Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 30. 1. 2015.

| Ekonomija

Da li se grejanje sa meračima u stanu isplati?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radijator
Potrošači regulišu i toplotu i potrošnju; Ilustracija

Dok pojedine Nišlije negoduju što su im računi znatno veći od kada plaćaju pojedinačnu potrošnju, ima i onih koji hvale modernizaciju sistema grejanja. U Toplani kažu da su kalorimetri jedini način da se uštedi.

Sve veći broj stanara niških zgrada odlučuje se za ugradnju pojedinačnih merača, takozvanih kalorimetara, u svoje stanove, a račune sa potrošnjom plaćaju samo za mesece dok su radijatori topli.

Dve privatne firme obilaze zgrade, razgovaraju sa skupštinama stanara i sklapaju trojne ugovore, koji pored firme i stanara, uključuju i nišku Toplanu, kao snabdevača toplotnom energijom.

Anketa
Redakciji Južnih vesti javili su se oni koji su već ugradili individualne merače i, kako kažu, rezultati, a posebno cifre na računu, nisu u skladu sa očekivanjima.

Ovih dana stigli su računi za novembar i meni je stavka grejanje - 12.000 dinara za 66 kvadrata. Sledeći račun za decembar, kada je bilo dosta hladnije, biće još veći - piše redakciji jedan zabrinuti Nišlija.

Pojedine Nišlije najviše se žale na takozvane gubitke koji nastaju, kako je pojasnio jedan čitalac, posebno u starim zgradama.

Ove zime ću verovatno da platim 15.000 ili 20.000 dinara samo za gubitke. Grejanje je poskupelo za 40 %, i to ne mojom krivicom. Pitanje je ko će da mi nadoknadi štetu koja je posledica nemara Toplane - žali se jedan sugrađanin.

Ipak, ima i onih koji su zadovoljni ugrađenim kalorimetrima, a takvi su stanari zgrada u Rasadniku i Ulici Stojana Novakovića.

Nama koji imamo merače nije skupo, skupo je onima koji nemaju, jer plaćaju višu cenu - kaže jedan od stanara iz Rasadnika.

Zadovoljan je i korisnik iz centra grada.

Od kada koristimo kalorimetre ušteda na nivou zgrade je oko 40 odsto, što je ogromna stvar. Plus, sada možemo da kontrolišemo i potrošnju i toplotu u sopstvenim stanovima, a što je najvažnije, leti ne plaćamo potrošnju, jer je nema - priča stanar iz Ulice Stojana Novakovića.

kalorimetar Merači na podstanicama i dalje "glavni"; Foto: Arhiva JVI u Toplani potvrđuju da se naplata toplotne energije za sve korisnike na individualnom merenju i korisnike poslovnog prostora, od ove grejne sezone, vrši samo u zimskom periodu kada ima potrošnje, što je bitna razlika u odnosu na prethodne godine kada se plaćala i tokom letnjih meseci.

Bez obzira na merače u stanovima, kako kažu u Toplani, potrošnja se meri uvek na nivou podstanice koja toplotom snabdeva sve stanove. Razlika kod onih koji imaju merače u stanovima je, kažu u Toplani, ta što oni mogu da regulišu svoju potrošnju.

Međutim, i tada suma na računu u dobroj meri zavisi od očitanog stanja na podstanici.

Na primer, korisnik koji je potpuno zatvorio svoja grejna tela u celom mernom periodu na računu će dobiti samo svoj deo zajedničke potrošnje zgrade. Zajednička potrošnja ne predstavlja nikakve gubitke, već onaj deo toplotne energije predate objektu koji nije prošao kroz sama grejna tela gde se nalaze individualni merači, već kroz cevne instalacije koje prolaze kroz celu zgradu - kažu u Toplani.

toplana Iz Toplane preporučuju kalorimetre kao jedinu uštedu; Foto: Arhiva JVOni koji nisu zatvarli radijatore, nego su se grejali, na sumu koja je obračunata nakon očitavanja i raspodele zajedničke potrošnje sa podstanice, dodaće i ono što su očitali merači u stanovima.

U Toplani kažu da su novim sistemom uštede neminovne, a svaki korisnik koji je ugradio novu opremu može sam da prati svoju potrošnju i poredi ostvarene uštede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pravdoljub Jocic

    20:13 // 1. 5. 2015.

    Drugo, te igracke sluze samo da bi firme, poput pijavica, mogle da ubece kao posrednici izmedju gradjana i toplane. Ukupna cene grejanja jedne zgrade je uvek veca za iznos koji mora da se plati njima.

  • Pravdoljub Jocic

    20:11 // 1. 5. 2015.

    Prvo, igracke koje ugradjuju Techem i Brunata nisu nikakvi kalorimetri. Sta vise to uopste i nisu merila, niti mere stvarnu potrosnju. Tehnicki - to je cista improvizacija.

  • rade

    15:24 // 17. 2. 2015.

    kako nista,fiksni deo od 2000 dinara placas cele godine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: