Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 17. 12. 2021.

| Ekonomija

Dogodine 2 milijarde manje za investicije - opozicija kritikuje, niška vlast kaže neki projekti završeni

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
novac
"Nije smanjeno da bismo smanjivali ulaganja"; Ilustracija; foto: A. Kostić

Oko 2 milijarde manje para će ići za kapitalne projekte u 2022. godini u odnosu na aktuelni budžet Grada Niša na šta su reagovali predstavnici koalicije "Niš, moj grad" i poručili da će naredne godine biti gora situacija kada je reč o investicijama. Da su one smanjene potvrdila je i gradonačelnica Dragana Sotirovski, a kao razlog je navela to što su mnogi projekti već urađeni, kao što je rekonstrukcija Trga i mosta.

Na 16. sednici Skupštine najviše sati je potrošeno oko pitanja budžeta za 2022. godinu. Dok su se pojedini odbornici bunili što je malo novca izdvojeno za sport, drugi su kritikovali smanjenje kapitalnih investicija.

Odbornik Branislav Jovanović iz koalicije "Niš, moj grad" kaže da su sredstva znatno smanjena za kapitalne projekte. skupstina Jovanović upoređuje kapitalne investicije; foto: T. T.

Cifre su neumoljive. Za prošlu godinu budžet, rebalans 10.11. 2021, kaže za kapitalne investicije 5,2 milijarde, a za ovu godinu kapitalne investicije u ovom budžetu su 3,4 miijarde. O čemu mi govorimo, o kakvim investicijama govorimo, pa šta se trenutno radi u gradu, ajde kažite mi? Znači, biće gore nego što je sad - kaže Jovanović.

Međutim, rebalansom budžeta, kako piše u dokumentu, kapitalne investicije su podignute na oko 6 milijardi. Na kritike Sotirovski kaže da se mnogi odbornici iz opozicije nisu dobro spremili za sednicu i da je završetak određenih projekata doveo do smanjenja budžeta za kapitalne investicije.

Mnogi odbornici iz opozicije, nažalost, nisu dobro čitali i nisu informisani što me posebno zabrinjava, a jesu u skupštinskim klupama. Sve vreme spominju da su kapitalne investicije smanjene sa 5 na 3 milijarde, jesu smanjene, ali ne zato što smo ih smanjivali da bismo smanjivali ulaganja, već zato što su plaćene i urađene - kaže Sotirovski.

U urađene investicije ubraja rekonstrukciju Trga kralja Milana i Tvrđavskog mosta, kao i plaćanje displejeva koji su pre mnogo godina stavljeni na auto-putu. budžet Kapitalne investicije za 2021; foto: printscreen

Tako da mnoge stvari jesmo sada isplatili, jer smo imali više para u budžetu za 1,2 milijardi nego ranijih godina, pa smo mogli da platimo na vreme sve te obaveze, tako da jednostavno to ne stoji, to što se oni nisu dobro spremili za ovu sednicu, to je njihov problem - navodi gradonačelnica.

Za kapitalne investicije će tako u sledećoj godini u budžetu biti planirane 3 milijarede, umesto 5, kako je bilo poslednjih godina. Ostaje pitanje zbog čega u ovaj deo budžeta nisu uvršteni drugi projekti umesto onih koji su već završeni.

Podsetimo, budžet Grada Niša za 2022. godinu je projektovan na oko 11,8 milijardi, a najveći projekat je akva-park.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • losmi

    13:00 // 17. 12. 2021.

    Kojim novcem onda planirate PRUGE,IZMESTANJE VELIKE PIJACE I AUTOBUSKE STANICE? I naravno kako je "Sef" javno rekao da to i ostalo bude gotovo do 2024 i do 2026?
    Za investicije nema PARA,a za zaposljavanje 200 botova u OPSTINI IMA?
    JAVNO SPRDANJE SA SVOJIM SUGRADJANIMA(USTVARI TI SI IZ ALEKSINAC) NEMA SMISLA!

  • Srecko Sojic

    12:14 // 17. 12. 2021.

    OPA DJURDJO
    znaci nista ni sledece godine od izmestannja autobuske glavne stanice pijace koncertne dvorane znacili to sto je prvorodjeni AV AV DNO DNA najavio za ulaganje u nis bila samo predizborna propaganda za njegove sendvicare
    Pitam se dali ce biti para za SNSovske ekskurzije i sedvice za pristalice nazadne sekte koja je unistila i opljackala grad i nazovi drzavu ekonomskog tigra u evropi

  • Nislija

    09:51 // 17. 12. 2021.

    Ne gospodzo namesnice, ne radi se o zavrsenim projektima, nego se radi o tvom neznanju i nedostatku novih preko potrebnih projekata. Pa ko velis nema ideja nema ni potreba za kapitalnim investicijama... E blago tebi ... Mnogo, ali mnogo si zalutala u politiku, ti si najveci promasaj u politickoj istoriji Nisa

    • Ancica

      01:11 // 21. 12. 2021.

      Mnogo se ona sekira. Ima ona svoj cilj i dzaba pricate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: