Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 29. 1. 2019.

| Ekonomija

Firma koja je rušila u Savamali gradi sa Turcima jeftine stanove u Nišu i Vranju

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
bager kašika foto aleksandar kostic
Prvi put se "Milenijum tim" pominje vezano za projekat državne stanogradnje u Nišu i Vranju; Ilustracija; foto: A.K.

Posao državne stanogradnje obavljaće i "Milenijum tim", firma koja je rušila objekte u Savamali kako bi rasčistila teren za "Beograd na vodi". Iz Ministarstva građevinarstva saopšteno je da će baš oni zajedno sa turskom kompanijom Tašjapi, sa kojom je ugovor potpisan u krajem 2018. godine, graditi 376 jeftinih stanova u Nišu i Vranju za službenike snaga bezbednosti Srbije.

Firma za koju je u prvostepenom postupku sud utvrdio da je nezakonito rušila u Hercegovačkoj, uključena je i u ovaj državni projekat. Prvi put se Milenijum tim, koji je bio angažovan kao izvođač na projektu "Beograd na vodi", kao graditelj na jugu Srbije pominje prošle nedelje, kada je ministarka Zorana Mihajlović o tome razgovarala sa predstavnicima te firme i kompanije Tašjapi, o čemu je javnost obaveštena saopštenjem objavljenim na sajtu Ministarstva.

Emre Tomkam, potpredsednik Tašjapija i Stojan Vujko, generalni direktor kompanije Milenijum tim, izvestili su potpredsednicu Vlade da je sve spremno da radovi na izgradnji stanova započnu i zahvalili na odličnoj saradnji koju imaju sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva - navodi se na sajtu.

Iz Ministarstva građevinarstva pojasnili su da je Milenijum tim posao dobio na tenderu, zajedno sa turskim partnerom sa kojim čine konzorcijum. Dodaju da su sa Turcima potpisana dva ugovora o izvođenju radova vredna ukupno 1,5 milijardu dinara plus PDV, i to na osnovu Zaključka Vlade od 14. decembra.

Izvođač radova koji će graditi stanove za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju (turska firma Taѕuapi čiji je partner u konzorcijumu lokalna kompanija Milenijum Tim iz Beograda) izabran je u postupku javne nabavke na koju su mogle da se jave sve zainteresovane kompanije. Sve procedure sprovedene su nakon prethodno dobijene saglasnosti Vlade Srbije. Kriterijumi postavljeni tenderom održavaju strateški značaj ovog projekta za Republiku Srbiju, a izabrani ponuđač, odnosno konzorcijum izvođača, ispunio je sve uslove koji su javnom nabavkom bili propisani - naveli su iz Ministarstva.

Inače, protiv Milenijum tima je, prema pisanju KRIK-a, Privredni sud u Beogradu doneo u decembru 2016. prvostepenu presudu zbog rušenja preostala tri objekata u Hercegovačkoj ulici, koje je koristila kompanija Transport peroni. Ovakva presuda doneta je na osnovu tužbe vlasnika Transport perona Vladimira Markovića. Inače, dozvolu za gradnju parkinga na mestu gde su bili objekti ove firme izdao je Grad Beograd.


Još bez preciznih datuma početka izgradnje

Dinamika i planovi izgradnje ovih stanova bili su tema razgovora, navode na sajtu ministarstva, ali ne objavljaju kada bi trebalo da radovi konačno počnu. Inače, početak gradnje prvo je najavljivan za proleće, pa za oktobar prošle godine. Međutim, u Nišu još nema ni temelja u naselju Stevan Sinđelić, kao ni u blizini Škole Svetozar Marković u Vranju. Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da je sva dokumentacija spremna, i da ona ne odlaže početak gradnje.

Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti je od nacionalnog interesa i jedan od najvažnijih projekata Vlade Srbije. Drago mi je da je sve spremno za početak gradnje, ministarstvo koje vodim, kao investitor projekta, uradilo je sve što je bilo potrebno - od građevinskih dozvola, zakonskih regulativa i budžeta za izvođenje projekta - rekla je Mihajlovićeva.

Podsetimo, Niš i Vranje, prema najavama, dobijaju stanove u prvoj fazi državne stanogradnje koju je predsednik Aleksandar Vučić najavljivao još 2013. godine. U Nišu je planirano da se napravi 190, dok bi u Vranju trebalo da bude 186 stanova koji će po povoljnijim cenama od tržišnih biti prodavati vojsci, policiji i obaveštajcima.

Inače, za ovaj projekat Vlada je formirala sedam privrednih društava, od kojih je jedno u Vranju, a u ovom projektu stanogradnje imaju ulogu investitora.

Imam veliku čast i zadovoljstvo da se pohvalim da je moj film Rainey - Documentary Film dobio special mention nagradu žirija na Dok'n'Ritam festival -u. Bilo je ekstremno zadovoljstvo raditi na ovom filmu iako to nije bio nimalo lak zadatak. Zahavalan sam svima koji su učestvovali jer bez njih ovaj film ne bi bio moguć ali ću ovde tagovati samo par ljudi da ne bih od ovog posta pravio roman. Inece jedan od članova žirija na festivalu je bio Bajaga :D

Posted by Milos Tasic on Monday, June 17, 2019

Trejler filma Rainey

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    22:42 // 29. 1. 2019.

    Ženo, gde se umešaš, BUDŽET strada.

  • Dragan

    19:21 // 29. 1. 2019.

    Nema nade za nas, kriminal i samo kriminal....

  • prof dr CVETKO Prvi

    16:01 // 29. 1. 2019.

    Imaju jaku "referencu" , što znači da su od poverenja ! Samo ... ne znam u čemu su bolji u rušenju ili u naplati potraživanja i o čijem trošku ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: