Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:59, 20. 12. 2017.

| Ekonomija

Debata JV: Previše funkcionera u Nišu opterećuje budžet

Autor:V. Milić Izvor:Južne vesti

Debata "60 minuta" o budžetu Niša

Budžet za 2018. godinu je uravnotežen, ali ga opterećuje čak 500 funkcionera koliko ih je u Nišu, stavovi su učesnika debate Južnih vesti. U njegovom kreiranju usvojene su neke preporuke Fiskalnog saveta, ali građani nisu učestvovali u njegovom kreiranju, smatraju u Nacionalnoj koaliciji za decentalizaciju.

Član Koalicije Danijel Dašić kaže da su gradski budžeti već godinama “politički manifesti” i da je neophodno da se stručnjaci više ukljuće u planiranje prihoda i rashoda u Nišu, ali ne poriče da su prilikom kreiranja budžeta za 2018. ipak usvojene preporuke Fiskalnog saveta. Međutim, glas građana i jača kontrola vlasti su ono što nedostaje da bi najvažniji dokument bio optimalan.

Suština je u onom delu budžeta na koji građani mogu da utiču, za razvoj, obnavljanje infrastrukture i u kreiranje tog dela može da se krene ranije, to ne zavisi od sugestija Republike. Ako gledamo Republiku loše je, jer su poslednji završni račun uradili za 2014. godinu, a Niš je dostavio u roku za 2016. godinu - rekao je Dašić.

On dodaje da javni funkcioneri, kojih je u Nišu previše, opterećuju budžet, te da bi se u toj oblasti mogle napraviti uštede. Sa ovim stavom složio se i prvi čovek niških demokrata Miodrag Stanković, koji je istakao i da se prihod koji Niš ostvaruje od poreza na zarade nije povećao od 2012. godine.

Suština su prihodi, najveći su od poreza na zarade i tu smo se vratili u 2012. To znači da nema novih radnih mesta i ona priča o fabrikama i zapošljavanjima ne stoji. Stepenik po stepenik idemo unazad - rekao je Stanković.

Šef Odborničke grupe SNS u niškom Parlamentu i bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić pak kaže da su budžete Niša, još od perioda kada je on vodio Grad, opterećivale “prenete obaveze” iz ranijih godina. On smatra da je budžet za 2018. uravnotežen.

Uravnotežen zbog tereta koji sam kao gradonačelnik osetio - prenešenih obaveza. Njegova realizacija se svih ovih godina vrti oko 70 % zbog tereta prenešenih obaveza koji ovaj grad već dugo ima - kazao je Perišić.

Podsetimo, budžet Niša za sledeću godinu je 9,4 milijarde dinara, što je 6% manje u odnosu na 2017. godinu. Analiza Nacionalne koalicije za decentralizaciju je pokazala da bi bilo optimalno da su planirani prihodi od 7,8 milijardi, umesto 8,4 na koliko su projektovani.

O tome da li je dovoljno novca opredeljeno za izgradnju i održavanje u NIšu sledeće godine, kao i za kapitalne investicije, šta koči razvoj Niša i šta bi moglo da se unapredi, pogledajte u debati “60 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tito

    11:54 // 21. 12. 2017.

    Gospodo lako je vama da pricate, treba ti ljudi da zive od necega, treba da skoluju svoju decu, da se lece i sl. Zakljucak svi neka ostanu na svoja radna mesta, traziti od AV da popuni budzet Grada i tako u nedogled jer nista nije pocelo od nas i nista se nece zavrsiti s nama.

  • Numancia

    21:56 // 20. 12. 2017.

    Debata u stilu-ajd da pricamo,slikamo se,ali nista da ne menjamo,lepo nam,pa kad se mi povucemo iz politike,nek rade sta hoce!

  • Ricardo

    21:53 // 20. 12. 2017.

    500 parazita.Nikakav anti parazitmi program na njih ne deluje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: