Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 26. 5. 2015.

| Ekonomija

Dve trećine računara u Srbiji koristi piratske programe

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Piraterija u Srbiji veoma razvijena (foto: JV)

Gotovo 70 odsto softvera na računarima u Srbiji je nelegalno, a vrednost piratskih programa iznosi preko 70 miliona dolara, kažu u Delegaciji EU. Ipak, zbog pojačanih kontrola, kažu zvaničnici, piraterija je smanjena za 3 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Iz kompanije "Microsoft" su nas, govoreći o ovoj temi, uputili na zvaničnu studiju Poslovnog softverskog saveza (BSA), koja obuhvata podatke o pirateriji u svim zemljama sveta i koja pokazuje da preko dve trećine računara u Srbiji koristi piratske programe.

naslovnapixabay Dve trećine računara u Srbiji koriste ilegalni softver (foto: pixabay.com)Ipak, stručnjaci napominju da je teško precizno utvrditi razmere kršenja prava intelektualne svojine u našoj zemlji.

Dok se u Evropskoj uniji nelegalan softver može naći na svakom trećem računaru, kod nas je piraterija duplo razvijenija tako da mnogi privatni računari kod nas “pokreću” piratske operativne sisteme, aplikacije i programe.

Osim toga, korisnici preko interneta često besplatno skidaju muziku, filmove, slike kao i druge podatke koji su često zaštićeni autorskim pravima.

Naravno da mi ne pada na pamet da kupujem legalan softver i podatke kada imam torent sa koga mogu da skinem sve ono što mi treba. Ne vidim neku naročitu prednost legalnog softvera u odnosu na piratski. S druge strane, i da hoću da kupim, nemam para, jer su neki programi za grafički dizajn koje svakodnevno koristim veoma skupi - kaže jedan Nišlija.

slika2 Slike, muzika i podaci se uglavnom se skidaju sa torenta (foto: JV)Oni koji se ipak odlučuju da kupe legalne programe, kako se navodi u izveštaju Poslovnog softverskog saveza, kao glavni razlog navode to što na taj način izbegavaju bezbednosne pretnje zlonamernih programa, kao i “neovlašćeni pristup hakera i gubitak podataka”.

U Poreskoj upravi napominju, međutim, da, prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, i softver spada u autorsko delo i nosilac autorskih prava ima prava na “nadoknadu za ekonomsko iskorišćavanje”.

Za svako iskorišćenje autorskog dela od strane drugog lica autoru pripada naknada, što znači da računarski program, odnosno licenca za korišćenje softverskog programa  treba da bude odobrena od strane  vlasnika autorskog dela, odnosno patentnih prava te se licenca, odnosno računarski program mora ili platiti ili ustupiti besplatno u zavisnosti od namere nosioca prava, odnosno proizvođača - kažu u Poreskoj upravi.

Iako se mnogi iz finansijskih razloga odlučuju da programe jednostavno skinu sa interneta, u Poreskoj upravi kažu da su koristi od kupovine legalnog softvera višestruke. Naime, on je, kako kažu, bezbedniji, zaštićeniji od neželjenih programa, a korisnici imaju mogućnost dobijanja tehničke podrške i adekvatne obuke za korišćenje programa.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin M.

    15:01 // 27. 5. 2015.

    Pssss!!! Neko će da vas čuje. Preživesmo sve samo zbog torenta.

  • zabrinuti_prolaznik

    09:34 // 27. 5. 2015.

    Kad bih imao evropska primanja, kupovao bih legalan software.

  • Milos

    17:51 // 26. 5. 2015.

    Koliko moralista-informaticara, svi su oni poceli da uce i zaradjuju na placenim Adobe, Corel, CAD i sl. softverskim resenjima...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: