Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 24. 5. 2018.

| Ekonomija

Firma đaka iz Svrljiga treća u Srbiji, specijalna nagrada za tim iz Niša

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
joinventure2-foto-dostignucamladih
Tim iz Svljiga ima kreativne ideje; foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Čokoladica se može popiti kao čaj i prerađeno bilje koje postaje prostirka za kućne ljubimce, neki su od proizvoda firme Joint Venture iz svrljiške Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš”, koja je osvojila treće mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Svrljiški srednjoškolci, koji su bili prvi na regionalnom takmičenju, na republičkom nadmetanju, na kome je bilo 20 timova, osvojili su simpatije žirija neobičnim proizvodima. Oni se osmislili “čajitu”, odnosno čokoladicu od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanja u toplu vodu može popiti i kao čaj, a koriste i otpad iz procesa prerade aromatičnog bilja radi proizvodnje prostirki za kućne ljubimce. joinventure4-foto-dostignucamladih Čokoladica postaje čaj; foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Specijalna Telegroup Ltd nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije Archive Codex iz niške Gimnazije "Bora Stanković“. Ova firma osmislila je aplikacije za pametne telefone namenjene učenicima koji žele da na lak način organizuju svoje radno i slobodno vreme.

Prvo mesto na već tradicionalnom takmičenju učeničkih kompanija pripalo je timu Groove Street iz Pete ekonomske škole u Beogradu, koji se bavi proizvodnjom narukvica sa QR kodom koji u sebi sadrži informacije o zdravstvenom stanju osobe koja je nosi pa je eventualno pružanje prve pomoći toj osobi olakšano.

gimnazija-foto-dostignucamladih Gimazijalci kreirali aplikaciju koja aplikacijom koja pomaže učenicima da prate školske obaveze; foto: Dostignuća mladih u SrbijiKompanija Lab&Health iz kragujevačke Medicinske škole „Sestre Ninković“, koja proizvodi specifične kozmetičke proizvode sa dodatkom ljute papričice, osvojila je drugo mesto na nacionalnom takmičenju koje je nedavno održano u Beogradu.

Učeničke kompanije su program "Dostignuća mladih" koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su "zaposleni” u ovim kompanijama, tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bole

    18:21 // 24. 5. 2018.

    Bravo za srednjoškolce iz Svrljiga! Mala školica - kao bombonica! :) Čujemo da ove godine kreću sa dualnim obrazovanjem, bravo, bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: