Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 25. 1. 2016.

| Ekonomija

Forum: Kartel toplana gospodari imovinom građana

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Toplane se udružile u kartel, kažu u "forumu"; foto: JV arhiva

Okupljene u Udruženje toplana Srbije, toplane su, tvrde u niškom Centru za zaštitu potrošača “Forum”, zapravo kartel koji dogovara cene, metodologiju obračuna cena, kao i zakonodavstvo u oblasti komunalnih usluga.

Centar je Ministarstvu energetike uputio pismo u kojem ukazuje na katastrofalno stanje u sistemu daljinskog grejanja u Srbiji i zahteva od njih da "reaguju i ne dozvole kartelu toplana da bude monopolista".

Udruženje toplana Srbije umesto kartelskog dogovaranja o cenama, teba da se bavi racionalizacijom troškova poslovanja, traženjem jeftinijeg energenta, analizom tržišta toplotne energije u Srbiji i ekonomske moći korisnika i umesto povećavanja cena svojih usluga, treba da planira njihovo smanjenje - poručuju iz “Foruma”.

Navode da je monopolističkim položajem toplana građanima onemogućeno da raskinu ugovor iako im to Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava.

Svakog meseca šalju korisnicima velike račune, koje oni zbog ekonomske situacije nisu u mogućnosti da plate, i uz nezakonito zaračunavanje zatezne kamate, uvećavaju njihova dugovanja a zatim im šalju izvršitelje za zaplenu imovine - kažu u “Forumu”.

forum "Forum" upozorio Ministarstvo na kartel toplana; foto: JV arhivaTakođe, iz Centra kritikuju i Ministarstvo energetike koje je donelo Metodologiju za formiranje cena bez učešća udruženja potrošača iako je “Forum” to tražio, a predviđeno je i Zakonom.

Kada monopolisti sami rade Metodologiju, ta Metodologija štiti samo interese monopolista i u njoj se u suštini ništa nije promenilo u odnosu na pređašnje stanje. Ostaje da se isporuka toplotne energije vrši u podstanici, iako skupštine stanara nisu "krajnji korisnici", već vlasnici stanova sa kojima toplane moraju da sklope Ugovore o snabdevanju toplotnom energijom - kažu u “Forumu”.

U Centru za zaštitu potrošača naglašavaju da naplata kalorimetrima mora da bude samo u zgradama u kojoj svi stanovi imaju merače, a u ostalim po kvadratu. Upozoravaju i na stavke koje ulaze u fiksne troškove, a koje su prevelike ili neportrebne.

Zbog toga iz “Foruma” na kraju pisma poručuju da bi o novoj Metodologiji trebalo da popričaju predstavnici Vlade Srbije, Udruženja toplana i Udruženja potrošača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Jovanovic

    19:43 // 27. 1. 2016.

    Toplane jace od ZAKONA. Mora se dati pravo da gradjani sami odlucuju sa kim ce da se greju i sklapaju ugovore. Naravno ne sa toplanom-proizvodjacem, vec sa preduzecem koje prodaje toplotnu energiju.

  • Papilon

    16:21 // 26. 1. 2016.

    Živim i radim u Nemačkoj,svaki mesec grejanje plaćam 50eura.u svakoj sobi podesavam jacinu grejanja i na kraju godine tiplaba vraća razliku koju sam ustedeo.Zadnje dve gidine vraceno mi je po 400 eura po godini lepo iznenadjenje zar ne?

    • komsija

      22:22 // 26. 1. 2016.

      Odlicno ti je to u Nemackoj, ali nisi rekao koja je kvadratura u pitanju. Po tome kako si napisao, racunica je sledeca: (50x12=600€).
      Od toga ti oni vrate 400€ i ispada da si za celu godinu platio samo 200€. Lepo iznenadjenje, zar ne? Ali ipak je bolje da se ti jos jednom preracunas i da ne pricas bajke.

  • hess

    23:58 // 25. 1. 2016.

    Ljudi, poenta je da se izborimo da je u svakom trenutku moguce bezuslovno trajno iskljucenje! Bez ikakvih naknada, odrzavanja sistema, fiksnih delova i sl. Mora bar 10000 ljudi da izadje na ulice i pokaze spremnost za borbu za svoja Zakonom omogucena prava. Kada se to ispuni, neka oni greju sami sebe i placaju grejanje 500E mesecno, nije problem...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: