleksinac najkasnije u roku od tri meseca od dana isteka mandata prethodnih organa, kako je to propisano članom 113 st. 8 i 9 Zakona o zdravstvenoj zaštiti; Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije imenovalo članove Nadzornog odbora Opšte bolnice Aleksinac najkasnije u roku od tri meseca od dana isteka mandata prethodnih organa, kako je to propisano članom 113 st. 8 i 9 Zakona o zdravstvenoj zaštiti - piše.

Aktuelni v. d. direktora Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić kaže da je deo nepravilnosti koje je utvrdila DRI već otklonjen, a da se "na ostalima radi".

Uloga DRI je da stvori jedinstveni sistem poslovanja i OB Aleksinac će sve nepravilnosti otkloniti u zakonom predviđenom roku - naveo je Vidić.

Još traje rok od 90 dana koji aleksinačka Bolnica ima da dostavi Izveštaj o otklanjanju grešaka, nepravilnosti i pogrešnih iskazivanja otkrivenih u reviziji i dokaze o postupanju po datim preporukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Инквизитор

    12:13 // 3. 12. 2023.

    Ах, тај Алексинац.
    Мали Елдорадо.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: