Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 27. 5. 2010.

| Ekonomija

EU daje 174 miliona evra Srbiji

Autor:Lj.U.Izvor:Južne vesti
Vensan Dežer i Božidar Đelić

Nišavski region dočekao je novu tranšu pomoći Evropske Unije. Ovo je rezultat dokumenta koji su u Nišu potpisali ambasador EU u Srbiji, Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić.

Besprovatnim sredstvima, koja će biti obezbeđena Iz IPA fondova EU, biće finansirano 28 projekata, rečeno je u Nišu prilikom potpisivanja sporazuma.

Kroz ova sredstva biće finansirani, između ostalih, programi podrške lokalnoj infrastrukturi u vrednosti 31 milion evra, programi podrške razvoju infrastrukture u visokom obrazovanju koji vrede 25 miliona evra, kao i program podrške južnoj i jugozapadnoj Srbiji u iznosu od 13,7 miliona evra.

- Evropa pokazala da drži reč, iako i ona prolazi kroz ekonomsku krizu - rekao je Božidar Đelić u Niš.

Đelić je, zahvaljujući na pomoći, rekao da bespovratna sredstva treba da obezbede osnovne potrebe građana i da je posebna pažnja posvećena pomoći južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Dežer je naglasio da će iznos od 174 miliona evra pomoći biti dopunjen sa još 12 miliona iz programa prekogranične saradnje i još 12 miliona evra iz programa rada sa mladima.

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Niša, Miloš Simonović.

Potpisnici sporazuma zatim su obišli deo pruge Niš-Dimitrovgrad, čije će se izmeštanje delom finasirati i iz ovih sredstava.

Dežer je posebno ukazao na važnost infrastrukture u energetici i izgradnje dalekovoda od Niđa ka jugu, ali i na značaj izgradnje putne i železničke infrastrukture prema Grčkoj i Bugarskoj.

Dežer i Simonović potpisali su zatim u Niškoj mlekari finansijski sporazum koji je podrška mlekarama niškog regiona u proizvodnji mleka i mlečnih prerađevina. Pomoć od 300.000 evra je namenjena mlekararama udruženim u "Klaster sireva jug" i to je deo sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije u oblasti bezbednosti hrane i razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, o ulaganjima u jug Srbije iz sredstava IPA programa

Miloš Simonović, gradonačelnik, o donaciji EU za podizanje konkurentnosti mlekara iz niškog regiona na tržištu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: