Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 1. 6. 2018.

| Ekonomija

Deo imovine Niške Banje prelazi u državno vlasništvo

Autor:V. Milić, B. AntićIzvor:Južne vesti
Institut
Iz Instituta "Niška Banja" ne daju odgovore na novinarska pitanja; Foto: Screenshot google maps

Neki objekti Instituta "Niška Banja", za koje je sudskim veštačenjem utvrđeno da su građeni parama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje - PIO, uskoro će preći u vlasništvo ove državne organizacije za obavezno socijalno osiguranje. Posle spora koji je vodio sa banjama širom srbije, PIO je uspeo da obezbedi vlasnički udeo u tim zdravstvenim centrima.

Politika aktuelne Vlade što se banja tiče je privatizacija ili pronalaženje privatnog partnera. Druga opcija bila je, sudeći po izjavama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, prijemčivija što se Niške Banje tiče, jer kako je krajem 2016. najavio, država je trebalo da uloži u ovaj centar, a ne da ga odmah proda privatniku.

Međutim, sudbina jedne od najstarijih banja u Srbiji, čije imovinsko-pravno pitanje još nije rešeno, neizvesna je. Izvesno je samo da deo imovine prelazi u vlasništvo PIO fonda, te da će ovaj republički Fond upravljati objektima Instituta "Niška Banja". Iako je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u vreme kada je PIO pokrenuo spor da uzme vlasnički udeo u banjama, kazao da je to neprihvatljivo, ovo se na posletku ostvarilo. niska banja Hoće li Niška Banja biti privatizovana?; foto: V. M.

Na osnovu nalaza veštaka sačinjen je predlog sudskog poravnanja, koje još nije potpisan. Shodno tome, Fondu PIO ništa neće biti ustupljeno, već će mu biti potvrđeno pravo vlasništva na objektima, čiju je izgradnju finansirao, kao i pravo korišćenja pripadajućeg zemljišta - naveli su iz PIO fonda.

Iz ove institucije nisu precizirali oko kojih objekata je postignuta saglasnost o poravnjanju, a o ovome novinarka Južnih vesti i dalje čeka odgovor iz Instituta "Niška Banja", kome je uputila pitanja mejlom još pre više od nedelju dana.

Sudskim veštačenjem je utvrđeno za koje je objekte Fond PIO izdvojio sredstva i izgradio ih, a u kojima delatnost obavlja Institut za prevenciju lečenja i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti "Niška Banja", i u tom pogledu je postignuta saglasnost svih zainteresovanih strana – Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Državnog pravobranilaštva i Instituta za prevenciju lečenja i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti "Niška Banja" - naveli su iz Fonda.

Iako iz PIO-a nisu precizirati na koji način će upravljati imovinom Niške Banje, iz Fonda su dodali da će to biti usklađeno sa državnom strategijom razvoja banja.

Opredeljenje Fonda PIO je da svojom imovinom upravlja na zakonit način, shodno internim aktima i u skladu sa državnom strategijom razvoja banja i banjskog turizma - dodali su iz PIO fonda.

Podsetimo, kao najveći nedostatak Niške Banje istican je nedostatak smeštaja. Ipak, očekuje se da će neko kupiti nekadašnji društveni hotel Partizan, koji Poreska uprava trenutno prodaje zbog dugova trenutnog vlasnika - kompanije Srbe Ilića.

Prema pisanju Sputnjika, Srbija bi trebalo da krene u proces privatizacije banja, među kojima je i Institut "Niška Banja". Vlasništvo nad banjama, navode, još nije zavedeno u Katastar nepokretnosti, što je preduslov da se dobije zeleno svetlo za izradu modela privatizacije, a to će se desiti tek po rešavanju spora oko imovine sa fondom PIO.

Međutim, iz konsultantske firme koja radi model privatizacije pominju i mogućnost ponovne procene kapitala banja, jer su mnoge u poslednje dve godine od gubitaša postale banje koje posluju pozitivno, naročito zbog državnih vaučera.

Na spisku za privatizaciju, kako navodi ovaj medij, nalaze se Bujanovac, Banja Koviljača, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska Banja u Kruševcu, "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, "Gejzir" u Sijarinskoj Banji, kao i Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i "Termal" u Vrdniku.


U Sijarinskoj banji još nemaju zvanične informacije o privatizaciji

Iz nadležnog ministarstva, kaže predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, nije stiglo ništa zvanično što se tiče privatizacije Sijarinske banje koja se nalazi 50 km od Leskovca.

Još ništa nije stiglo do nas, nijedan dokument iz ministarstva nismo dobili kao opština, niti nam se bilo ko od investitora obratio - kaže Arsić.

Ni do rukovodstva Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gejzer” nije stiglo ništa zvanično, a prema rečima direktora ove ustanove Zorana Radenkovića, čim se sazna nešto, javnost će biti obaveštena.

Tačno je da se planira privatizacija, to je u toku, ali mi kao ustanova ništa nismo zvanično dobili. Zvanično još ništa ne postoji. Svako ćete biti obavešteni - kaže Radenković.

Početkom maja je bio raspisan poziv za prodaju Kuršumlijske banje, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će ove godine početi privatizacija i drugih banja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RaseljeniSrbin

    03:55 // 4. 6. 2018.

    Koj VIC 80-90s Penzioneri su skupljali novac i gradili te banje...Sad Beogradska mafija sklonila potrebne papire gde sve pise.Izmanipulisali informacije i sta treba sada oduzmu nesto sto pripada Penzionerima i narodu Srbije.Divota i ko ce se buni ovi penzioneri sto su nas napustili i prevrcu se u grobovima?Ili ovi stariji sto vec jednom nogom u grob?Omladina koju boli uvo zive iz dana u dan?

  • sozontije

    07:41 // 2. 6. 2018.

    Ko li ce ovo da kupi,sta mislite?Sta,ako nema licnu kartu?

  • Aperkat

    06:56 // 2. 6. 2018.

    A,vajni Predsednik opstine ,Deki Jovanovic?
    Ah,da, ko njega pita,ako treba i kabinet ima da pokloni i sedi u park,al da prima platu i ne radi nista!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: