Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 20. 9. 2016.

Drva i ugalj su u Evropi zastareli načini grejanja, pelet isplativiji

drva za ogrev Ulice i dvorišta u Nišu "preplavljena" drvima za ogrev; foto: J. C.

Među građanima u Srbiji koji se pripremaju za početak grejne sezone i koji uveliko nabavljaju drva i ugalj za ogrev, malo je onih koji su se odlučili za inovativna rešenja i savremene obnovljive izvore energije koji se sve više koriste u zemljama EU.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Sinovac

    14:08 // 11. 9. 2016.

    Kada cena i kvalitet peleta budu dostigli nivo koji imaju u EU, biće veselo svima koji pređu na tu vrstu goriva. A doćiće sa otvaranjem prvih poglavlja vezanih za ekologiju, kada više neće moći da se seku čitave šume, da bi se u mlinovima i presama pretvorile u pelet, već će se isti praviti samo od otpadnog drveta.

  • blabla

    13:08 // 11. 9. 2016.

    Da Srbija ima mozga pa da koristi sunce i vetar za proizvodnju struje,konverktorske grejalice bi bile najisplatljivije a uz to i ekoloske.

  • Dalibor

    15:52 // 11. 9. 2016.

    Kada drzava omoguci subvencije za izolovanje kuce, novu stolariju i celokupnu opremu koja ulazi u sistem grejanja na pelet, kao i da standardizuje kvalitet peleta koji je u prodaji mozda se ogrejem tokom zime. Ovako cu i dalje po tradiciji, drva i ugalj.

  • Mica

    17:11 // 11. 9. 2016.

    Ja i zena radimo sa fakultetom i jedva se prehranimo i platimo minimalne račune a sad ću pa da dajem 500 000 din za kotao na pelet.
    Dok imamo ovakav standard briga nas za ekologiju i efikasnost.

  • Lahor

    12:31 // 11. 9. 2016.

    Dobra reklama

  • Marija

    15:05 // 11. 9. 2016.

    Kad moja plata dostigne evropski nivo, ugradjujem solarno grejanje.

  • nislija

    14:48 // 11. 9. 2016.

    ekstra reklama...zamalo burazer da me natera da predjem na pelet,puknem hiljadu i kusur evra samo za kotao ali malo sam procackao internetom i video da su trenutno i u bliskoj buducnosti drva nezamenjiva...340 eur kostaju drva za 85 m2 i ja sam miran bato celu grejnu sezonu,setnja u sorcu i majici na bratelke kroz kucu..pozdrav

  • Срба

    06:59 // 12. 9. 2016.

    Због примитивног менталитета- угушићемо сами себе и поцркати од рака плућа. У Србији (а поготову у Нишу) не може да се дише у току хладних месеци од чађи и смога у ваздуху.

  • Sinisa kostic

    21:38 // 11. 9. 2016.

    Ovaj kralj rece da je potrosio 1.5t peleta :) Pa mozda ako je grejao supu. Imam novu stolariju i spoljnu izolaciju od kamene vune i ode mi oko 5t za kucu od 130kvm. To je 800e za sezonu a drva su me kostala 450e tako da za ovu sezonu se vracam na drva.

  • mica vrekic

    01:03 // 12. 9. 2016.

    Kako je kod nas sve u preterivanju, predstavlja se pelet kao magija. Energija ne moze da se dobime iz nicega ljudi. Koristim pelet za kucu od 200km ode 7-8 tona sa solidnom stolarijom i izolacijom. E sad moze i 3-4 ali ako se greje malo ujutru i popodne do 10 nekim ljudima je to dovoljno i super. Ja vala cele zime u majici. Kako se grejete toliko i trosite,magije nema jedino sto je gospodski!

  • S.z.

    10:46 // 12. 9. 2016.

    Nista bez hrastovine i kotla na cvrsto gorivo. U prelaznom periodu eventualno kotao na struju. Uz dobru izolaciju i stolariju za 180kv. Potrosim 15m hrastovine a to je oko 70000 za sezonu. Dakle pelet je jos uvek skup za nase uslove.

  • Baki

    22:51 // 12. 9. 2016.

    Ako ćemo o ekologiji, prednost je daljinsko grejanje, što manje dimnjaka, gas kao gorivo.
    Ako ćemo o ekonomiji pelet sigurno nije opcija.
    U Srbiji se poseče drvne mase manje od godišnjeg prirasta šume, tako da če još dugo da bude isplativa opcija.

  • ime

    17:20 // 11. 9. 2016.

    Sinovac

    onda oni koji se greju na drva mogu na tu opciju da zaborave...a i ovi na ugalj zbog zagadjenja...a onda ce vas koje greje toplana da ljuste ko krastavce.

    • Sinovac

      19:07 // 11. 9. 2016.

      Nije baš tako...Razlika je u tome što će se u malo daljoj budućnosti više uvoziti ugalj iz Indonezije, nego iz Rusije, ali to su eko paketi za narednih 25 godina. Što se tiče drveta, činjenica je da će im skočiti cena, jer će ih biti sve manje na tržištu. Toplane imaju uređene pravilnike za formiranje cena i u slučaju da država zadrži većinski paket u vlasništvu, neće biti problema sa cenom.

  • Alex

    13:12 // 19. 9. 2016.

    Mislim da je potrebno da se napravi ozbiljna studija stručnih ljudi na osnovu svih aspekata u našoj zemlji (a da se to ne odnosi samo na Bg), kao i iskustva u drugim zemljama iz okruženja i EU. Na osnovu toga videti šta nam je činiti uzimajući sve parametre u obzir i uz pomoć države kroz razne subvencije (opet koliko je moguće..izbeci monopol..) preći na najučinkovitiji način toplotne energije.

  • zdravko vintar

    21:37 // 17. 9. 2016.

    Svakako je najbitnija dobra spoljna izolacija zidova i potkrovlja i kvalitetna stolarija. Ostalo je individualna procena. Svaka opcija ima svoje pozitivne i negativne strane, sve zavisi od uslova u kojima živite i materijalnih mogućnosti Činjenica je da će struja biti sve skuplja, da ćemo vrlo brzo morati da ugradimo filtere na naše dimnjake, pa je kretanje u pravcu pravilnog izbora grejanja bitna

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: