Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 6. 3. 2019.

| Ekonomija

Dve firme u trci za rekonstrukciju centra Niša - jedna na crnoj listi poreskih dužnika

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana
Ko će dobiti posao znaće se u roku od 25 dana; foto: Sekretarijat za izgradnju

Na tender za uređenje Trga kralja Milana, samog centra Niša, javile su se dve grupe ponuđača - jedna predvođena firmom Kika gradnja iz Niša i Bauvezer iz Lazarevca. Firma iz Lazarevca inače je na crnoj listi Ministarstva finansija, jer ima poreski dug od preko 102 miliona dinara.

Bauvezer iz Lazaravca, uprkos velikom poreskom dugu, negativnim referencama i tome što se nalazi na crnoj listi Ministarstva finansija, dobija velike projekte - poput izgradnje pasarele na Kalemegdanu i nove autobuske stanice na Novom Beogradu. Ovog puta, Lazarevčani, formalno registrovani za izgradnju železničkih pruga i podzemnih železnica, planiraju da sređuju centar Niša.

dužnici Lazarevačka firma je na crnoj listi Ministarstva finansijaZa ovaj posao, ustanovljeno je na otvaranju javne nabavke, traže nešto više od 218 miliona dinara.

Ukoliko oni dobiju posao, podeliće ga sa firmom Geo lider iz Bujanovca.

Njihovi oponenti na nadmetanju su niška firma Kika gradnja, koja za popločavanje centra Niša traži cenu od oko 215 miliona dinara. Ova firma koja je pre nekoliko godina uklanjala grafite u Nišu, na javnu nabavku se javila sa još 5 kompanija. Među njima su Poslovnost, Geo sistem plus i Angrus iz Niša, Sistem SNL iz Leskovca, kao i Složna braća Zoran i Nele iz Nove Varoši.

Iz Direkcije za izgradnju grada kažu da će se u roku od 25 dana znati ko će dobiti ovaj veliki posao, jer bi tada stručna komisija trebalo da oceni ponude i donese konačni sud.

Inače, kako je ranije najavljivano, radovi bi trebalo da počnu sredinom godine, dok će rekonstrukcija Tvrđavskog mosta morati da sačeka, jer za njega još nema građevinske dozvole.

Podsetimo, Tvrđavski most je 2016. godine zatvoren za saobraćaj. Početkom 2018. najavljena je rekonstrukcija trga, a Građevinsko-arhitektonski fakultet i Zavod za urbanizam su radili projekte.

Građani su takođe mogli da daju predloge o izgledu Trga, a jedna od ideja bila je da se postave “interaktivni” spomenici - klupe na kojima “sede” glumačke legende poput - Ljubiše Samardžića, Dragana Nikolića, Pavla Vuisića. Ipak, gradski urbanista Nikola Lečić je rekao da bi ovakvi spomenici mogli da budu postavljeni samo tokom festivala, jer su tematski vezani za Filmske susrete.

Direktor Zavoda za urbanizam rekao je da će odluka o postavljanju spomenika i mestima na kojima će stajati biti doneta tek po rekonstrukciji Trga. Jedan od predloga Saveta za kulturno stvaralaštvo jeste i da se na Trgu podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša.

Trg bi trebalo da bude celina koja se proteže od ulica generala Milojka Lešjanina i Voždove sve do Tvrđave, a rekonstrukcija bi obuhvatila i “bugarski parking” i prostor ispred Gradske kuće. Planom je predviđeno da se na Trgu nađe još jedna fontana.

Iako je sa rekonstrukcijom trebalo da se krene 2018. godine, početak izgradnje pomeren je za 2019.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danilo

    06:21 // 29. 3. 2019.

    Sve ove firme zajedno ne mogu da zavrse ovaj posao

  • PM

    11:30 // 7. 3. 2019.

    Mora da su tenderski materijali dostavljani ovoj firmi na ruke... kao "nedavno", ono, Prevoznici, Mediana..I tako, igra se nastavlja...

  • Toni

    09:34 // 7. 3. 2019.

    Jelkama nije mesto na centralnom trgu odakle treba da se pruža pogled na tvrđavu. Ali, treba ih na propisan način izmesti u obližnji park pored Nišave ili u tvrđavu. Trg je trg.

    • PM

      08:57 // 9. 3. 2019.

      Slažem se.. Ali, ne "smeta li", odnosno pogled na tvrđavu zaklanja i česma?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: