Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 13. 3. 2017.

| Ekonomija

Dve kompanije iz Gimnazije “Bora Stanković” u finalu takmičenja učeničkih firmi

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Takmičenje u Roda centru
Nišlije mogle da kupe proizvode učeničkih firmi u Roda centru; Foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Grupa gimnazijalaca iz Niša vodi kompaniju „NutriensTerra”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje. Oni su pobedili na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija za jugo-istok Srbije.

Njih je žiri proglasio za najbolje mlade preduzetnike u ovom delu zemlje, a njihova imaginarna kompanija ima sve elemente poslovanja, od osnivanja, preko vođenja finansija do izrade finansijskog izveštaja. Firma Ekonomske škole u Nišu Foto: Dostiguća mladih u Srbiji

Još jedna kompanija iz ove Gimnazije plasirala se u Finale takmičenja, koje će, kako najavljuju organizatori, biti održano u Beogradu.

To je "S-mass” koja je osvojila treće mesto sa specifičnim proizvodom od „pametne mase” koji razvija finu motoriku kod dece - objašnjavaju organizatori.

Na drugom mestu je kompanija „BiOrganic” koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu.

Oni sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca i izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva - saopštili su.

Ocenjivanje žirija Pet kompanija sa juga ide u finale; Foto: Dostignuća mladih u Srbiji Osim ovih kompanija iz Niša, na nacionalno finale plasirale su se i „e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac” iz Leskovca, sa elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi, kao i „Little Bottle” koju čine učenici Tehničke škole u Vlasotincu. Oni se bave proizvodnjom i prodajom zdravih i lekovitih napitaka.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu - dodaju organizatori.

Na Regionalnom takmičenju koje je održano 9. marta u Nišu učestvovali su učenici srednjih škola iz Niša, Leskovca, Pirota, Vlasotinca, Zaječara, Kuršumlije, Svrljiga i Vladičinog Hana, a tada su posetioci u "Roda centru" mogli i da kupe njihove proizvode.

Podsetimo, učenička kompanija je jedan od programa “Dostignuća mladih” koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola. Program traje cele školske godine, a Evropska komisija ga je, kažu, označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama, navode, tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: