Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 12. 2. 2019.

| Ekonomija

Direktor “Tržnice” službenim kolima išao u Istanbul da kupi limun

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
skapan limun
Nakon putovanja "Tržnica" kupila limun, ali ne zna se koliko je bačeno, a koliko prodato; foto: JV

Put Turske direktor niškog Javnog komunalnog preduzeća Tržnica Goran Đorđević uputio se službenom “škodom oktaviom” u aprilu prošle godine, a kaže da je u Istanbul išao kako bi ispitao cene proizvoda zbog pokretanja veleprodaje. “Plod” ovog službenog putovanja je kupovina nekoliko tona limuna, a veća količina ovog voća je, prema svedočenjima zaposlenih, bačena umesto da se proda na pijacama.

Prema putnim nalozima koje su iz Tržnice dostavili Južnim vestima, direktor Đorđević je službenim kolima, osim po Srbiji, 13. aprila otputovao i u Istanbul. Goran Đorđević Direktor Goran Đorđević nije odgovorio koliko je limun plaćen i koliko tona je prodato; foto: JV/V. Milić

Njegova misija, kako sam kaže, bila je poseta prodavcima poljoprivrednih proizvoda, kako bi ispitao cene zbog pokretanja veleprodaje u ovom niškom preduzeću. U najpoznatijem turskom gradu zadržao se do 16. aprila.

Na pitanje da li je ispunio svoj zadatak i šta je bilo od te saradnje, Đorđević kaže da je Tržnica nakon toga nabavila limun za prodaju.

Pa vi ste pisali posle u vestima o prodaji limuna, o uvozu, o propalim i o kako ste napisali “aferi”. Ja aferu nisam imao, ali vi ste sve pisali posle, sve je to proisteklo iz toga. Napravili ste aferu u mediju vašem, vi ste tako napisili afera, mislim da nije u redu, ali ako je to afera za vas u redu - kazao je Đorđević.

Ipak, Đorđević nije želeo da odgovori na dodatna pitanja - koliko je tačno tona limuna Tržnica nabavila, za koliko para i od kog proizvođača, kao i koliko je tačno limuna prodato, a koliko je propalo.

Pa iz Srbije nisu zato što se u Srbiji ne gaji limun - kratko je rekao Đorđević. limun skapan Limun skapavao u magacinu; foto: JV

Dalje nije želeo da razgovara sa novinarima i tražio je da mu se dodatna pitanja pošalju na mejl. Ipak, iako su mu pitanja poslata pre skoro dve nedelje i dalje nema odgovora. Novinarima je danas rekao i da ima mnogo obaveza i da ne zna da li će i kada na ta pitanja da odgovori.

Đorđevićev prethodnik Radovan Milojević, koji je iz direktorske fotelje u Tržnici otišao u penziju, nije želeo da govori o tome da li je saradnja ovog preduzeća i veleprodavaca iz inostranstva uobičajena praksa, ali kaže da on u svom mandatu nije putovao van granica Srbije.

Za vreme mog mandata nisam išao nigde u inostranstvo, nije bilo potrebe. Za 5 godina ni jednom nisam išao van zemlje - ističe Milojević.

Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj ovim putovanjem u Tursku i nabavkom limuna bez tendera, kao i činjenicom da je deo kupljenog voća propao, protiv Đorđevića je podneta krivična prijava od N. N. lica. limun se baca u smeće Radnici limun bacali umesto da ga prodaju; foto: JV

Goran Đorđević je bez raspisanog tendera otišao u Tursku i nabavio 21 tonu limuna. JKP Tržnica je jednoj firmi za to platila 15.000 evra, a druga je izdala fakturu na 14.000 evra. Posle neadekvatnog skladištenja ogromna količina je bačena. Ovim i drugim radnjama koje su pratile nabavku limuna Goran Đorđević je naneo ogromnu štetu JKP Tržnica - piše u krivičnoj prijavi.

Ni u planu javnih nabavki za prošlu godinu, ali ni u dokumentu o realizovanim nabavkama iz 2018. godine, koji se nalazi na sajtu Tržnice, nema javne nabavke koja se odnosi na kupovinu limuna.

Ipak, u Višem javnom tužilaštvu u Nišu kažu da zasada protiv direktora nije pokrenut krivični postupak.

Podsetimo, JKP Tržnica je, prema Đorđevićevim rečima, limun nabavila da bi preduzeće osiguralo redovne plate i tvrdio je da od toga nemaju gubitke. Ipak, radnici ovog preduzeća su novinarma rekli i fotografijama dokumentovali da su tone limuna bačene, jer je on skapao u magacinu, umesto da se proda na pijaci.

Iako imaju milionska dugovanja, višak zaposlenih i nemaju investicije, kako je sam direktor rekao na jednoj od sednica Gradskog veća, ovo preduzeće je nedavno dobilo 25 miliona dinara iz gradskog budžeta za tekuću likvidnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Đole

    10:21 // 13. 2. 2019.

    Dobar posao? Kofice i lopatice.
    Koliko za pokvaren limun?
    Odgovornost?

  • fidelio

    09:34 // 13. 2. 2019.

    Ako brate...sta je to Istanbul...treba da se uporede cene...sledeci put kad uporedjujes cenu banana i urmi zapali skodom za Afriku....

    • Ann

      10:01 // 15. 2. 2019.

      Ne zna se ko je nepismenijini neobrazovaniji da li direktor fijasko ili ti koji ovo pišeš prirodno stanište Banane su Azija i Australija (najveci oroizvodjaci su kina i indija) , a tek mali procenat se proizvodi u africi i juznoj americi, a onaj koji je ovog direktora postavio ili ga nije poznavao (pa fa je ovaj isfolirao) ili je jos nepismeniji od njega

  • Nislija

    07:53 // 13. 2. 2019.

    E jel sad jasno zasto je covek isao kolima? Limun je transportovan vozom ili kamionom i dok je stigao sav se jadan ubudjao... Zato je direktor isao skodom, brze se stize.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: