Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:00, 17. 12. 2022.

| Ekonomija

Evropska unija izdvaja 175,9 miliona evra za prugu Beograd - Niš

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
pruga
Za deonicu Paraćin - Međurovo; foto: JV

Za deonicu Paraćin - Međurovo na pruzi Beograd - Niš, Evopska unija izdvojiće 175,9 miliona evra. Srbiji je odobreno 263 miliona evra bespovratne pomoći EU za sedam projekata, među kojima je i obnova pruge na ovoj deonici. I hidroelektrana na Vlasini biće rekonstruisana, a za to je EU izdvojila 16,1 milion evra.

Među sedam novih projekata iz oblasti energetike, životne sredine i transportne infrastrukture, našla se i pruga Beograd - Niš. Iz EU očekuju da će rekonstrukcija pruge omogućiti brz železnički saobraćaj. Ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, rekao je da je ovo velika i značajna investicija.

Već sprovodimo zajedno velike projekte poput gasnog interkonektora Srbija – Bugarska i Transbalkanski elektroenergetski koridor, deonica pruge od Beograda do Niša na Koridoru X i oni su od velikog značaja, ne samo za privredu već i za lokalne zajednice i za povezanost. Oni stvaraju nova radna mesta, omogućavaju pristup boljim uslugama i boljoj životnoj sredini - istakao je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da će novi projekti omogućiti građanima da žive bolje.

Rezultate će građani videti vrlo brzo – znatno će se ubrzati putovanje vozom od Niša do Beograda i biće unapređena bezbednost putnika, poboljšaće se proizvodni kapaciteti našeg energetskog sistema i to naročito iz obnovljivih izvora korišćenjem energije vetra ali i smanjiti gubici u transmisionom sistemu - rekla je Miščević.

Građani kažu da je glavni problem rastinje Očekuje se da vozovi idu do 200 kilometara na sat; foto: JV Ona je najavila da će u narednim projektima, biti u planu i izgradnja železničke obilaznice oko Niša.

Iz organizacije “EU za tebe” naveli su da će za deonicu Paraćin - Međurovo, u dužini od 48,3km, biti izdvojeno 175,9 miliona evra. Projektom je planirana izgradnja pruge sa dva koloseka, ukuljučujući elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacioni sistema. Najavljuju da će rekonstrukcija pruge Beograd - Niš omogućiti da vozovi idu brzinom do 200 kilometara na čas.

Podsetimo, krajem oktobra Aleksandar Vučić je tokom obilaska radova na gasnom interkonektoru u Jelašnici, zajedno sa predsednicom Evopske komisije Ursulom fon der Lajen, rekao da će Srbija od EU dobiti 600 miliona evra za izgradnu brze pruge između Niša i Beograda. Nakon višegodišnjih obećanja, ministar finansija Siniša mali, nedavno je izjavio da će sporazum za izgradnju pruge biti potpisan 22. decembra.

Za hidroelektranu na Vlasini 16,1 milion evra

Rekonstrukcija hidroelektrane Vlasina biće finansirana bespovratim sredstima Evropske unije od 16,1 miliona evra. Iz EU kažu da će time biti unapređen energetski sektor Srbije jer će Vlasina dobiti nove kapacitete za obnovljivu energiju.

Zbog dugog perioda eksploatacije i neispravnosti opreme, kaskada trenutno ima snagu od samo 60-80 MW. Ovim projektom biće zamenjeni svi proizvodni agregati, elektromehanički i hidromehanički sistemi i oprema za upravljanje. Ove investicije će obezbediti pouzdan i siguran rad kaskade u narednih 30 godina, sa snagom od 136 MW. Očekuje se da će elektrane proizvoditi 309 GWh godišnje, što je ekvivalent energetskim potrebama 93.000 domaćinstava - stoji u projektu.

Naveli su da očekuju da radovi na Vlasini budu završine do 2028. godine, kao i da će nastaviti da ulažu i daju podršku Zelenoj agendi u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nijenego

    16:23 // 18. 12. 2022.

    Nišlije traže obilaznicu što je ispravno, pruga za BG značajna za tranzit robe a šta ćemo sa lokalnim vozovima
    Za toplički kraj ne ide voz a preko je pptreban, za timočki kraj popra ljena pruga ne ide nikakav saobračaj, za pirotski kraj nema putničkog saovraćaja zašto? za jug nema putničkog saobraćaja a vlast hoće stadione, luda kuća. A to ko daje više pa neko novcem kupuje i ono malo savesti...

  • Toliko nismo ludi da to ne cenimo.

    16:20 // 18. 12. 2022.

    Pa pomogli su nam kad je uzet NIS- JUGOPETROL.Kupovina za semenke.Zato pojedinci primaju platu po 30.000 Evra.Zato smo i placali najskuplje gorivo.

  • Gaga

    14:42 // 18. 12. 2022.

    Koliko od tih evropskih para je namenjeno za rekonst.niskog zel. cvora(istocnu zaobil.,uredjenje stan.Nis-sever i Nis-jug i uvodjenje lake prig.gr.z)?

    • LudiMilojko

      00:48 // 20. 12. 2022.

      Isto kao onih 2-3 kredita sto uzimali za iste pricu prugu i aerodrom pre par godina.Magicno ispare uzela baba vanga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: