Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 4. 1. 2021.

| Ekonomija

Desetine radnika bez ugovora, iz "Jumka" kažu privremeno

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
jumko-vranje.jpg
Iz fabrike tvrde da nema otpuštanja; foto: arhiva JV

Da je sa 82 radnika na privremeno-povremenim poslovima "Jumko" iz Vranja raskinuo ugovor prenose Info Vranjske pozivajući se na izvore iz sindikata, a predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović kaže da nije bilo otpuštanja u Jumku. Popović uverava da će oni kojima je istekao ugovor, a koji su angažovani preko agencije, sigurno biti pozvani da potpišu novi, jer tvrdi da posla ima.

Info Vranjske pišu da su bez posla ostali radnici pogona Dorada i Konac, a da su ostali zaposleni na odmoru, ali da nemaju informacije do kada će odmarati.

U Jumku se oduvek znalo, kada stanu Dorada i Konac, staje čitava fabrika, pa su zaposleni zabrinuti i pitaju da li se to nešto sprema za fabriku, stečaj ili oslobađanje od viška radnika pre prodaje najavljene za 2021. godinu - kaže sagovornik InfoVranjskih.

Predsednik Nadzornog odbora fabrike Jumko Branislav Popović objašnjava da ugovore o privremeno-povremenim poslovima sa radnicima sklapaju agencije, a angažovani su na određeno vreme u zavisnosti od dinamike proizvodnje.

Ipak, tvrdi da nije moguće da je ugovor raskinut sa čak 82 radnika, jer je to praktično ceo jedan pogon.

Možda je pojedinačni slučaj, pa ga agencija ne angažuje ako ima ostvarenje samo 20, 30 %, takvih smo prošle godine imali 4 ili 5, ali to 80 i nešto ne. Ako im je prekinuto to je zato što je sad pauza, pauza je i kod kupaca i biće angažovani uskoro, čim krene posao i većina je o tome obaveštena, ko kad kreće i agencije su obaveštene. 82 radnika to je ceo jedan mali pogon praktično, nije to par ljudi, jer mi imamo fabrike u Drvaru, Resavici, Trgovištu, Poljanici pored Vranja, Hanu, Crnoj Travi, Bujanovcu i matična je u Vranju i u svakoj radi između 60 i 160 ljudi, ne bi imali razloga da jedan ceo pogon ugasimo bez razloga - navodi Popović.

Takođe tvrdi da ukupan broj radnika nije smanjen, da se povećava iz meseca u mesec, jer i pored korone ima posla za Jumko i nema potrebe za otpuštanjem zaposlenih.

Oni su na godišnjem odmoru, a kaže da se kompleta proizvodnja i uprava vraćaju na posao 11. januara, a potom 18. janura i 1. februara i ostali.

Znači otpuštanja u smislu da neko neće da radi to ne postoji stvarno. Ako je nekom istekao ugovor to nije otkaz i on će verovatno da bude pozvan. Kako je dogovorena dinamika posla tako se angažuju radnici - dodaje Popović.

Uverava i da ima posla, jer se u fabrici Jumko prave radna odela, radna oprema i uniforme, tvrdi da imaju sigurne kupce i da nema problema u poslovanju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • radnik

    19:55 // 5. 1. 2021.

    Zaposleni preko agencija cccc Najveća pljačka radnika ide preko tih agencija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: