Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 24. 7. 2018.

| Ekonomija

Direktor “Gorice” ukinuo “finansijskog kontrolora” u preduzeću

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
direktor gorice
Direktor kaže da ne postoji potreba za ovim radnim mestom i da će neko drugi to da radi; foto: JV-J. C. M.

Samostalni stručni saradnik za finansijsko upravljanje i kontrolu, radno mesto koje je dosad podrazumevalo unutrašnju finansijsku kontrolu u Gorici, što bi po Zakonu o budžetskom sistemu svako javno preduzeće trebalo da ima, novom sistematizacijom ukinuo je v. d. direktor Igor Novaković, a tvrdi da to više nije potrebno, te da će ovaj posao da radi računovodstvo.

Prema novoj sistematizaciji Javnog komunalnog preduzeća Gorica, koje je Gradsko veće nedavno usvojilo na tajnoj sednici, ovo javno preduzeće, inače poznato po finansijskim dubiozama, ostalo je bez “finansijskog kontrolora”.

Kako kaže izvor Južnih vesti koji je insistirao da ostane anoniman, Gorica je prvo još marta 2017. godine ukinula radno mesto internog revizora, čiji zadatak je bio da kontroliše preduzeće i upozorava direktora koji od sektora ne radi po zakonu. Interni revizor je potom postao samostalni stručni saradnik za finansijsko upravljanje i kontrolu, ali novom sistematizacijom je i to radno mesto ukinuto.

Ovo radno mesto propisano je po Zakonu o budžetskom sistemu, gde u delu o internoj finansijskoj kontroli u javnom sektroru piše da ona obuhvata finansijsko upravljanje i kontrolu kod korisnika javnih sredstava i internu reviziju.

Finansijsko upravljanje i kontrola je sistem politika, procedura i aktivnosti koje uspostavlja, održava i redovno ažurira rukovodilac organizacije, a kojim se upravljajući rizicima obezbeđuje uveravanje u razumnoj meri da će se ciljevi organizacije ostvariti na pravilan, ekonomičan, efikasan i efektivan način - piše između ostalog u Zakonu o budžetskom sistemu.


Novaković: Nema potrebe za tim radnim mestom

V. d. direktor Gorice Igor Novaković, čiju smenu je Gradsko veće predložilo još pre mesec i po dana, kaže da "ne postoji potreba za posebnim referentom" i da će to raditi sadašnje računovodstvo.

Ne postoji potreba niti zakonska obaveza da postoji poseban referent koji će raditi samo to, jer obim posla za samo taj proces u preduzeću je jedan izveštaj godišnje. Mislim da je potpuno neracionalno da jedan čovek radi jedan izveštaj godišnje - pojašnjava Novaković.

Iako nije reč o "pisanju jednog izveštaja godišnje", prema tvrdnjama izvora, direktor Novaković kaže da će poslovi kontrole i dalje da se rade, ali to više neće da obavlja samostalni stručni saradnik za finansijsko upravljanje i kontrolu, već neko drugi, ali nije precizirao ko. Ni u novoj sistematizaciji nije pojašnjeno ko će se ubuduće baviti ovim poslovima, a izvor sumnja da će neko to uopšte da radi u preduzeću koje se i dalje suočava sa finansijskim problemima.

Upravo je loše finansijsko poslovanje ovog preduzeća pre par meseci dovelo do reorganizacije i odlaska 19 zaposlenih u Medianu, te se Gorica više ne bavi zelenilom i održavanjem javnih površina na groblju. Novina je i to što umesto zamenika i pomoćnika, ovo pogrebno preduzeće sada ima 2 izvršna direktora, a ukupan broj zaposlenih sada je 110.

Podsetimo, Gorica je jedno od niških javnih preduzeća koje najlošije posluje, te su im prethodnih godina druga javna preduzeća stalno pozajmljivala milione, a radnicima su često kasnije plate i zbog toga su prošle godine više od mesec dana štrajkovali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera pisar

    14:54 // 25. 7. 2018.

    Pa zar g.Novaković nije smenjen, i vd funkcija direktora, pa prema tome nema mandat da samostalno donosi takve odluke...nego samo one tzv. tehničke...
    Osim toga, zar nije on smanjivao broj zaposlenih, a onima koji ostanu u preduzeću povećavao plate...???
    Zar ukidanje mesta finansijskog kontrolora nije ona rabote zbog koje je smenjen...???
    Pa šta rade inspekcije i kontrole ???

    • Aperkat

      06:40 // 26. 7. 2018.

      Ne smeju da pisnu,mada vecina sedi po kaficima i zavrsava privatne obaveze u radno vreme!

  • Ricardo

    09:32 // 25. 7. 2018.

    Ne mogu da verujem da je ovaj još direktor. Još ste mu i sliku postavili da mi presedne dan.

  • Nišlija

    20:20 // 24. 7. 2018.

    Zakon se svakako mora postovati ali iz citirane zakonske odredbe ne vidim da je to radno mesto obavezno. Brojna preduzeca imaju ugovore sa agencijama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: