Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 22. 6. 2020.

| Ekonomija

Ekonomija i korona - siromašni još siromašniji, ali će sistem “bogati još bogatiji” izgubiti na snazi

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
novac i korona
Ekonomija i korona; foto: flickr.com/Jernej Furman

Virus korona vodi u recesiju - to su prognoze svetskih ekonomista i ona se očekuje u poslednjem kvartalu ove godine, a Ivana Božić Miljković sa Univerziteta “Singidunum” u Nišu kaže da će kriza stvoriti nove ekonomske probleme u vidu povećanja broja nezaposlenih, pada životnog standarda stanovništva i porasta aktivnosti koje se obavljaju u neformalnom sektoru ekonomije.

Pandemija virusa COVID-19 je sasvim nova vrsta krize sa kojom se do sada nije susrela ni jedna zemlja, kaže profesorka Božić MIljković, pa nema ni iskustava koja bi bila od pomoći kada je u pitanju prevazilaženje njenih štetnih posledica na ekonomiju i društvo.

Za razliku od svetske ekonomske krize koja je bila aktuelna pre desetak godina, ova kriza nema jasno žarište u finansijskom sistemu koje se može identifikovati i na njega delovati adekvatnim merama, već je u pitanju zdravstvena kriza izazvana virusom - kaže Božić Miljković.

Kriza neće zaobići nijednu državu na svetiu, pa ni Srbiju, s tim što će, kako kaže profesorka, siromašnije države biti pogođenije.

Ekonomske posledice pandemije su veće što je zemlja ekonomski nerazvijenija, a Srbija je u ovu krizu ušla kao zemlja u tranziciji, opterećena visokom nezaposlenošću, visokim udelom javnog duga u BDP-u i razvojno zavisna od stranog kapitala. Obustava privredne aktivnosti na određen period i njeno ponovno pokretanje u ambijentu neizvesnosti i straha od drugog talasa, predstavljaju kretanja koja će neka preduzeća preživeti uz određene redukcije proizvodnih i radnih kapaciteta, a neka preduzeća će biti primorana da proglase bankrot - kaže Božić Miljković.


“Prognoze Vlade u funkciji populizma”

To će sve dovesti do pada životnog standarda, kaže Božić Miljković, ali njeno mišljenje ne dele Vlada Srbije i Ministarstvo finansija koje prognoziraju čak i rast BDP-a, a Srbiju nazivaju ekonomskim tigrom Zapadnog Balkana.

Jasno je da su prognoze brzog rasta BDP-a u ovom slučaju, u funkciji populizma. Namera je da se Srbija predstavi kao izuzetno stabilan ekonomski sistem koji uspešno odoleva krizama globalnih razmera pred kojima i mnogo razvijenije evropske i svetske ekonomije pokazuju svoje slabosti. Projekcije međunarodnih institucija demantuju ovakav optimizam, a imaju "pokriće" u jasno utvrđenim metodologijama obračuna BDP-a - kaže profesorka sa SIngidunuma.

Prognoze MMF-a, Svetske banke i EU previđaju negatvan BDP koji bi mogao biti i -4%.

Ekonomska kriza izazvana koronom, svakako će produbiti, ocenjuje Božić Miljković, produbiti razlike između bogatih i siromašnih koje je ve stvorio globalizam.

Većina siromašnih zemalja će tonuti dublje u siromaštvo, ali će još izvesno vreme, druga strana principa polarizacije po kome bogati postaju još bogatiji, izgubiti na snazi i značaju. Dolazi vreme kada će se svaka zemlja, to pogotovo važi za ekonomski razvijene zemlje, okrenuti sebi i posvetiti saniranju negativnih efekata pandemije na ekonomiju i društvo - kaže Božić Miljković.

Korona je donela još novina na tržištu, pa tako profesorka smatra da nije vreme za traženje lidera u ekonomiji, kao što su svojevremeno te epitete nosile SAD, Nemačka, Kina ili Rusija.

Pandemija je, kako kaže poremetila odnose na globalnom tržištu i za globalne igraće ovo je vreme koje treba preživeti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojkan

    12:48 // 12. 7. 2020.

    A svi smo se plasili nuklearnog rata tek sad vidimo kako je to kad se ratuje bioloskim oruzjem. Kako cemo ziveti i privredjivati u narednom periodu tesko je predvideti mozda papirnog novca nece ni biti, kriptovalute ce biti zaziveti bitcoin kupovina-prodaja moze da pocne.

  • Milan

    11:14 // 22. 6. 2020.

    Ee kad ste i vi poceli da dovodite u goste "profesore" sa sega mega giga univerziteta... sto se mene tice, kukavice i panicari i treba da budu jos siromasniji. Mesecima su krojili javno mnjenje kuku lele svi ce pomremo, produzite nam karantin, zabranite yuri da radi (to se odnosi na ceo svet ne samo kod nas). Lencuge, nema leba bez motike. Vise ce pomrete od nemastinu nego od koronu zapamtite to

  • Nishlija

    10:17 // 22. 6. 2020.

    Nema zime za nas , mi smo u zlatnom dobu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: