Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 14. 3. 2017.

| Ekonomija

DS: Centralizovane javne nabavke su loše za niške preduzetnike

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
miodrag stankovic
Miodrag Stanković ocenio ovu odluku kao štetnu za Niš; foto: JV

Iako niška vlast smatra da će javne nabavke za gradske ustanove, koje će se od aprila sprovoditi objedinjeno, doneti veliku uštedu Gradu, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miodrag Stanković tvrdi da je ova odluka “loša za Niš i niške preduzetnike”.

Od kancelarijskog materija, preko sredstava za higijenu, pa do energenata, sve ustanove koje se finansiraju iz budžeta kupovaće preko centralizovanih tendera, odlučeno je na sednici Skupštine grada. Stanković smatra da će to “doneti pare severu Srbije”, a štetu malim niškim preduzetnicima, koji neće biti u stanju da ponude traženu robu.

Centralizacijom javnih nabavki, oni mali, a svi privrednici u Nišu i jesu ti mali dobavljači, biće isključeni. Tako će biti jer će na tim javnim nabavkama velike vrednosti moći da se javljaju samo oni moćni, koji se nalaze u Beogradu ili Novom Sadu. Tako da i ono malo sredstava što odlazi na Niške privrednike, otići će na sever - kazao je Stanković.

Najveći problem je, navodi Stanković, to što će sav prihod, koji ti dobavljači budu ostvarivali, otići u njihove sredine. Gradska vlast, ističe Stanković, nije umela da se nosi ni sa javnim nabavkama daleko manjih vrednosti, od onih koje će biti sproveđene preko Gradske uprave.

Iz iskustva se vidi da gradska vlast nije umela da se nosi sa javnim nabavkama od recimo 50 miliona dinara. Te javne nabavke su propadale. Setimo se Dušanove ulice i drugih ulica koje su rađene u našem gradu i koliko je problema - kazao je Stanković.

Podsetimo, kako je početkom marta na Gradskom veću predloženo, od aprila će gradska Služba za javne nabavke početi sa centralizovanim javnim nabavkama u nekim gradskim ustanovama, a od naredne godine bi trebalo sve ustanove koje se finansiraju iz budžeta primene ovakav tenderski sistem.

Ovo podrazumeva da Služba za javne nabavke raspiše objedinjenu konkursnu dokumentaciju, a da sa pobednikom tendera potpiše okvirni sporazum, nakon čega bi ustanova, koja treba da preuzme naručenu robu, sama sklapala ugovor sa ponuđačem.

Pojedini direktori niških kulturnih ustanova sa radošću su primili vest o o ovome, smatrajući da će objedinjene kupovine, "ubrzati ceo proces nabavki".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • strucno lice

    14:45 // 14. 3. 2017.

    Usteda para i nece biti na stetu niskih privrednika. Obustavice se rodjacko burazerske kombinacije, mahinacije direktora koji imaju dil sa ponudjacima... Postupak okvirni sporazum bolje proucite pre nego sto porucujete sve i svasta, a centralizovane javne nabavke javljaju se da komentarisu unistitelji Grada Nisa i zemlje Srbije!

    • nestručno lice

      16:49 // 14. 3. 2017.

      Centralizacija=Beograd.Nijedna niška firma više nikad neće dobiti tender,jedino kao podizvođač beogradskoj.

    • Mile

      19:20 // 14. 3. 2017.

      Pa dobro, biće posla tu i za Nišlije. Trebaće fizikalci da teglje tu robu, neće valjda oni iz Beograda da se smaraju za sitne pare.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: