Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 8. 6. 2017.

| Ekonomija

Finansiranje celodnevnog boravka u 5 niških škola pod znakom pitanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Celodnevni boravak pod znakom pitanja
Ne zna se šta će ubuduće biti sa celodnevnim boravkom; foto: Flickr/Woodleywonderworks

Đaci od 1. do 3. razreda čija oba roditelja rade imaju besplatan celodnevni boravak u nekoj od 5 niških škola, gde ih učitelji čuvaju i rade sa njima dok neko ne dođe po njih. Iako roditelji kažu da postoji velika potreba za ovom uslugom, jer im ona "olakšava život", postoji mogućnost da Ministarstvo prosvete nju ubuduće ne finansira.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da, iako još nije doneta konkretna odluka o tome da Ministarstvo prestane da finansira celodnevne boravke u 5 niških škola, ova opcija se ipak razmatra.  

U celodnevnom boravku, pojašnjava Gejo, rade po 2 učitelja i osim hrane koju roditelji plaćaju, sve ostalo je besplatno.

Tu se država opterećuje sa 2 učitelja. To jedno radno mesto se stavlja sad “pod lupu”, jer smo mi u sferi opšte racionalizacije. Ministarstvo razmatra sve mogućnosti, pa je nama na sastanku rečeno da postoji mogućnost i da se primenjuje pravilnik u kome se spominju samo 1. i 2. razred produženog i celodnevnog boravka - kaže Gejo.

S obzirom na to da je u toku poslednja javna rasprava o nacrtu Zakona o osnovnom obrazovanju, objašnjava Gejo, još je sve “pod znakom pitanja”.


Sve zavisi od Ministarstva

Ukoliko Ministarstvo prosvete odluči da više ne finansira celodnevne boravke, pojašnjava Gejo, postoji mogućnost da to učini Grad ili da se ova usluga ukine. Može da se desi, dodaje, i da sve ostane po starom.

U niškom Sekretarijatu za obrazovanje su kazali da, dok ne bude donet novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, “ne mogu da prejudiciraju” da li će celodnevni boravak dece biti finansiran iz budžeta Grada.

Inače, niške osnovne škole “Učitelj Tasa”, “Radoje Domanović”, “Car Konstantin”, “Dositej Obradović” i “Branko Miljković” imaju celodnevnu nastavu za đake od 1. do 3. razreda i ona je besplatna za decu čiji roditelji zbog posla ne mogu da ih čuvaju.

Jedan od problema, objašnjava Dragan Gejo, je i to što neke od ovih škola nemaju potrebne dozvole Ministarstva za pružanje ovih usluga.

Problem je i to što mnoge škole nemaju verifikacije od Ministarstva prosvete za celodnevnu nastavu, već imaju verifikacije od prosvetnih savetnika koji su nekada imali pravo da daju mišljenje za to, a da pri tom nikada nisu verifikovani od Ministarstva. Direktori ovih škola sad moraju da sakupe i predaju tu dokumentaciju - kaže Gejo.


Direktori osnovnih škola: Prikupljamo dokumentaciju i čekamo novi Zakon

Direktor Osnovne škole “Car Konstantin” Nenad Stefanović kaže da “očekuju novi Zakon” i da, koliko je on upoznat, neće biti ukinut boravak za sve, već samo za decu koja su 3. razred.

Mi smo zvali Ministarstvo i savetnicu za finansije pri Školskoj upravi Niš i preporuka je da čekamo novi Zakon i novi pravilnik. Tu će da budu definisane sve stvari i prema tome ćemo da se odnosimo - kaže Stefanović.

Dok konačne odluke ne budu donete, oni prikupljaju potrebnu dokumentaciju koja treba da se dostavi Ministarstvu, za pomenutu "verifikaciju". I u školi “Dositej Obradović”, kaže direktor Dejan Bogradnović, sakupljaju dokumenta, jer su dobili obaveštenje da treba da podnesu zahtev za celodnevni boravak.


Roditelji: Celodnevni boravak nam mnogo znači

U anketi koju su radili novinari Južnih vesti, roditelji čija deca pohađaju celodnevnu nastavu u niškim školama kažu da im to mnogo znači, jer zbog posla u dve smene ne mogu da ih čuvaju.

I škola "Ratko Vukićević" ima boravak za prva tri razreda. Jedno dete mi sada izlazi iz boravka, a drugo dete završava prvi razred. Smatram da je velika glupost ukinuti boravak u trećem razredu. Slažem se ja s onima koji kažu, mi smo išli bez boravka i brinuli se sami o sebi dok su roditelji na poslu, ali današnja deca u današnje vreme, definitivno nisu spremna za tako nešto - kazala je jedna Nišlijka.

Sve će se “krčkati” u toku leta, pa bi od septembra trebalo da bude poznato šta će biti sa celodnevnim boravcima u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Danica Babić

    14:39 // 14. 6. 2017.

    Boravak je fenomenalna stvar, kako za roditelje koji rade, tako i za decu. Deca u skoli kvalitetno uče, završe domaće zadatke, igraju se i druže. Moje dete je u boravku u školi "Ratko Vukućević" i svi smo prezadovoljni. Umesto da se ovakve retko dobre stvari u našem školstvu prošire na više škola i budu dostupne većem broju dece, mi razmišljamo o tome da ih ukinemo. Svaka čast prosvetnim vlastima!

  • Jovana

    17:26 // 9. 6. 2017.

    Ma ukinute decu! Sta ce nam? Grad ne daje ni dinara za rodjenje drugog deteta, majci koja je zaposlena. Sve lopovsko u nasem gradu. Sta ce nam deca..

  • roditelj

    14:06 // 9. 6. 2017.

    Boravak za prva dva razreda je sasvim ok. Ali za treci je malo previse. Deca su u trecem razredu velika i treba ih pustiti da se osamostale. Moja dva deteta su isla u boravak do treceg razreda i verujte mi da je suvise u trecem deca sama traze da se osamostale. Ne pravite decu nesposobnom, kad ne moraju da budu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: