Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 19. 10. 2022.

| Ekonomija

”Džinsi” u Leskovcu prodaje imovinu, radnici zabrinuti, Cvetanović bez komentara

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20221019_103249
Gradonačelnik Leskovca kaže da se radi o privatnoj imovini; foto: M. M.

Iako, baš kao i predsednik Aleksandar Vučić, stalno ističe značaj stranih kompanija u Leskovcu, gradonačelnik Goran Cvetanović na to što je fabrika Džinsi oglasila prodaju proizvodnog pogona kaže da se radi o privatnoj imovini i ne želi da komentariše njihov eventualni odlazak iz Leskovca. Informacija o prodaji pogona u Radničkom naselju ipak ne iznenađuje zaposlene koji kažu da se prostor ne koristi već duže vreme, ali ih brine smanjen obim posla i sve manji broj radnika koji ostaju u toj fabrici.

Subvencije od države, oslobođenje od plaćanja poreza samo su neke povlastice koje strane kompanije u Leskovcu dobijaju od Grada i države, a za uzvrat se stalno obećava otvaranje novih radnih mesta. Međutim, ekonomska kriza u svetu nakon pandemije odrazila se i na tursku kompaniju Džinsi koja u Leskovcu posluje od 2011. godine.

Naime, oni su oglasili da se za 1,2 miliona evra prodaje proizvodna hala površine skoro 2.500 metara kvadratnih u Ulici solunskih ratnika u Radničkom naselju. screen_shot_2022-10-19_at_9.33.21__________________ Prodaja za 1,2 miliona evra; foto: Prinskrin

Ukupna površina objekta (proizvodnja, magacin i kancelarije) je 2.479 m2, a okolno zemljište je površine 13.258 m2. Plac je ograđen sa metalnom ogradom, dok se pored glavne kapije nalazi portirnica. Oko objekta ima dovoljno parking mesta za putnička i teretna vozila kao i za nesmetanu manipulaciju. (...) Objekat ima upotrebnu dozvolu i vlasništvo je pravnog lica - navodi se i oglasu.

Otvaranjem kako privatnih, tako i stranih kompanija hvali se često i prvi čovek Leskovca, ali nakon što je priznao da je Aptiv prekršio zakon pa ih onda nagradio ”Oktobarskom nagradom”, Cvetanović za prodaju pogona Džinsija kaže da je to vlasništvo privatnika, kao i da on sa njom može da radi šta hoće.

To je privatno zemljište, zgrada, što znači da oni sa tim mogu da rade šta hoće. Ne znam zašto to baš mene pitate - kratko je prokomentarisao Cvetanović.

Da li to znači i da Džinsi možda polako napušta Leskovac, Cvetanović nije želeo da komentariše.

To sada nije tema, jurite me ovde i ispitujete - izbegavao je temu Cvetanović.


Radnici zabrinuti zbog smanjene proizvodnje i kašnjenja plata

Zaposleni u Džinsiju potvrđuju da se pogon koji se prodaje već duže vreme ne koristi, ali ono što ih brine, kako kažu, jeste to što proizvodnja opada, što direktno utiče i na smanjivanje broja zaposlenih.

Ta prodaja pogona, koji se već duže vreme ne koristi, nije ništa čudno, verovatno gazde pokušavaju da izvuku neki novac, jer smo svi ovde u problemu. Proizvodnja se smanjuje, radnici odlaze zbog toga što plate kasne, tako da, moram da priznam, ostali su da rade samo oni koji trenutno nemaju nekog drugog izbora. Ova kriza, pa i pre toga korona virus su razlog svega toga, bar tako kažu, a možda nam i poručuju da budemo spremni i na scenario zatvaranja fabrike - žale se radnici.

Problema sa proizvodnjom ima i u ostalim stranim kompanijama, pogotovo u onima koje se bave auto-industrijom, pa se često upošljenicima daju slobodni dani ili im se menjaju smene, u zavisnosti od toga kada ima dovoljno posla za sve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    15:26 // 22. 10. 2022.

    Po svim Tim nazovi"fabrikama"rade ljudi(pretezno zene)sa sela;da svaka od njih cuva po dve krave-muzare,imale bi prihod,a radile od kuce!!?

  • Balneo

    00:08 // 21. 10. 2022.

    Kriza jeste u celom svetu ali prodaja ovog pogona ne mora da znaci da ce Dzinsi otici iz Srbije.

  • Markoni

    18:20 // 19. 10. 2022.

    Kako inteligentan ovaj naucnik
    sa Henesije, Oksfora i Kemmprica..
    Kad se otvara privatna fabrika on i predsednik se hvala investicijama boljim zivotom i ekonomskim tigrom, a kad ti isto zatvaraju fabriku onda se prave kao da ne znaju o cemu se radi jer kao to je privatno oni se ne mesaju hhahaah
    Visoka inteligentnost blizu nivao Tesle..

    • Torpedo

      18:16 // 20. 10. 2022.

      Bice upriliceno svecano zatvaranje, kao veliki uspeh lokalne vlasti i Vlade Srbije ! I, reci ce nam da je to tako mora,kad si ekonomski tigar !
      Botovi cute, jer ce ,neki od njih izgubiti posao, trce da im nadju drugi, pa nemaju vremena da hvale Meska & company!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: