Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 18. 6. 2016.

| Ekonomija

Evropska podrška za 21 preduzetnicu sa juga

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
eu progres
Ženama serfitikate dodelila ministarka Jadranka Joksimović; foto: EU Progres

Kako bi pokrenula ili poboljšala svoj biznis, 21 preduzetnica iz nerazvijenih opština Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Nišavskog okruga dobila je nedavno pomoć u opremi preko konkursa razvojnog programa Evropski progres.

Najviše žena pokrenulo je posao u oblasti prerade i konzervisanja voća i povrća, proizvodnje odeće, proizvodnje proizvoda od papira i kartona, kao i u delatnosti medicinske i stomatološke usluge.

Preduzetnice su pored opreme kroz aktivnosti Evropskog progresa ovladale i znanjima o marketingu, prodaji, porezima i pravnim aspektima poslovanja. Njima će biti pružena mentorska i stručna pomoć u vođenju posla. Procena je da će do kraja 2017. godine ova pomoć doprineti otvaranju bar 40 novih radnih mesta.

Kada 21 žena stupa na put da osnuje svoj vlastiti posao sa izgledima da otvore još novih radnih mesta, to odmah znači bolji život za njihove porodice, a pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju i bolji životni standard građana i građanki - rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski Progres.


eu progres Pomoć za ukupno 48 žena sa jugoistoka i jugozapada SrbijeNapustila državnu službu i pokrenula privatni biznis

Jedna od preduzetnica sa juga koje su dobile evropsku podršku jeste Biljana Đokić koja je u Aleksincu otvorila polikliniku sa nekoliko specijalističkih službi. Ona je dobila opremu vrednu 10 hiljada evra - novi KTG aparat, holter EKG-a i radio nož koji se koristi u ginekološkim intervencijama.

Ona se, kako kaže, odlučila da pokrene svoj privatni posao nakon 20 godina rada u niškom Domu zdravlja.

Znam da privatni posao nosi puno rizika i reakcije većine kada čuju da sam odlučila da sama započnem posao jesu da mi kažu da je to veoma hrabro. Jeste hrabro, ali verujem da je moja odluka bila prava - objašnjava Biljana Đokić.

Ističe da je prevagnulo to što u državnoj službi nije mogla da primenjuje svoje ideje i stil rada, kao i da nije mogla da pomogne pacijentima onako kako je želela.

Jeste da sam se sada prvi put susrela sa menadžerskim poslom i marketinškim obavezama, ali spremna sam na to. Zasada sam zadovoljna kako posao napreduje i imam već 6 stalno zaposlenih - kaže ona.


Malo žena na čelu firmi u Srbiji i EU

eu Žensko preduzetništvo se smatra jednim od neiskorišćenih resursa privrednog razvoja u Evropskoj uniji; foto: euinfo.rsU ukupnom broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji žene su vlasnici ili menadžeri u njih 31 %, što je slično situaciji u evropskim zemljama. Iako žene čine 52 % populacije u Evropskoj uniji, samo 34 % njih je samozaposlenih, a 30 % su pokrenule neko preduzeće.

Kako navode u Evropskoj mreži preduzetništva Srbija, utisak je da je podrška ženskom preduzetništvu u najvećoj meri stihijska, a da održivost mnogih aktivnosti nestaje sa okončanjem donatorskih programa.

Činjenica je da se žene teže odlučuju da započnu sopstveni biznis, a i kada startuju najčešće to čine uz podršku svoje porodice. U Srbiji se žene odlučuju za otvaranje preduzeća većinom iz nužde, dok u razvijenijim zemljama to čine jer im se pruža dobra prilika da realizuju svoje poslovne ideje - navode u Evropskoj mreži.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić kaže da je stopa gašenja ženskih preduzeća u Srbiji 47%, te da je “održivost ovih preduzeća ključni izazov za one koji se bave politikom razvoja preduzetništva u Srbiji, posebno u kontekstu evropskih integracija”.

Ako znamo da je 99 % ženskih preduzeća u Srbiji mikro veličine i da je pri tom usmereno skoro isključivo na lokalno tržište, onda se moramo zapitati da li nam uključivanje u šire evropsko tržište donosi benefite za ovu grupu preduzeća ili ćemo im preporučiti da se nadaju da proces integracija traje što duže, jer će upravo toliko biti produžen i njihov život… Da se stvari ne bi prepustile stihiji, postoje definisane mere i preporuke - ističe Popović Pantić.

"Akt za mali biznis" Evropske unije žensko preduzetništvo karateriše kao politički prioritet, a jedan od principa je da se ženskim preduzećima omogući bolji pristup tržištu, odnosno lancima dobavljača. Tu su i preporuke da se žene udruže u izvozu i da se ubrza proces mikrofinansiranja.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: