Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 24. 6. 2014.

| Ekonomija

Dogovor ratara i kombajnera za uspešnu žetvu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
zetva
Žetva počela u nižim predelima niškog atara

Da se parcele ne bi preskakale i da bi se poštovao plan i dogovorena cena, na početku žetve niška Uprava za poljoprivredu preporučila je ratarima da sa kombajnerima potpišu sporazum.

Sporazum o uslovima i načinu obavljanja žetve u ime poljoprivrednika potpisivali bi štabovi Saveta građana iz niških sela, a njime bi se definisala prava i obaveze kako kombajnera, tako i poljoprivrednika.

U Upravi za poljoprivredu kažu da se ovim sporazumom mogu izbeći zloupotrebe i nesporazumi, s obzirom da Srbija nema Zakon o žetvi, a nadleženo ministarstvo nije donelo Uredbu o kombajniranju.

- Dešava se da kombajneri iz Gadžinog Hana, Svrljiga ili drugih mesta gde se njive žanju kasnije, dođu u sela oko Niša, ponude nižu cenu i požanju velike i “zgodne” parcele, a one nepristupačne ostave. To posle stvara probleme kako ratarima, tako i kombajnerima iz niških sela - objašnjava Ivan Petković iz Uprave za poljoprivredu.

sastanak zetva Dogovor o žetvi danas u opštini Palilula; Foto: D. VidojkovićProblem koji se često javlja, kaže Petković, jeste da kombajneri nekim ratarima žanju njive na veresiju.

Pored saveta ratarima da se udruže i osnuju štabove za ovogodišnju žetvu, Uprava je dala i preporučenu cenu kombajniranja13.300 dinara po hektaru.

- U nekim selima možda je ta cena realna, ali znam da mnogi poljoprivrednici neće hteti da plate ovoliko. Verujem da ću na kraju morati da naplatim oko 12 hiljada dinara po hektaru - kaže kombajner iz Mramorskog potoka Dragoslav Milenković.

Inače, kako bi žetva prošla bez problema održana su za sada dva operativna sastanka poljoprivrednika, kombajnera, predstavnika Saobraćajne policije i Uprave za poljoprivredu. Sastanci su održani u opštinama koje imaju najveće površine pod žitima - Crveni Krst (oko 50 odsto od ukupno posejanih useva u Nišu) i Paliluli (oko 35 odsto).

Prinosi “šareni”

Inače, žetva u niškom ataru je počela juče i to prvo na usevima ječma na nižim terenima. Procena niške Poljoprivredne stručne savetodavne službe (PSSS) je da će ovogodišnji prinos biti na nivou prethodnih godina, oko 3,5 tone po hektaru.

- Postoje primeri da će pojedini proizvođači zahvaljujući sprovođenju kvalitetne agrotehnike postići i visoke prinose, odnosno i do 6 tona po hektaru, dok ima i parcela gde su bolesti značajno ugrozile prinose i oni će biti i ispod 2 tone po hektaru - stoju u izveštaju PSSS.

Pored bolesti, koje su posledica obilnih i čestih padavina, problem na značajnom broju parcela je i zakorovljenost, što će znatno otežati kombajniranje.

Na teritoriji Grada Niša, ove godine je posejano je oko 6.500 hektara useva pšenice, oko 2.500 ječma, 1.000 tritikala i oko 500 hektara ovsa. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    00:18 // 25. 6. 2014.

    Opet se seljaci izvoljevaju. Ja sam kao klinac radio na kombajnu. Pa ne moze covek da ceka ispred svake parcele od 10 ari da se neko pojavi nego zanje onima koji su prisutni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: