Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 7. 3. 2013.

| Ekonomija

"Forum": "Jugoistok" nudi nepovoljan sporazum

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
490x370-strujomer.jpg

Iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" pozivaju dužnike da još ne sklapaju sporazum za otplatu duga u ratama sa “Jugoistokom” jer je "nesprovodiv, neustavan i nepošten", pa od Vlade traže njegovo preispitivanje i odlaganje.

Predlažu svoje rešenje: da se utvrdi koliko je kilovat sati struje dužnik potrošio, da se dug obračuna po današnjoj ceni i podeli na rate, čime bi se izbeglo plaćanje kamate.

Kako objašnjavaju pravnici "Foruma", predmet ugovora mora biti povoljan za obe strane, što, kažu, ovde nije slučaj.

- Dugovi se kreću od 50 dinara do 4 miliona i većina duguje te veće sume, a uslovi sporazuma nalažu da se dugovi otplaćuju na 3 do 24 mesečne rate. Ako dužnik, na primer, treba da otplaćuje milion dinara, mesečna rata bi mu bila 70.000 dinara uz obavezu da plaća i mesečnu potrošnju. To je neizvodljivo uz primanja od 25.000 dinara - objašnjava pravnik Profir Živković.

Živković kaže da je dodatni nedostatak sporazuma što se u ovom slučaju otpisuje samo zatezna kamata iz 2012. godine, bez obzira na to što je ministarka energetike Zorana Mihajlović najavljivala da će biti otpisane kamate koje su se gomilale godinama.

Prošle nedelje su iz “Jugoistoka” pozvali niške dužnike da do kraja marta podnesu zahtev za reprogram duga i kao olakšicu iskoriste otpis zatezne kamate iz prethodne godine.

Advokat Dragan Dozet napominje da ovakav sporazum odgovara samo dužnicima čiji dug potiče upravo iz 2012. godine, a takvih je samo 10 odsto.

- Potpisivanjem sporazuma građani priznaju i dugovanje koje je zastarelo, što ostavlja mogućnost da se sudskim putem izvrši i njegova prinudna naplata - kaže Dozet.

Sreten Ivković, penzioner iz Niša, neće potpisati ovaj sporazum iako duguje 1.300.000 dinara.

- Muja supruga i ja se osećamo prevareno, očekivali smo otpis celokupne kamate. Dug nam se gomila od 2000. godine. Plaćali smo samo osnovno dugovanje, a zatezna kamata nas je ukopala. Čekam dalje odluke i povoljnije uslove - kaže Ivković.

Iz "Foruma" dodaju da pola dužnika za struju ujedno duguju i za poreze i komunalne troškove, tako da su već zadužili primanja.

Prema podacima “Jugoistoka”, za struju je na kraju 2012. dugovalo 200.000 Nišlija, a potraživanja Distribucije iznose skoro 27 milijardi dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Ristic

    16:28 // 26. 9. 2013.

    Molim vas, da li neko moze da mi pomogne ili da mi da savet u vezi problema sa placanjem struje. 2012 sam platio 102.500.00 din ali racun se nije smanjio. U EPS-u nisu hteli da mi pomognu. Sta raditi?

  • srdjan nikolic

    13:40 // 4. 4. 2013.

    Koliko placas , sve vece racune dobijas, i nikada ne mozes izaci iz dugovanja - to je politika EPSA . I ova prevara za otpis kamate, ko to vise moze da izdrzi.Jedva su cekali , i vec seku struju na veliko, nikog ne zale . Meni su nabili petoduplo vise kamate, nego sto dugujem potrpsnju, a obican radnik EPS-a ima vecu platu od prosvetnog radnika. Nisam pravio ugovor , jer nemam s cim da placam ogromne mesecne rate.seku sirotinji, ko ima para on sredi. ja hocu da platim potrosnju , ne bezim od toga , ali ogromnu kamatu nemam cime, ali to njih ne interesuje. zeleo bih savet, sta bih tuzbom protiv njih mogao da uradim. veliki poz...

  • Zoran Rajković

    12:33 // 14. 3. 2013.

    prvenstveno treba istaći u javnost tekst vladine preporuke
    pa zatim uredbom vlada treba da naloži epsu da otpiše sve kamate bezuslovno plaćanje dugovanja na rate u zavisnosti od primanja dužnika a dužnicima koji ne potpišu ugovore ili ne plaćaju potrošnju ubuduće seći struju pa makar i za 50 dinara jedino tako i samo tako će biti pravedno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: