Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 18. 9. 2019.

| Ekonomija

Firma koja je rušila u Savamali kupila zemljište sa hotelom u centru Vranjske Banje

Autor:M. Dejanović, A. KostićIzvor:Južne vesti
hotel vranjska banja arhiva jv
Zasad nije poznato šta će novi vlasnik graditi u centru Vranjske Banje; arhivska fotografija: I.M.

Nakon višedecenijskog sudskog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO, nikad završeni hotel i zemljište u centru Vranjske Banje, avgusta je za oko 200.000 evra kupila beogradska firma "Milenijum tim" koja je rušila objekte u Savamali kako bi raščistila teren za "Beograd na vodi" i koja je, pored brojnih unosnih državnih projekata, dobila i posao izgradnje stanova za bezbednjake na jugu Srbije.

Sudski spor oko hotela koji je godinama vođen između Fonda PIO kao glavnog investitora i Specijalne bolnice za rehabilitaciju, na čijem je zemljištu počela gradnja hotela, rešen je tako što je vlasništvo podeljeno na po 50 %, nakon čega je oglašena prodaja, a hotel i zemljište su već na prvoj licitaciji dobili novog vlasnika.

Prema uslovima kupovine, "Milenijum tim" je obavezan i da o svom trošku sruši hotel koji više nije bezbedan, što je za Južne vesti potvrdio i Slaviša Bulatović, narodni poslanik SNS-a rodom iz Vranjske Banje.

Građevinska inspekcija je donela rešenje o rušenju jer hotel nije bezbedan, i to je bilo navedeno i u oglasu prodaje - kaže Bulatović.

On je najavio i prodaju hotela “Železničar” u narednom periodu, kao i privatizaciju Specijalne bolnice u Vranjskoj Banji.

Inače, gradnja hotela koji će uskoro biti porušen počela je 1978. godine i planirano je da ima sa 270 kreveta. Zemljište je Fondu PIO ustupila Specijalna bolnica, a kasnije je "u priču ušao i Jumko, ali nakon 5 godina radovi su stali i od tada je sve prepušteno zubu vremena, a Banjci su ovu građevinu nazvali “Skadar na reci Banjštici”.

Pre ove kupovine, za hotel i zemljište su 2013. godine bili zainteresovani Austrijanci, ali su odustali od kupovine zbog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO.


Unosni državni poslovi novih vlasnika hotela u Vranjskoj Banji

Šta će i kada graditi novi vlasnici iz "Milenijum tima" u centru Vranjske Banje još nije poznato, ali se spekuliše da će na tom mestu takođe biti hotel.

Inače, ova firma koja se, prema pisanju KRIK-a, blisko povezuje sa bratom ministra finansija Siniše Malog, angažovana je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – "Beogradu na vodi“, koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispregovarao upravo - Siniša Mali. Policajci su saslušavali predstavnike ove kompanije u istrazi čuvenog rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Kompanija je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a tada analizirali ovaj slučaj, upozorili su da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija i istakli da bi više institucija moralo da reaguje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Yolo

    16:19 // 19. 9. 2019.

    200.000 evra, cjena prava sitnica, slina sr. se šeta po gradu sa rancem u kome je 300.000.

  • Bruno

    17:42 // 18. 9. 2019.

    Camorra, Ndrangheta na srpski način.

  • Predrag

    12:23 // 18. 9. 2019.

    Još će i država o našem trošku da im napravi izlaz sa autoputa za Vranjsku Banju. Živi bili pa videli!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: