Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 8. 11. 2017.

| Ekonomija

Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
dualno
Dualnim obrazovanjem lakše do posla; foto: Visoka poslovna škola strukvnih studija

Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

Dualnim obrazovanjem ili učenjem kroz rad, po kome radi i nekoliko škola na jugu Srbije, učenici su kvalifikovani i odmah nakon završene škole spremni za rad u struci.

Ovaj vid obrazovanja je, prema rečima pomoćnice ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijele Grujić, preduslov za uspešan razvoj privrede. Ona je, prilikom otvaranja karavana obrazovanja “Duh mladosti” u Leskovcu, napomenula da dualno obrazovanje mladima obezbeđuje znanja koja ih čini odmah zapošljivim, a privredu održivom i inovativnom.

Ovo je vid obrazovanja koji će mladima na svim obrazovnim nivoima obezbediti saradnju sa kompanijama - kazala je Grujić.

Učenje kroz rad regulisano je Zakonom o dualnom obrazovanju, koji je danas usvojila Skupština Srbije, sa ciljem da se srednje stručno obrazovanje prilagodi potrebama privrede, ali i da se smanji broj nezaposlenih mlađih od 25 godina.

Učenicima znanja i praktične veštine, prema ovom Zakonu, prenose nastavnik praktične nastave i licencirani instruktor iz kompanije (sa položenim didaktičko-pedagoškim veštinama), koji zajedno realizuju, prate i procenjuju učeničko postignuće.

Ministar prosvete uz prethodno pribavljeno mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, donosi plan i program nastave i učenja - stoji u Zakonu.

Učenici praksu mogu obavljati kod jednog ili više poslodavaca, najviše 30 sati nedeljno, a učenje kroz rad mora biti u skaldu sa planom i programom nastave.

Dualno obrazovanje primenjivaće se u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim stručnim školama, kao i u specijalističkim školama od školske 2019/2020 godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • treba da se zna

    13:02 // 9. 11. 2017.

    Ko ce odredjivati koliko ce dete provesti sati na praksi? To je veoma bitno.Pretvorice se ovo u iskoriscavanje dece.

  • nije mi jasno

    12:54 // 9. 11. 2017.

    Delim Vase misljenje,znaci: Deca na prinudnom radu. Praksa je potrebna,ali ne na ovaj nacin.I ja sam isao na zanat i imao praksu.

  • Kostas Gasopulos

    08:24 // 9. 11. 2017.

    Bilo bi dobro, za roditelje dece koja će u naznačenoj školskoj godini, upisivati srednje stručne škole, da se iznese pregled dobre prakse u 35 srednjih škola koje su kroz GIZ-ov četvorogodišnji projekat izvele generaciju po dualnom sistemu. Bitno je o toj praktičnosti u zapošljavanju svršenih učenika, govoriti u medijima, pa predlažem i "Južnim vestima" da obrade prostor koji pokrivaju u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: