Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 7. 5. 2024.

| Ekonomija

Fabrika "Palfinger" počinje sa radom u junu, najavljuju iz kompanije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
palfinger4-jmisic
Kamen temeljac postavljen u septembru 2023 godini; foto: Jelena Mišić

Fabrika Palfinger, čija je gradnja u industrijskog zoni ka Niškoj Banji počela septembra 2023. godine, počeće sa proizvodnjom u junu ove godine, a montaža mašina je u toku, kažu iz ove austrijske kompanije koja se bavi proizvodnjom kranova. Trenutno zapošljavaju 70 radnika, a plan je da do 2027. godine bude njih 375.

palfinger5-jmisic Gradnja u završnoj fazi; foto: Jelena MišićDugo i više puta je najavljivano otvaranje ove fabrike - veliku investiciju najavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski su pred izbore 2022. godine, ali nisu potvrdili da je “veliki tajanstveni investitor” kompanija Palfinger. Potom je to ozvaničeno i Ugovor o dodeli sredstava podsticaja potpisan je 2022. godine, prema kojem će austrijskom investitoru biti dato 4,6 miliona evra.

Kamen temeljac postavljen je pre 8 meseci, a prema rečima Gottfrieda Rumpla, potpredsednika operacija fabrika kompanija Palfinger, gradnja je trenutno u poslednjoj fazi.

Planirano je da građevinski radovi budu okončani najkasnije u junu. Montaža mašina je u toku, dok je teška oprema već postavljena - kaže Rumpl.

palfinger2-jmisic Ukupno dobijaju 4,6 miliona evra subvencija; foto: Jelena MišićNavodi da će otvaranjem ovog pogona u Srbiji moći da prošire svoje proizvodne kapacitete, kao da im pogoduje strateška blizina u odnosu na pogone u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Kada je reč o radnicima, Rumpl navodi da je trenutno 70 zaposlenih u fabrici u Nišu.

Nakon završetka prve faze izgradnje 2024. godine, Palfinger će ovde u Nišu postepeno uspostaviti proizvodnju čelika i podkomponenti za širok spektar proizvodnih linija, od dizalica za utovar do pristupnih platformi do 2027. godine. Do tada ćemo obezbediti 375 radnih mesta za iskusne zavarivače, rukovaoce mašinama, mašinske operatere, kao i tehničare, inženjere i administrativno osoblje - objašnjava Rumpl.

palfinger3-jmisic Plan da do 2027. godine bude 375 radnika: foto: Jelena MišićInače, prema Ugovoru o subvencijama, austrijska firma se obavezala da će uložiti 35,5 miliona evra u pogon u Nišu.

Do sada im je država, prema podacima Ministartva privrede, isplatila jednu tranšu subvencije - oko 169 hiljada evra.

Podsetimo, austrijski Palfinger više puta su najavljivali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a Vlada Srbije je projekat proglasila investicijom od nacionalnog interesa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    14:17 // 8. 5. 2024.

    Зашто се, плодне њиве,претварају у бетонске ледине,када хектари у МИН-у,са све халама,"зврје "напуштене и празне?! Убаце се нове машине и...то је то?!

  • Robin Hud

    11:53 // 7. 5. 2024.

    Ovo su sve firme koje je Oskar otvorio, najavio zaposljavnje, super plate,.... a sada im naredio da najave rad pred izbore. Samo nije nam jasno pred koje izbore ce proraditi sa mnogo manjim brojem radnika, ali punom stimulacijom za radnike

  • Qgo

    11:37 // 7. 5. 2024.

    Cu castim i cu otvorim firmu Ofingeraufinger. Jasno vam je kvo ce proizvodimo jer nam je ostalo samo da se...

    • Svaka cast!!!!

      17:05 // 7. 5. 2024.

      Bravo za komentar, javljam se za poziciju HR-a

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: