Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 2. 10. 2019.

| Ekonomija

Direktor "Niš ekspresa" preko svoje firme kupuje i Miškovićeve akcije za 100% vlasništva

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
niš ekspres
Niški prevoznik na berzi; Foto: M. Jovanović

Bez poslovnih prihoda u 2018. i sa gubicima poslednjih nekoliko godina - tako izgleda poslovanje firme Gojko Bokić d.o.o koja kupuje akcije Niš ekspresa. Firma se zvanično bavi plastikom, a vlasnik joj je Zoran Jovanović, ujedno i višedecenijski direktor Niš ekspresa. Jovanović već ima 49 % akcija, ali želi i ostatak koji sada drži Delta real estate Miroslava Miškovića.

Firma koja drži skoro polovinu akciju Niš ekspresa, a sada želi sve, zove se Gojko Bokić d.o.o, registrovana je kao društvo za izradu predmeta od plastičnih masa, a u stoprocentnom je vlasništvu Zorana Jovanovića, pokazuju podaci sa Agencije za privredne registre.

Javno dostupni finansijski izveštaji pokazuju mršavost ove kompanije - poslovni prihodi 0 dinara prošle godine, neto gubitak od 641.000 dinara u 2018, a 1.727.000 dinara u 2017.

To nije sprečilo ovo preduzeće da krene u novi poslovni poduhvat - 100% akcija Niš ekspresa. Sredinom septembra ponudili su 1.537 dinara po akciji, a žele da kupe blizu 300.000 akcija. Ponuda traje do 14. oktobra. Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je ovo preuzimanje.

Trenutno Gojko Bojić d.o.o poseduje 49,28% akcija sa pravom glasa i 40% preferencijalnih akcija (akcionari koji primaju dividende, ali ne odlučuju).

Kako teče preuzimanje i odakle novac za kupovinu, pitanja su koja su, preko Uprave niškog prevoznika upućena Zoranu Jovanoviću, ali još nema odgovora.

Većinski paket kontrolnih akcija poseduje Delta real estate, firma koja je u vlasništvu Delta investmenta tajkuna Miroslava Miškovića. O povlačenju nisu hteli detaljnije.

Ne želimo da komentarišemo - rekli su u kompaniji.

Inače, Miškovićeva Delta kupila je Niš ekspres 2008, a uz preduzeće dobili su i zemljište na Bulevaru Nemanjića gde je bila garaža Niš ekspresa.

Tu planiraju tržni centar Delta planet, a dobili su već građevinsku dozvolu.


Tranzicija na srpski način - direktor postaje vlasnik

Zoran Jovanović decenijama unazad vodi Niš ekspres. Zbog preduzeća je bio i hapšen i sumnjičen za malverzacije od 1993. do 2001. Ipak, oslobođen je optužbi 2005. godine. jovanovic nis ekspres Direktor želi stoprocentno vlasništvo; Foto: prtscr

U privatizaciji Niš ekspresa 2008. godina učestvovao je kao predvodnik konzorcijuma. Tada je najviše akcija kupio Mišković. Sada bi to sve mogao da preuzme Jovanović.

Novinar Nove ekonomije Filip Rudić kaže da je ovo klasična srpska tranzicijska priča.

Da li neko proverava odakle gubitašu sredstva da preuzme kontolu nad Niš ekspresom? Organi bi trebalo da kontrolišu poreklo novca - kaže Rudić.

Firma Gojko Bokić je bila preduzetnička radnja do 2016, a onda ju je Gojko Bokić ugasio 3. novembra i istog dana osnovao deoničarsko društvo-Gojko Bokić. Decembra 2016. kao vlasnik upisan je Zoran Jovanović. Gojko Bokić postao je formalno direktor, a njegovo ime ostalo je u nazivu kompanije.

Upravo je Bokić potpisao ponudu za preuzimanje akcija, ali se ni on nije javljao na broj poznat redakciji.

Inače, mali akcionari Niš ekspresa žalili su se prošle jeseni da ih rukovodstvo primorava da prodaju akcije. Iz preduzeća su to negirali.


Preuzimanje sumnjivo niškoj opoziciji

Narodna stranka celu operaciju preuzimanja prebacuje na političko-društveni teren i kaže da da je ovo “plastičan” primer naprednjačke privatizacije. Sve povezuju i sa predstojećim tenderom za gradski i prigradski prevoz u Nišu.

Veoma indikativno je i to što se ovo preuzimanje događa tik pred odabir novih prevoznika u javnom gradskom prevozu. Prosto rečeno - i običnom građaninu je jasno da tu ''nisu čista posla'' - navode narodnjaci.

Niška opozicija je pre mesec dana već sumnjičila gradsku vlast da se tender za javni prevoz šteluje za Niš ekspres (10,5 milijardi dinara za 7 godina).

Akcionarsko društvo Niš ekspres imalo je u 2018. godini prosečno 1.404 zaposlenih i neto prihod od 4,6 miliona dinara, ali je 2017. završila sa neto gubitkom od 141,5 miliona.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    03:53 // 5. 10. 2019.

    Hoće da preuzme većinski deo Niš Ekspresa sa 42 EVRA na računu " plastika" firme "Gojko Bokić d.o.o" !?!? I to je ovoj BANDI NA VLASTI normalno,pravno i ekonomski moguće??? Ajmo već jednom te izbore, pa da se poskida banda...

  • M

    07:29 // 4. 10. 2019.

    Ja sam radio u doticnoj firmi, tako da vrlo dobro poznajem doticnu gospodu i kako su dosli do svog tog novca. Uz to, tamo vlada strahovlada, ko god pita nesto ima sanse odmah da izleti sa posla, tako da svi cute. Sve razumem, ljudi se plase za egzistenciju i kako da prehrane porodicu. A ta firma koja pravi plasticne kese - ortakluk cist koji traje godinama.

  • Zoran

    10:57 // 3. 10. 2019.

    Nećeš da prodaš akcije?Dobijaš otkaz.Ko može da bira,bira da ode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: