Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 17. 6. 2021.

| Ekonomija

Debata oko završnog računa budžeta - mnogo nula i poruka naprednjacima da je vreme za opoziciju

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
skuspstina
Debata oko završnog računa budžeta; foto: A. S.

Pošto postoje neiskorišćena sredstva, nerealizovane pozicije i razlika od čak 2 milijarde u odnosu na planirani i realizovani budžet, odbornik Koalicije “Niš, moj grad” Dragoslav Ćirković ocenio je da je on planiran populistički, pa je zato vreme da SNS ode u opoziciju. Nule je primetio i odbornik Ruske stranke Milan Krstić, a načelnica Uprave za finansije rekla je da je i pored korone Grad nesmetano funkcionisao.

Budžet Niša u 2020. godini realizovan je oko 80% u odnosu na planirano, ostvaren je i suficit, a najviše kritika došlo je od odbornika opozicije.

Ono što građani treba da znaju je mnogo nula u ovom budžetu na mnogim pozicijama koje su predviđene za realizaciju. Zašto je to tako ja zaista ne znam. Da li je godina korone ili su neke druge stvari u pitanju, neažurnost gradske vlasti i svi koji treba da brinu o realizaciji budžeta i o tih 9 miljardi dinara koji treba da se vrate građanima na pravi način - kaže Krstić.

Odbornik Ćirković je budžet izjednačio sa životom i rekao da cifra od 11 milijardi, koliko je bio planirani bužet, nije realna. Dodao je da je na to ukazivao i prilikom usvajanja budžeta i da se to sada obistinilo.

Sa načinom prikaza ovog budžeta, tim populizmom, da želite da ostanete na vlasti još dugo godina. A mislim da sve ima svoje vreme i vreme ima svoje vreme, pa je i vreme da se polako selite u opoziciju. To mislim zato što budžetu od 11 milijardi sada fale 2 milijarde u realizciji, a mislim i da to nije greška, nego da ste znali da to nije realnost, ali da ste prosto želeli da obećate da ćete neke ulice raditi. Nažalost, to se nije dogodilo - rekao je Ćirković.

Kritikovala je opozicija i suficit i skoro 300 miliona dinara potrošenih iz budžetske rezerve, a odbornik SNS Boris Đinđić je na to rekao da mu je drago da postoji neka rezerva, posebno u godinama u kojima se i dalje borimo sa pandemijom.

Ja sam zaista srećan ako u gradu postoji neka budžetska rezerva koja može da se upotrebi za lečenje ili ponovno organizovanje kovid bolnice u “Čairu” ili negde drugde. Gledao sam budžet i veliki su troškovi bili za relaizaciju kovid troškova prošle godine. Srećan sam jer je bilo para u budžetu pa je sve moglo da se realizuje - rekao je Đinđić.

I načelnica Uprave za finansije Nina Ilić bila je sličnom stanovištu rekavši da je i pored susretanja sa pandemijom Grad uspeo da finansira sve svoje obaveze.

U prošloj godini je otežano funkcionisalo sve u svim sferama društva, omogućeno je nesmetano funkcionisanje svih institucija u gradu, servisirane su sve obaveze, realizovani kapitalni i ostali projekti. Budžet je ostvaren u procentu od 82,64%. Ostvarenje od 80% se smatra zadovoljavajućim u odnosu na uslove u kojima smo radili, a najveći prihodi su došli od poreza na zarade, poreza na imovinu, komunalnih taksi i nenamenskih transfera - rekla je Ilićeva.

Viši prihodi u odnosu na prošlu godinu bili su od novčanih kazni u vezi sa Zakonom za bezbednost saobraćaja, kao i od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Odbornici su većinom glasova usvojili završni račun budžeta za 2020. godinu.

Podsetimo, završni račun je kritikovao i odbornik Miodrag Stanković koji danas nije bio na sednici, a ranije je rekao da su rezultati jednaki nuli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    17:58 // 17. 6. 2021.

    Prava je tuga na sta lici osnovna skola Čegar.Ulozite neki dinar i tamo su Nasa deca.

  • Des - pot

    15:15 // 17. 6. 2021.

    Grad nesmetano funkcionisao!Ali građani nisu.Preko mosta nebezbedno,preko trga saplitanje od razbacanih ploča a po trotoruma balavci sa besnim kolima.

  • Нићифор

    13:55 // 17. 6. 2021.

    Сви одборници заједно допринели су томе да је Београд нама Нишлијама постао Лас Вегас.
    А градоначелница о буџету?
    То је већ виша математика...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: