Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 10. 8. 2023.

| Ekonomija

Dug "Simpo ŠIK"-a iz Kuršumlije postao kapital poverilaca

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
simpo šik
Fabrika Simpo Šik 10 godina ne uplaćuje radni staž radnicima; Foto: Lj. M.

Dug po raznim osnovama koje kuršumlijski Simpo ŠIK nije isplaćivao državnim institucijama više godina unazad konvertovan je u kapital poverilaca pa tako Simpo Vranje, koje je do pre nekoliko meseci bilo 100% vlasnik Simpo Šika sa 49.325 dinara upisanim kapitalom, sada ima tek 0,01%, dok najveći udeo ima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je otpisao 990.725.709 duga i ima 57,28% udela u Simpo ŠIK-u, od ukupno 1.729.470.053 dinara, koliki je sada znatno uvećani kapital te firme sa svega 50.000 dinara.

Konverzijom duga sada upisani kapital u kuršumlijskoj firmi imaju Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fond za zdravstveno osiguranje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Opština Kuršumlija, gradovi Beograd i Vranje, ali i Vlada Srbije.

Kuršumlijski odbornici su novembra 2021. godine usvojili odluku da dug od oko 171 milion dinara koji firma Simpo Šik ima ka lokalnoj samoupravi za poreze na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje konvertuje u trajni ulog i kapital u toj firmi. sednica Odluka o konverziji usvojena na sednici SO Kuršumlija; Foto: Lj. M.

Konverzija duga je preporuka Vlade Srbije i najbolje prihvatljivo rešenje za prava radnika Simpo ŠIK-a - rekli su tada u lokalnoj samoupravi Kuršumlije.

I tada i sada opozicija u toj opštini smatra da je to pogrešna odluka i da se ova firma favorizuje konverzijom duga u odnosu na ostala privredna društva i građane.

Rak firma u našoj opštini Simpo Šik je metastazirala i proširila se i na koliko-toliko zdrave organe, a to je ni manje, ni više Opština Kuršumlija, koja je od skoro i zvanično postala vlasnik ove firme. Taj kapital je novac građana, koji je dužnik "Simpo Šik" trebao da uplati u budžet, a ne da mu se otpisuje. Dok su svi ostali nepovlašćeni, žitelji i pravna lica ove opštine moraju da izmiruju svoje obaveze prema državnim institucijama, oni ne moraju - kaže Nebojša Krstić, odbornik Grupe građana "Spasimo Kuršumliju" u lokalnom parlamentu.

Dodaje da se za taj, po njemu, poklonjen novac moglo štošta uraditi u devastiranoj Kuršumliji, te da ispada da poslovnu politiku Simpo ŠIK-a treba da prate svi građani i ne plaćaju svoje obaveze državi i institucijama.

Simpo Šik u Kuršumliji prema zvaničnim podacima ima oko 370 zaposlenih, bavi se proizvodnjom parketa, šper ploče i lesonit ploče i, prema podacima iz finansijskog izveštaja u APR-u iz 2021. godine, ima neto gubitak od 942.358 dinara.

Za prošlu 2022. godinu iz APR-a su tražili dopunu podataka, tako da ispravan finansijski izveštaj još nije dostavljen.


Osnivač sa najmanjim udelom u firmi

Simpo Vranje koje je 2010. pokrenulo firmu u Kuršumliji sa osnivačkim kapitalom od oko 500 evra i do pre dva meseca bilo 100 odsto vlasnik, sada je po kapitalu na poslednjem mestu.

Pored Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje sa najvećim udelom, deo u Simpo ŠIK-u ima i Republički zavod za zdravstveno osiguranje Beograd koji je konvertovao 447.709.593 dinara duga i ima 25,88% udela.

Nacionalna služba za zapošljavanje sa 56.205.314 ima 3,25%, Opština Kuršumlija sa 171.201.188 ima udeo 9,90%, Grad Vranje sa 2.226.996 ima udeo od 0,13%, Gradu Beogradu sa 673.235 pripada 0,04% i Republika sa konvezijom 60.728.015 dinara ima udeo od 3,51 odsto.


"Simpo-Šik" ne uplaćuje radni staž svojim radnicima

Pre dve godine radnici Simpo-ŠIK-a u Kuršumliji 3 dana su na po sat vremena blokirali državni put Niš - Priština kod sela Kastrat, zahtevajući da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine.

Međutim, nakon toga i dobijenog obećanja nadležnih da će se hitno započeti rešavanje njihovog problema za povezivanje radnog staža, obustavili su dalje proteste.

Zbog toga, kako tvrde radnici, penzije su im nerealno niske pa oni koji odlaze sa 40 godina staža primaju u proseku oko 15.000 do 20.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:48 // 10. 8. 2023.

    Morate pratiti vesti i citati portale- Normalno, radnici Dzinsija nisu isplaceni, obecanje Meska je bilo lazno ! Botovi su bili jos gori od njega !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: