Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 31. 10. 2017.

| Ekonomija

Direktor Toplane: Ove sezone računi za grejanje mogu biti i do 20 % niži

Autor:V. Milić, M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Radijator
Iz Toplane tvrde da je daljinsko grejanje u Nišu najjeftinije; Foto: JV

Niže cene grejanja i u fiksnom i u varijabilnom delu, koje je predložila Toplana, usvojilo je Gradsko veće, pa će zbog novog cenovnika Nišlije plaćati manje 5-6 % u odnosu na prethodnu sezonu. Direktor Toplane Predrag Milačić računa i na više temperature u odnosu na zimus, što će dodatno umanjiti potrošnju, pa će računi biti oko 20 % niži.

Kako je ranije predložio Nadzorni odbor Toplane, građani će plaćati kilovat energije 5,04 umesto 5,40 dinara, a održavanje sistema i ostale troškove koji spadaju u fiksni deo plaćaće 27,08 umesto 28,26 dinara po kvadratu prostora koji se greje.

Iako energent košta isto kao ranije, direktor Toplane kaže da je grejanje pojeftinilo jer su smanjeni gubici na mreži.

Metodologija je precizna, stotinak parametara se unese u eksel tabelu i dobijemo cenu. Varijabilni deo je manji jer je efikasniji rad distributivnog i proizvodnog sistema, manje curenja i gubitaka nego ranijih godina - objašnjava Milačić.

S druge strane, fiksni deo koga plaćaju čak i oni koji su se skinuli sa sistema Toplane, jeftiniji je, kako kaže Milačić, zbog efikasnijeg poslovanja preduzeća. On je najavio da bi ubuduće ova stavka na računima mogla da bude još jeftinija.

Fiksni deo je umanjilo isključivo efikasnije poslovnje - niže kamate, manji troškovi...S obzirom na planove, možemo da očekujemo što se tiče fiksnog dela na koji utiče način poslovanja, dodatno smanjenje cena - dodaje direktor Toplane.

Podsetimo, računi za grejanje tokom prošle sezone, naročito decembraski koji su bili enormni, frapirali su Nišlije, koje su za ovu stavku morale da izdvoje i celu mesečnu platu.


Nema plaćanja po kvadratu, već subvencije za sve koji dobijaju enormne račune

Način da se, kako kažu iz Toplane i gradske vlasti, pomogne onima koji imaju energetski neefikasne stanove i kuće, je da im se ne naplaćuje sve što potroše, već najviše 120 % od gradskog proseka.

Iako je od ranije ostalo nejasno na koga zapravo "pada" ovaj trošak, koji je projektovan na 7 miliona dinara, iz Toplane se i dalje drže priče da je to način da “zaštite potrošače”. Iako postoji mogućnos da to bude na račun svih Nišlija, i to ne samo onih koji imaju daljinsko grejanje, Gradsko veće je usvojilo ovu preporuku.

Sve do iznalaženja dugoročnog rešenja radićemo ovako i to se odnosi se na sve korisnike koji budu trošili više od 120 % od proseka. Zasad je zabeleženo da ovoliku potrošnju ima 2.260 porodica, koji se snabdevaju na 63 podstanice - kaže Milačić.

On dodaje da je prošle sezone prosek potrošnje bio oko 127 kilovata po satu, ali da bi ove sezone ta cifra mogla da padne na 100 do 110 kilovata, jer se očekuje blaža zima.


Nišlije plaćaju grejanje i onima koji su socijalno ugroženi

Niš će, kao je usvojilo Gradsko veće, subvencionisati i ugrožene potrošače, a kako su najavili iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, tek treba da raspiše konkurs na koji mogu da se jave oni koji spadaju u ovu kategoriju.

Odnosi se na jednočlane porodice čija primanja ne prelaze 20.000 dinara, odnosno do 41.000 dinara za porodice sa šest ili više članova. Umanjenje se odnosi na ceo račun, za razliku od prethode dve godine kada se odnosilo samo na varijabilni deo - kaže Bojan Gajić iz Sekretarijata za energetiku.

On je dodao i da je praksa u susednim zemljama, a i Šabac je primenio ovaj model, da se subvencioniše ulaganje u energetsku efikasnost stanova i kuća, te da bi takva odluka trebalo da bude doneta na nacionalnom nivou, ukoliko se želi trajno rešenje za ovaj problem.

Podsetimo, direktor Toplane je kazao da račune Nišlija ne "pumpa" samo loša izolacija i stolarija u stanovima, već i stare neautomatizovane podstanice i to što je više zgrada povezano na istu podstanicu.

Da sistem daljinskog grejanja loše funkcioniše već godinama upozoravaju iz Udruženog pokreta slobodnih stanara UPSS, gde su, između ostalog ukazivali na to da Nišlije treba da plaćaju utrošenu, a ne isporučenu toplotnu energiju, kako ne bi njihov trošak bili i gubici na mreži.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • hess

    13:10 // 1. 11. 2017.

    A dokle ce gradjani Srbije, pa i Nisa, jedini u Evropi placati reket iako su se iskljucili sa sistema? Molim za genijalan odgovor poput onog greje me komsija ali ja placam toplani za to.

  • ***

    09:57 // 1. 11. 2017.

    Cim ogreje sunce-iskljuce,nije vazno kolika je temperatura.Strah me uhvati kad vidim da je vedro.

  • miljana

    07:23 // 1. 11. 2017.

    ko razume ovaj obracun neka se javi, prosle godine su promenili nacin obracuna bez aneksa i odluke i samim tim stvorili mogucnost za tuzbe, neka obracunaju kamatu na to sto smo placali celog leta , isto ovako varijabilno i fiksno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: