Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 20. 3. 2019.

| Ekonomija

Direktorka "Mobing centra" tvrdi da joj izvršitelj prodaje kuću u znak odmazde

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Barton
Barton kaže da se vrši odmazda prema njoj; foto: JV

Iako tvrdi da je kredit u švajcarcima isplatila, pa i preplatila i zato tužila banku, direktorka Regionalnog centra “Mobing Niš” Aleksandra Barton kaže da zbog spone sudija i izvršitelja njena desetočlana porodica može da završi na ulici. Sumnja i da je razlog za reakciju izvršitelja to što je mesecima istraživala rad sudija koji su svojim odlukama oštetili republički budžet, te da je ovo samo odmazda i pokušaj da se zastraši.

Od 2007. do 2017. godine je Barton isplaćivala kredit u švajcarskim francima. Pre dve godine prestala je da ga plaća i tužila banku, tvrdeći da je dug isplatila.

Iako je postupak još u toku, banka je preko izvršitelja iz Niša Miljana Trajkovića aktivirala hipoteku koju je njen otac stavio na kuću od 360 kvadrata. Izvršitelj je tražio da se proceni vrednost kuće u kojoj ima tri petosobna stana kako bi je prodao. Na to se Barton žalila, ali je sud “stao na stranu” izvršitelja. Barton Žalila se svim nadležnim institucijama, ali ne i Komori javnih izvršitelja; foto: JV

Sudija potvrđuje i dozvoljava izvršenje i Trajković nastavlja svoj postupak. Ništa to ne bi bilo čudno da mi ne naplaćuju nešto što je već naplaćeno. Brzinski dolazi i procenitelj Slavoljub Vlajković, inače odbornik u Skupštini grada, koji procenjuje toliku kuću na apsurdnu sumu od 96.000 evra. Po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju kada se raspiše prva licitacija ta suma bi išla na 70 %, na prvoj znamo da se niko ne pojavljuje, na drugoj ta suma ide na 50 % od procenjene vrednosti, što znači da bi toliku kuću prodali za tridesetak hiljada evra - priča Barton.

Napominje i da u kući žive tri porodice, a među desetoro članova su i dva stara i bolesna penzionera, jedno maloletno dete i trudnica.

Upravo to je bio razlog da se u žalbi na rešenje izvršitelja pozove ne Zakon o izvršenju i obezbeđenju u kome piše da se izvršenje odlaže ako dužnik pokaže ili pretpostavi da bi se time učinila nenadoknadiva šteta.

U ovom slučaju bi tri porodice bile na ulici iako je dug izmiren. Njegov odgovor je da ja nisam to dokazala, iako po zakonu ne treba da dokažem, već ukažem na to. Smatram da je to odmazda prema meni zbog posla kojim se bavim, zbog suzbijanja korupcije. Postoji i osnovana sumnja da je neko bacio šapu na moju kuću koja je u veoma lepom naselju i da bi je uzeo za poznatog kupca za veoma nisku cenu - dodaje Barton.


Sudije koje je istraživala povezane sa sudijom koji vodi njen slučaj

Barton U kući koju žele da prodaju živi desetočlana porodica; foto: JVBarton ističe da se sve ovo dešava u trenutku kada ona istražuje sudiju za kog tvrdi da je svojim odlukama oštetio republički budžet za više desetina miliona dinara. Zato aktiviranje hipoteke u trenutku kada spor sa bankom još traje - smatra odmazdom.

Kroz moj dalji rad oko rada pomenute sudije dolazim i do saznanja da je sudija koji je dozvolio izvršenje nad mojom nekretninom u veoma prijateljskim, da ne kažem kumovskim vezama, sa sudijom čiji sam rad ispitivala. Prosto, nametnula mi se činjenica i sa te strane da se izvršila odmazda prema meni - pojašnjava Barton.

Zbog toga je pisala gotovo svim nadležnim institucijama, pa i predsedniku Aleksandru Vučiću, a tražila je zaštitu i od OEBS-a. Nadležnima je uputila konkretno pitanje:

Šta će se desiti ako izvršitelj Miljan Trajković proda moju kuću za ovako nisku cenu, a potom Sud donese odluku da banka meni duguje novac - ko će meni i mojoj porodici i mom detetu vratiti kuću i ko će odgovarati za sva zlodela koja su učinjena? - pitala je Barton.

U njenu odbranu kao direktorke "Mobing centra" koji štiti radnike i istražuje korupciju stao je Ekonomski pokret Niš, a njihov predstavnik Zoran Jovanović traži da nadležni sagledaju sve dokaze koje im je dostavila i donesu odluku u skladu sa zakonom.

Mi smo došli do saznanja da je ovo odmazda prema njenom radu. Tražimo i da se izvrši kompletna provera rada javnog izvršitelja Miljana Trajkovića, pogotovo što se u Nišu za njegov rad vezuju određene sumnje i za druga izvršenja kada su u pitanju nekretnine u kojima ljudi žive. Ovde je reč o desetočlanoj porodici koja može da ostane na ulici - ističe Jovanović.


Komora: Niko se nije žalio na Trajkovićev rad

U Komori javnih izvršitelja na pitanja novinara odgovaraju da nemaju uvid u pojedinačne predmete, osim kada neko ima pritužbe na rad izvršitelja, što u primeru Aleksandre Barton nije slučaj.

Komora javnih izvršitelja nema uvid u pojedinačne predmete javnih izvršitelja, osim kada vrši nadzor nad radom javnog izvršitelja povodom podnete pritužba stranke ili učenika u postupku, ili u redovnom nadzoru. U vezi sa slučajem Aleksandre Barton, Komori javnih izvršitelja nije podneta nijedna pritužba na rad javnog izvršitelja Miljana Trajkovića iz Niša - pojašnjavaju.

Kažu i da su od Trajkovića tražili podatke o konkretnom predmetu i u odgovoru navode da izvršitelj vodi postupak naplate iznosa koji je veći od 4 miliona dinara.

Barton je istakla da se Komori javnih izvršitelja nije žalila, jer ne veruje u zakonitost njihovih odluka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djula

    18:31 // 21. 3. 2019.

    Tačno znaju koje ljude treba mobingovati i zlostavljati, za njih uvek postoji način i opcija ! JA sam lično doživela da prilikom potraživanja dokumenata da li imam nepokretnosti na sebe , a koje nemam- znači nemamo nikakvu nekretninu. A onda dobijem REŠENJE da imam od 2011 upisanu legalizovanu imovinu! S tim sam izgubila neka prava, a onda Katastar pere ruke s nevažećim rešenjima !

  • Mobutuseseseko Kukungbendewazabwanga

    11:37 // 21. 3. 2019.

    Извршитеље, нотаре и комуналну полицију одмах УКИНУТИ!

  • John

    11:00 // 21. 3. 2019.

    Za Aleksandru Barton: Komora izvršitelja nije jedini organ koji kontroliše rad izvršitelja. Tu je i Ministarstvo pravde, koje za razliku od Komore nije cehovno udruženje, i trebalo bi da je strože i objektivnije. Dakle, napišite pritužbu Ministarstvu na osnovu člana 523 Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: