Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 22. 4. 2019.

| Ekonomija

Finansiranje glavni problem preduzetnika, rešenje u alternativnim izvorima

Autor:Anđela StojanovićIzvor:Južne vesti
Foto-F.J.
Postoji brojni načini za onlajn prikupljanje kapitala; foto: F. J.

Mladima koji ulaze u preduzetnički svet najteže je da opstanu u biznisu u prve tri godine, a pomoć im mogu biti alternativni načini finansiranja poput crowfunding-a, ali i bolja saradnja sa bankama, istaknuto je na tribini “Izazovi i potencijali razvoja MMSPP iz ugla pristupa izvorima finansiranja“ održanoj u Nišu.

Prema rečima Milivoja Jovanovića iz niške organizacije Eneca, preduzetnici bi trebalo da se okrenu takozvanim alternativnim izvorima finansiranja kao što je crowdfunding, odnosno onlajn doniranje malih iznosa od velikog broja ljudi, jer im to može pomoći da osim novca prikupe i dodatna znanja.

Ukoliko je finansiranje samo od donacija ili iz sopstvenih sredstava, to nije dobar način da se biznisi šire, jer će ići samo do određenih granica. Ako uzmemo u obzir druge izvore finansiranja, kao što je crowdfunding ili ulaganja kroz kapital ili od pojedinaca koji ulaze kao biznis anđeli, onda bi i razvoj išao mnogo brže, ne samo zbog toga što bi imali više novca već bi dobili i takozvani know-how, to je budućnost - objašnjava Jovanović.

Ona napominje da kada je reč o alternativnim izvorima finasiranja postoji više od 2.000 onlajn mogućnosti za ovakvu vrstu prikupljanja novca, čemu bi mladi preduzetnici trebalo da se okrenu.

Foto-F.J-(2) Izazov je preživeti tri godine poslovanja; foto: F. J.On kaže i da bi mladima razvijanje biznisa bilo lakše, ukoliko bi se razvilo mikro-finansiranje kao što postoji u zemljama u regionu za kojima Srbija i dalje zaostaje.

Znamo da je jako teško pokrenuti male biznise, jer mnoge od tih instrumenata finansiranja u Srbiji nemamo, jer ne postoji zakonska regulativa. Ukoliko bi se više podsticali alternativni izvori poboljšao bi se eko-sistem preduzetništva kod nas, a videlo bi se kroz rast ekonomije, lokalne i nacionalne - podvlači Jovanović.

Razmenom iskustava, ali i problema sa kojima se susreću tokom poslovanja, preduzetnici i predstavnici mikro, malih i srednjih preduzeća koji su prisustvovali tribini istakli su da bi poslovanje umnogome bilo olakšano ukoliko bi banke više sarađivale sa početnicima u poslovanju.

Sredstva su često namenska i nisu fleksibilna, pa ne možete da ih potrošite na ono što vam treba. Banke često ne daju kredite kada čuju da je reč o pokretanju posla, odnosno kada čuju reč start-ap, što je veliki problem - rekao je preduzetnik iz Leskovca Ivan Grujić.

Osim o mogućnostima dodatnog finasiranja, na tribini je bilo reči i programima podrške kao što je “Pokreni se za posao“ koji je niška Eneca pokrenula pre deset godina. Kroz mentorstva i finansijskim sredstvima do sada je podržano 742 preduzetnika, od kojih je 345 mladih do 35 godina.

Prijave za ovogodišnji program „Pokreni se za posao“ otvorene su do kraja meseca, a, prema rečima Jovanovića, preduzetnicima sa najboljim biznis idejama biće omogućena sredstva za opremu, usavršavanje, sertifikacija i licenciranje.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gezero

    16:53 // 22. 4. 2019.

    Umna obmana mladih ljudi.

  • Uz "Knjigu duhova"

    16:42 // 22. 4. 2019.

    Radi se o duhovnom sazrevanju. Neka magavani-preduzetnici prizovu duha Giriju da im prenese svoje znanje iz oblasti trgovune i razmene dobara. USrbiji samo tako mogu uspeti.

  • Mara

    13:18 // 22. 4. 2019.

    Uvek ista prica

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: