Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 1. 8. 2017.

| Ekonomija

Fiskalni savet: Niš će se sam izvući za 3 ili 4 godine

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
pare
Da li će niška vlast srediti kasu Grada?

Situacija sa niškim finansijama je zaista teška i posebno zabrinjavajuća, rekao je pred skupštinskim Odborom za finansije predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. Ipak, on prognozira da će Niš sam dovesti u red gradsku kasu za 3 ili 4 godine.

Predstavljajući izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2016. godinu, Petrović je još jednom ukazao na loše stanje javnih finansija najvećih gradova Srbije, a poseban akcenat stavio je na Niš i Kragujevac.

U slučaju Kragujevca, pomoć bi morala da dođe sa republičkog nivoa, dok je kod Niša situacija zaista teška, ali su oni na putu da kroz tri-četiri godine sami dovedu u red javne finansije - rekao je Petrović.

On je pred narodnim poslanicima na sednici Odbora za finansije još jednom ponovio da je dug lokalnih vlasti oko milijardu evru.

Podsetimo, Fiskalni savet je u svom izveštaju za 2016. godinu ocenio da Niš ima ozbiljne finansijske probleme i manjak investicija u infrastrukturu, pa tako samo 64% Nišlija ima pristup vodovodnoj mreži, a svega 38% ima kanalizaciju.

Opozicija je na poslednjoj sednici niške Skupštine, upravo zbog izveštaja Fiskalnog saveta, kritikovala rad gradske vlasti, a gradonačelnik Niša Darko Bulatović je govorio da je Savet prepoznao mere koje je aktuelna gradska vlast preuzela i isticao je kako su na dobrom putu da budžet dovedu u red.

Niško rukovodstvo predstavilo je juče šestomesečni izveštaj u kojem navode da su prihodi u ovoj godini već veći za 15%, a rashodi manji za 25% u odnosu na prošlu godinu. Više para u gradskoj kasi rezultat je prodaje zemljišta i povećanja poreza na imovinu, objasnili su u Sekretarijatu za finansije Niša.

Ipak, realizacija budžeta u prvih 6 meseci, u odnosu na godišnji plan je 35%. Ako se ovaj trend nastavi, realizacija će na kraju 2017. biti 70%, a to nije veliki pomak u odnosu na prošlogodišnjih 61,75%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    13:58 // 2. 8. 2017.

    Cuo sam da su rashodi za infrastrukturu realizovani sa 1%. Da li je potrebno bilo sta komentarisati.

  • Ricardo

    09:21 // 2. 8. 2017.

    Što lažu NAS nego lažu i sebe. Poslušna politika se prenosi iz centrale prema lokalu.

  • Kaljari

    23:31 // 1. 8. 2017.

    Spanska serija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: