Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 16. 5. 2018.

| Ekonomija

Direkcija i prevoznik "Ćurdić" pred raskidom, o razlozima ćute

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Ćurdić autobus
Problem sa "Ćurdićem" ostaje misterija; Foto: JV/V. Milić

Ugovor između Direkcije za javni prevoz i beogradskog prevoznika Ćurdić koji vozi dve frekventne gradske i čak 12 prigradskih linija, mogao bi da bude raskinut pre isteka roka. Kako kaže većnik Igor Vojinović, postoje određeni problemi u ispunjavanju ugovornih obaveza koje ove dve strane imaju jedna prema drugoj.

Vojinović nije precizirao o kakvim se problemima radi i koja od strana je zakazala u ovom slučaju, ali je kazao da Direkcija Ćurdiću već mesecima ne plaća u potpunosti ono što je ova firma uradila. Gradski autobus "Ćurdić" počeo da vozi u Nišu krajem 2014. godine; Ilustracija foto: Direkcija za javni prevoz Niš

Do Gradskog veća je došla informacija da postoje određeni problemi u realizaciji ugovora između Direkcije i preduzeća Ćurdić, i da se navedenom preduzeću već nekoliko meseci unazad ne priznaje celokupni izvršeni transportni rad, već se on umanjuje u određenom iznosu - rekao je Vojinović.

Iako je Vojinović za više detalja o problemima sa ugovorenim stranama novinarku uputio na Direkciju za prevoz, koja je i direktni potpisnik, iz ove gradske službe nisu odgovorili na poziv ni direktor Saša Petronijević, ni njegov zamenik Nenad Stanković, što je već višemesečna praksa rukovodstva.


Direkcija će morati da izabere novog prevoznika

Većnik Vojinović je dodao da je moguće da, zbog problema čiji su detalji zasad nepoznati javnosti, bude raskinut ugovor između Direkcije i Ćurdića, iako je ovaj prevoznik, prema već potpisanom ugovoru, trebalo da "drži" gradske i prigradske linije do kraja sledeće godine.

Ukoliko se to i ostvari, Vojinović kaže da će posle otkaznog roka od tri meseca, Direkcija biti u obavezi da za preko tendera izabere novog prevoznika za linije ka Duvaništu i Skopskoj i autobuse koji voze od Trga kralja Aleksandra, Bulevarom Nemanjića do Ćele-kule, odnosno do Delijskog visa. Moraće da se sklopi novi ugovor i za prigradske linije koje vozi Ćurdić od kraja 2014. godine, kada je bio među pobednicima na tenderu za prevoznike.

Vojinović napominje i da će u slučaju raskida ugovora biti aktivirane i bankarske garancije, ali nije precizirao sa čije strane.

Moguće je zbog toga dođe do raskida ugovora, uz otkazni rok u trajanju od 90 dana, i aktiviranje bankarske garancije. Ukoliko se to desi, svakako da će Direkcija biti u obavezi da u zakonskom postupku izabere novog prevoznika na linijama koje drži Ćurdić - rekao je Vojinović.

Osim Direkcije za prevoz, ni vlasnik ove firme Dragan Ćurdić nije želeo da razgovara s novinarom Južnih vesti o ovoj temi. Kratkim odgovorom je prekinuo novinara i ne čuvši kompletno pitanje.

Nema potrebe. Nema potrebe - kratak je bio Ćurdić.

Podsetimo, svega nekoliko meseci nakon što je niška Direkcija na spornom tenderu 2014. angažovala 26 novih autobusa od Ćurdića, čak 10 njih je poslato beogradskom GSP-u, a umesto njih su za iste pare u Niš poslati stari autobusi koji nisu bili deo tenderske dokumentacije.

autobusi Autobusi bili isključeni iz saobraćaja, Direkcija ćutala; foto: D. M.Osim što bi mogli da raskinu ovaj ugovor, Direkcija posle svega nekoliko godina od preuzimanja autobusa i ugovora od Aerodroma, prestaje da vozi na linijama 7, 12 i 34, jer gasi sektor saobraćaja. Kao i za linije koje vozi Ćurdić, tako i za 3 linije o kojima je brinula Direkcija, trebalo bi da se na tenderu do 1. jula izabere novi prevoznik.

Upravo ovi autobusi koje “drži” Direkcija građanima su zadavali najviše problema, jer su najređe vozili, a i red vožnje bio je neizvesan, naročito za kružnu liniju. Autobusi na ovoj liniji su u martu, posle saobraćajne nezgode u kojoj je povređeno devetoro putnika, bili isključeni iz saobraćaja, jer nisu prošli tehnički pregled, a Direkcija je o ovom problemu ćutala, uprkos tome što su građani uzalud čekali na gradskim stajalištima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kimi

    02:09 // 17. 5. 2018.

    Gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom je lično zaslužna za uništavanje kružne linije 34.
    U njoj je uvek bilo putnika i nemoguće je da nije bila isplativa, pa je tada uništena...
    Ali ni prevoznik nije bio ništa bolji s pojedinim raspadnutim autobusima i nepoštovanjem reda vožnje. U Japanu bi za tako nešto izvršili harakiri, kod nas sledeći put zakasne još više ili uopšte i ne dođu.

  • Numancia

    20:41 // 16. 5. 2018.

    Gradski funkcioneri,ma,mnogo vas zabole,vi se autobusom ne vozite!Sve ukinite,vazno da aerodrUm poklonite i ostanete na dobro placenim funkcijama.

  • Iz mase

    20:07 // 16. 5. 2018.

    Све више стичем утисак, да ће град Ниш ускоро у потпуности остати без градског превоза! Не би ме чудило да поред Ћурдића и остали раскину уговоре. А можда је то и намера градских власти, пошто су Нишлије против давања аеродрома, на овај начин да нас казне да сви идемо пешке. Или су једноставно неспособни. Треће не постоји!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: