Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 17. 11. 2023.

| Ekonomija

Delegacija EU najavila u Nišu: 6 milijardi evra za Zapadni Balkan

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG-258047389e54eb14f0b821c353f532dc-V
Predstavljen Izveštaja Evropske komisije o Srbiji i novi Plana rasta za Zapadni Balkanfoto: S. V.

Šef za informacije, komunikacije i medije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Manuel Munteanu najavio je u Nišu 6 milijardi evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana za poboljšanje životnog standarda građana u regionu. On je u Nišu predstavio Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije koji pokazuje da napredak u oblasti pravosuđa i stagnaciju u oblastima borbe protiv korupcije i slobode medija.

IMG-20f4c72ac33d380c774065cc44d508c0-V 6 milijardi evra za Zapadni Balkan; foto: S. V. Munteanu je u Nišu prvi put govorio o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija predložila Evropskom parlamentu i zemljama članicama Unije sa ciljem da se pospeši privredni rast i ubrza socio-ekonomsko približavanje zemalja regiona Evropskoj uniji. Ističe da je u Srbiji BDP po glavi stanovnika trenutno na 44% od proseka EU i da novim dokumentom EU želi da eliminiše jaz koji postoji.

U okviru Plana rasta predloženo je da se obezbedi 6 milijardi evra za Zapadni Balkan za četvorogodišnji period. Cilj je da građani regiona osete sve one koristi i prednosti članstva i pre samog formalnog pristupanja EU - rekao je Manuel Munteanu.

Istakao je da će to izgledati slično ukidanju viza i smanjenju troškova rominga i naveo u kojim oblastima će EU ulagati.

Želimo da idemo dalje i predlažemo integraciju regiona u nekoliko oblasi evropskog jedinstvenog tržišta, kao što su brže carinske procedure na granicama, olakšana prekogranična plaćanja u okviru jedinstvenog evropskog prostora za plaćanje, priznavanje veština i kvalifikacija, integracija u napore Unije usmerene na dekarbonizaciju privrede i integracija u industrijske lance snabdevanja - najavio je Munteanu.

Za realizaciju Plana rasta primenjivaće se isti pristup koji je primenjen za oporavak privrede zemalja članica EU nakon krize kovida 19 - kada se sprovedu reforme, ocenjuje se uspešnost realizacije, a nakon toga se isplaćuje novac, objasnio je Manuel Munteanu.

eu Stagnacija u oblastima borbe protiv korupcije i slobode medija; foto: S. V. Predstavnicima medija, akademske zajednice, civilnog društva, političkih stranaka i gradskih institucijama u Nišu, Šef za informacije, komunikacije i medije u Delegaciji EU predstavio je i Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu. Munteanu je istakao da je Srbija napredovala u pravosudnoj reformi, ali da u borbi protiv korupcije i slobodi izražavanja treba da uloži više napora.

Osvrnuo se i na odnos Beograda i Prištine i istakao da je Izveštaj pokazao da je potrebna hitna normalizacija odnosa, odnosno da obe strane sprovedu obaveze koje su preuzele potpisivanjem ranijih sporazum. U suprotnom, kako je rekao, obe strane rizikuju da izgube sredstva predviđena Planom rasta za Zapadni Balkan.

Podsetimo, Evropska komisija je u svom poslednjem izveštaju zatražila od Srbije objašnjenje o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, o aktivnostima koje on sprovodi i njegovoj mogućoj integraciji u sistem upravljanja vanrednim situacijama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ma da

    08:28 // 18. 11. 2023.

    Ovo su priče i pričice za malu decu ko još kome daje tolika sredstva ne nasedajte na slatke laži sve ako nije tako.

  • zahav

    17:31 // 17. 11. 2023.

    za te pare bi sva na zapadnom balkanu mogli da kupe po jednu lizalicu dnevno za naredne 3 godine! osim zlatnog doba ima da nam bude i slatko doba.

  • Mungos

    17:07 // 17. 11. 2023.

    6 milijarde za kriminalce koje EU podržava, narodu sipak i plata od 500e koja vredi 200e kada bi bio realan kurs a penzija samo za leba i vodu i to teškoooo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: