Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 29. 6. 2021.

| Ekonomija

Farma svinja se jedina javila na konkurs i dobila ceo iznos subvencija u poljoprivredi od Opštine Žitorađa

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
svinje
10 od 10 za plodove tora; Ilustracija; foto: flickr.com/United Soybean Board

Bespovratna sredstva od 10 miliona dinara, koliko je iz lokalne opštinske kase u Žitorađi opredeljeno za subvencionisanje u poljoprivredi za 2021. godinu, dodeljena su Specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi "1. decembar" u ovom mestu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da su oni jedini bili zainteresovani za ovakav vid pomoći na konkursu koji je trajao 8 dana.

Stanojević ističe da je mogućnost da konkuriše imalo preko 4.000 komercijalnih gazdinstava sa teritorije Žitorađe, a da su sredstva po javnom pozivu dodeljena zadruzi "1. decembar" iz drugog pokušaja, nakon što je prvi poziv od 18. maja poništen i to posle donetog rešenja o dodeli koje je i objavljeno, a sledećeg dana skinuto sa zvaničnog sajta Opštine.

Prilikom izrade prvobitnog teksta došlo je do propusta jer nije navedeno da se uz prijavu prilaže i obavezna dokumentacija o izmirenim porezima javnih prihoda i prema lokalnoj poreskoj administraciji. Nakon što sam od osoba zaduženih za finansijsku kontrolu i upravljanje dobio pisanu sugestiju da poziv sadrži materijalne nedostatke, odmah sam bez odlaganja poništio ne samo javni potiv, već i sve druge akte pa samim tim i već doneto rešenje o dodeli sredstava – kaže Stanojević.

Prvi čovek Žitorađe kaže da je sama opština ruralna sredina i da spada u poljoprivrednu opštinu, te da javni interes za podsticaj u poljoprivredi postoji, zbog čega su i opredeljena sredstva od 10 miliona dinara za ovu godinu, ali i da se na oba javna poziva javila samo Zadruga "1. decembar".

Pravo na dobijanje bespovratnih sredstava imala su sva pravna lica i komercijalna gazdinstva sa teritorije opštine Žitorađa koja ispunjavaju uslove konkursa. Veliki broj naših poljoprivrednika se bavi isključivo stočarstvom pa je svaki od njih mogao aplicirati i ostvariti pravo na finansiranje od minimum milion dinara – ističe Stanojević.

Iz izveštaja komisije utvrđeno je da je jedina prijava na prvi, ali i na ponovljeni javni poziv, prijava SZSZ "1. decembar" iz Žitorađe.

Obzirom na obim stočarske proizvodnje i broj porodica koje egzistiraju od rada kod navedenog subjekta, a u nedostatku drugih aplikanata doneto je rešenje o dodeli sredstava - stoji u obrazloženju.

Slobodan Janković, direktor farme "1. decembar" ističe da će dobijena sredstva utrošiti namenski za nabavku hrane i veterinarske opreme, čime će povećati broj priplodnih umatičenih grla, a sve u cilju povećanja količine kvalitetnog mesa za tržište.

Moram da naglasim, dolaskom na farmu zatekao sam veoma lošu situaciju i brojne probleme koje svakodnevno rešavamo. Zahvaljujući subvencijama Opštine Žitorađa obezbeđena je dalja egzistencija farme koja trenutno ima 64 zaposlena radnika - prokomentarisao je Janković.

U prethodnom periodu žitelji dela naselja u blizini "1. decembra" često su se žalili na neprijatne mirise iz ove farme, a nadležni kažu da ovim konkursom nije predviđeno osavremenjivanje prozvodnje, ali tvrde da će se truditi da u narednom periodu reše i taj problem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    11:48 // 29. 6. 2021.

    Opštenarodna bagra.

  • Mile voli disco

    11:07 // 29. 6. 2021.

    Čija je farma, možemo samo da se dosećamo.....

    • Žitko iz Stajkovce

      11:58 // 29. 6. 2021.

      "Deda Mile ima farmu i na farmi ima prase"........,kaže jedna dečija pesmica.

    • Djoka

      19:55 // 29. 6. 2021.

      Drzavna ,da se ne dosecas!!!

  • Bill

    10:09 // 29. 6. 2021.

    Niko zainteresovan za bespovratna sredstva osim farme? Nešto je trulo u opštini Žitiradja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: