Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 24. 7. 2023.

| Ekonomija

”Džinsiju” rok za iseljenje iz Leskovca kraj avgusta, novi investitor iz Italije obećava 300 radnih mesta

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Džinsi
Novi investitor obećava i da će uložiti 1,4 miliona evra; foto: M. M.

Nakon što su iz Džinsija otpustili radnike i proglasili stečaj, oni će pogon ”Sintetike” morati da napuste do kraja avgusta, pošto su leskovački većnici dali saglasnost o raskidu ugovora turske kompanije i Grada. Baš kao i što je najavljeno njih će naslediti firma Aunde, koja će, kako je obećano, do 1. septembra zaposliti 300 radnika, dok će u narednih 5 godina uložiti 1,4 miliona evra.

Iako su ugovor o korišćenju pogona u Industrijkoj zoni fabrika Džinsi i Grad Leskovac sklopli 2018. godine i to na 21 godinu, taj ugovor je danas i zvanično raskinut. Po rečima šefice Odeljenja za imovinsko-pravne poslove i imovinu Aleksandre Zdravković, Džinsi je u obavezi da izmiri sva dugovanja do 30. avgusta, kada im je poslednji dan za iseljenje imovine.

Zakonski zastupnik fabrike Džinsi Srbija je izjavio da je saglasan sa sporazumnim raskidom ugovora i da će sve obaveze nastale usled neplaćanja zakupnine, kao i troškove korišćenja zakupljene nepokretnosti izmiriti do 30. avgusta i da će objekat isprazniti od ljudi i stvari i predati ga zakupcu, odnosno Gradu Leskovcu - rekla je Zdravković.

Gradsko veće Leskovac Većnici dali saglasnost; foto: M. M.Gradonačelnik Goran Cvetanović već je najavio da će turski Džinsi zameniti italijansa fabrika Aunde, a to su zvanično potvrdili i Gradski većnici koji su dali saglasnost o korišćenju 3 zgrade, kao i za novoizgrađeni objekat portirnice.

U narednih 5 godina fabrika Aunde planira da uloži 1,4 miliona evra, da zaposli 350 radnika na neodređeno vreme u roku od 3 godine i da će najkasnije do 1. septembra zaposliti 300 radnika i da zbog toga ima potrebu za poslovnim prostorom za proizvodnju, kao i kancelarijskim prostorom površine 13.000 kvadratnih metara gde bi pokrenuo proiuvodnju - stoji u obrazloženju.

Podsetimo, da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru prošle godine oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili - radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor.

Oni su organizovali i protest ispred zgrade Opštine, kada im je Cvetanović obaćao da će sve biti u redu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sandra Savic

    18:52 // 29. 7. 2023.

    Sporazumni raskid ugovora izmedju Džinsija i Grada je rezultat neispunjenja ugovornih obaveza od strane Džinsija, a za koju posledicu imamo gubitak posla od strane radnika. Zato nam dolazi Aunde, koja strana firma će zaposliti sve radnike, zahvaljujući angažovanju prvog čoveka Grada...

  • J@N@

    18:41 // 27. 7. 2023.

    Verujem da će se pronaći adekvatno rešenje kako niko od radnika ne bi ostao bez posla.

  • Marija Dj

    19:49 // 26. 7. 2023.

    Lokalna samouprava se trudi da nađe najbolje moguće rešenje za radnike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: