Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 23. 10. 2019.

| Ekonomija

Drugi rebalans niškog budžeta zbog Toplane i povećanja plata javnom sektoru

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gradsko veće
Gradsko veće usvojilo povećanje plata i osnovnog kapitala Toplane; foto: JV

Plate zaposlenih u javnom sektoru Niša od novembra će biti veće i do 10 %, što je uslovilo da se i stavka za plate u budžetu Niša uveća za 50 miliona dinara. Budžet se menja i zato što se fiksna cena grejanja ove godine neće menjati, pa je Gradska toplana tražila da joj se osnovni kapital poveća za 150 miliona dinara.

Ovo je drugi rebalans budžeta Niša u 2019. godini i gradska kasa će ubuduće biti "teška" 10,7 milijardi dinara, umesto dosadašnjih 10,5 milijardi.

Razlozi su veće plate za zaposlene, navodi sekretarka za finansije Danijela Spasović, a za to će biti izdvojeno 50 miliona dinara više. Plate će javnim funkcionerima biti veće od novembra. Danijela Spasović Sekretarka Danijela Spasović kaže da že budžet biti veći za 200 miliona; foto: JV

Što se tiče povećanja plata ono je na državnom nivou i to je zakonom predviđeno. Zaposlenima na nivou lokalne samouprave je povećanje 8 %, zaposlenima u predškolskoj ustanovi 9 %, socijalnoj zaštiti takođe 9 % i tu ne spadaju zdravstveni radnici, a 10 % za ustanove kulture - dodaje Spasović.

Spasovićeva je obrazložila da će se povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru Niša pokriti prihodima od poreza na zarade koji su ove godine za 300 miliona dinara veći nego u prvih 9 meseci prošle godine.

Gradsko veće je odobrilo i da se osnovni kapital Toplane poveća za 150 miliona dinara. Ovo preduzeće je to tražilo, kako je rečeno na Veću, jer fiksna cena grejanja ove godine neće biti veća, iako su predložili poskupljenje zbog više cene mazuta.

Cilj je stvaranje uslova za još bolje poslovanje preduzeća, a imajući u vidu da neće doći do korekcije fiksnog dela cene. Kao razlog za povećanje kapitala posebno se navodi izmirenje obaveza prema dobavljačima, kao i obaveze za robne rezerve u mazutu iz ranijih godina, a čime bi se obezbedili uslovi za nesmetano funkcionisanje - navedeno je na Gradskom veću.

Da će cena fiksnog dela računa za grejanje ove godine ostati ista nedavno je najavio gradonačelnik Darko Bulatović, ali do Gradskog veća danas nije ni stigla odluka Nadzornog odbora da grejanje poskupi, već je samo usvojeno da se da dodatni novac ovom preduzeću.

Što se tiče rashoda gde se povećava osnivački kapital Toplane to finansiramo iz izvora tako što ćemo imati prihod od robnih rezervi na ime duga koji JKP Toplana duguje Gradu Nišu u istom iznosu. Na taj način smo napravili ravnotežu i na prihodvnoj i na rashodovnoj strani - pojasnila je Spasović.

Podsetimo, prvi rebalans niškog budžeta bio je pre nešto više od dva meseca. Tada je iz tog dokumenta izbrisano 436 miliona dinara, jer se odustalo od izgradnje stanova za Rome na Stočnom trgu i zbog neizvesnog uređenja bedema niške Tvrđave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    12:21 // 24. 10. 2019.

    Zašta povećanje plata, za nerad, za dolazak i odlazak sa posla kad im se prohte (Janjić,....), za korišćenje sl. automobila da se švrćkaju!

    • aca

      19:36 // 24. 10. 2019.

      nista od toga nije tacno.radi se,ne sme minut da se zakasni,ne moze da se ide kad hoces,ne moze ni zaradjeno kad hoces da koristis,kola se prate preko gpsa,radi se i prekovremeno kad je hitno...duva se tri puta u sve tri smene od alkohol.....Tako da nije kao sto ljudi misle

  • Ricardo

    10:29 // 24. 10. 2019.

    U minusu su a povećavaju plate. Tovati narod dok je u blato.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: