Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 7. 2. 2021.

| Ekonomija

Frilenser iz Niša na ponudu Vlade posle pregovora: To je dužničko ropstvo

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
frilenseri
Bez dogovora frilensera i predstavnika Vlade; foto: flickr.com/1dayreview

Bez dogovora je prošao još jedan sastanak između frilensera i predstavnika Vlade u vezi sa plaćanjem poreza. Država je, kako kaže član stručnog tima Udruženja radnika na internetu Nikola Ilievski, predložila produžetak plaćanja duga na rate tokom 10 godina uz otpis kamate, što ocenjuje neizvodljivim rešenjem. Predlog frilensera jeste da obračun i naplata poreza počne od 14.oktobra, ali su predstavnici vlasti do sada, ističe, ismejali svaki njihov zahtev.

Licem u lice sa ministrom finansija Sinišom Malim, predsednicom Vlade Anom Brnabić, direktorkom Poreske uprave Draganom Mrković, našli su se predstavnici Udruženja radnika na internetu, alli i dalje bez postignutog dogovora.

Jedan od članova tog Udruženja Nikola Ilievski ističe da država apsolutno ne posustaje u svojim namerama da od frilensera naplati retroaktivno porez za prethodnih 5 godina, pa da je jedini potez taj što su podigli troškove sa 20 na 43 odsto.

Što bi značilo da ako neko primi 100 evra, porez mu se računa, znači odbija mu se prvo 43 evra, jer to su kao troškovi poslovanja i onda na ovih 57 što ostane mu se računa porez, doprinosi i sve ostalo, to kad efektivno samo se spusti dug za 10 posto, znači ništa oni tu nisu mnogo izašli u susret – ističe Ilievski.

Pogotovo je ta priča, dodaje, beskorisna za frilensere koji se bave grafkom ili dizajnom, kojima je priznato autorsko delo, što vuče 43 odsto normiranih troškova, pa je za njih novost samo otpis kamate i produžetak otplate na 10 godina.

Naše mišljenje kao Udruženja je da je to apsolutno neizvodljivo. Mi smo radili te neke poreske modele, pravili smo tabele i kalkulacije, pokazivali im matematički da nije moguće da rade to što rade, apsolutno ne mogu fizički da naplate – navodi Ilievski.

To što je država ponudila otplatu na 10 godina, ovaj Nišlija opisuje kao "dužničko ropstvo".

Hipotetički da kažemo da je neko primao 50.000 mesečno svaki mesec prethodnih pet godina, on bi po njihovom predlogu trebalo 30 odsto svoje plate da odvoji na tekuću obavezu, na 50.000 to je nekih 15.000 dinara na tekuću obavezu i plus što bi morao da plaća reprogram svaki mesec. I to bez ikakavih kamata zbog rata. Ako izgubi posao i ne plati par rata, ulazi u problem naplate duga. Nije samo plaćanje dugovanja, nego i poreza za ovaj tekući mesec– objašnjava.

Kao još jedan problem navodi ukidanje normiranih troškova izmenom zakona, pa će tada postojati neoporeziv deo od 18.000 dinara, što je, kako kaže, skandalozno.

Tu nas još više pokopavaju, jer bez obzira da li primili 100 ili 50 hiljada dinara, ti odbiješ 18.300 dinara i na osnovu onog što ti ostane ti treba da platiš porez, što nije fer – smatra Ilievski.


Ilievski: Država ismejava predloge frilensera

Poreska uprava, kaže Ilievski, nije radila svoj posao kako treba, jer pored toga što je kontrolno, ona je i savetodavno telo, pa Nišlija smatra da je zakonska dužnost bila da obavesti građane o naplati poreza. Kako se to desilo tek 13. oktobra, dodaje da je inicijalni predlog frilensera da se dugovanja računaju od 14. oktobra.

Oni su svaki naš predlog ismejavali, kad sam ja rekao ministru Malom da je to neizvodljivo i kad sam mu predložio i rekao sam mu ljudi su spremni da plate od 14. oktobra, on je na to rekao "pa to je super ideja, to bi bilo vrh, kako si se to setio" i onda su svi krenuli da se smeju malo cinično – priseća se Ilievski.

U početku su predstavnici Vlade odbili i da pogledaju tabele i kalkulacije frilensera, ističe niški frilenser.

Te kalkulacije su prikazivale zašto matematički nije izvodljivo da neko primi 70.000 dinara, koliki je prosek zarade frilensera, zašto je neizodljivo da ti nekom ko primi 70.000 traziš 90 posto duga i onda su oni reklida to nije tačno zato što smo digli normirane troškove na 43 odsto i onda smo mi tu ekonomisti uradili računicu u svesci i videli da to nije nikakav veliki pomak – objašnjava on.

Bez obzira na to što još nisu postigli dogovor sa državom, poručuje da rade na daljim planovima.

Podsetimo, oktobra meseca je osvanulo obaveštenje svima koji zarađuju iz inostranstva da moraju da popune poreske prijave i da prijave prihode, kako bi im na zaradu bio obračunat porez, nakon čega su se frilenseri udružili, pa su nakon protesta pokušali da pregovaraju sa Vladom, ali do dogovora još nije došlo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 47304

    16:19 // 9. 2. 2021.

    Da ste plaćali pošteno porez kao estradeni umetniki sad bi i pomoć dobivali al jok oće oni da uču i bidnu najpametniji . .

    • 444444

      21:24 // 13. 2. 2021.

      Greota je koliko si nepismen...

  • Marko

    04:27 // 9. 2. 2021.

    Kako seljaku ne naplacuju nikakav porez nego ga opljackaju kroz cenu.Nekad visnje bile 100din a sad 25din pa vi vidite gde je razlika...zato visnjari vise ne postoje!
    Jel neko sad hoce da i freelenseri
    vise ne postoje?!
    Ako mu uvedes toliki porez odmah postaje nekonkurentan na svetskom trzistu i te poslove preuzima neko drugi,zar smo toliko slepi?!
    Neka bude porez ali kao u okolnim zemljama!

  • Nislija u neverici

    00:21 // 9. 2. 2021.

    A be pustite gi virusi po ministarstva, udji te im u mobilne, dajte vrele fotke i butke.. alo, nista si be, ne znate, samo da čukate po tastaruru...
    NE DAJTE BANDI LOVU.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: