Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 28. 11. 2022.

| Ekonomija

Efektiva: Nišlije kojima nije stigao umanjen račun za grejanje, imaju pravo na reklamaciju

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
radijator, grejanje, foto jv ljubica jocic
Reklamacija ako nema umanjenja; foto: JV / Ljubica Jocić

Zbog odlaganja početka grejne sezone, građani Niša koji se greju preko Toplane, oktobarske račune platiće sa umanjenjem. Kako je ranije naveo Predrag Miličić, direktor Toplane, biće obračunat samo varijabilni deo. Međutim, iako mnoge Nišlije kažu da su im stigli umanjeni računi, ima i onih kojima je stiglo da plate pun iznos. Dejan Gavrilović iz Efektive, udruženja za zaštitu potrošača, kaže da ako nekome nije stigao umanjen račun, svoja prava može potražiti reklamacijom Toplani.

Grejna sezona koja je krenula sa zakašnjenjem pokrenula je pitanja da li će ili neće biti umanjeni oktobarski računi. Odluka da u Nišu i Leskovcu ima umanjenja, a u ostalim gradovima na jugu nema, za Dejana Gavrilovića je diskriminacija.

Po zakonu o zaštiti potrošača, dodaje Gavrilović, usluga se plaća onoliko koliko je potrošena, te da će njegovo udruženje pomoći svim građanima koji zatraže pomoć, što se odnosi i na Nišlije čiji računi, iako moraju biti umanjeni, nisu.

Ne sme da bude diskriminacije da je nekome umanjeno, a nekome ne. Bitno je što su većini stigli umanjeni računi, pa će ostali moći da se pozovu na to. Mi smo na našem sajtu napisali primere kako napisati reklamaciju. Pozivanje na nelegitimno odlaganje grejne sezone i činjenicu koja je definisana zakonom o zaštiti potrošača da potrašač plaća uslugu onoliko koliko je potrošio. Nema usluge, nema računa. Znači, pisati prvo reklamaciju Toplani, ako to ne urodi plodom, sledi potrošački spor. Efektiva će pomoći ako dođe do spora, a nadam se da neće - rekao je Dejan Gavrilović.


Ušteda energije do 30%

Direktor Toplane Predrag Milačić rekao je u debati Južnih vesti da je start grejne sezone pokazao da su spremni za nastupajuću grejnu sezonu i da nema ozbiljnih problema, kao i to da postoje zalihe toplotnih izvora. Takođe, apelovao je na građane da se upoznaju sa pravnim okvirima koje je Grad Niš doneo o načinima na koji mogu uštedeti energiju i smanjiti potrošnju do 30%.

Grad Niš i Gradska toplana napravili su pravni okvir da korisnici mogu na svojim stambenim zajednicama donesu odluku o instalaciji tih uređaja za merenje individualne potrošnje. Kada se ti uređaji upare sa termoenergetskim ventilima to će im omogućiti da čine uštede. To samo po sebi nisu mere energetske efikasnosti u smislu poboljšanja sistema, ali jeste mera da koristite energiju samo kada vam treba. Imamo nekoliko primera u gradu da zgrade koje su uvele individualne merače smanjile i do 30% potrošnju u odnosu na zgrade koje to nisu. Vreme povraćaja investicije je manje od 3 godine - rekao je Milačić.

Kod zgrada koje imaju vertikalni razvod, Miličević smatra da je neophodno da vlasnici stanova koji imaju više od 70% grejnih tela budu voljni da investiraju u uređaje koji će im omogućiti uštedu električne energije, ali da je cena investicije 50 ili 60 evra po broju grejnih tela koje poseduju u stanu, te da će o tome odluku morati da donesu sa upravnicima zgrada na zajedničkim stambenim sastancima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule Dudule

    22:51 // 29. 11. 2022.

    A be, južnjaci.. Ne se bunite.. Precednik će vi zagreje kad dođe na Jug..

  • Golub

    07:54 // 29. 11. 2022.

    Meni stiglo umanjenje za manje potrosenu struju,potrosnja 4600 sa umanjenjem od 17% 4990.Zahvaljujem.

  • Fikcija u Nišu

    05:17 // 29. 11. 2022.

    Socijalno ugroženim Nišlijama navodno umanjuju račun, a nigde ne postoji matematička radnja oduzimanja na računu ,,Objedinjene naplate"! Matematika je egzaktna nauka, a prosta računska operacija zvana oduzimanje je poznata svim Nišlijama. Pljačka na delu! napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: