Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 26. 10. 2018.

| Ekonomija

Frilensing - mogućnost da mladi sami kreiraju svoj radni dan

Autor:Anđela StojanovićIzvor:Južne vesti
frilensing
Rad u svojoj sobi ima prednosti, ali i mane; foto: Flickr (Eric Allix Rogers)

Savremeni trendovi poslovanja iznedrili su nova zanimanja među kojima su i “digitalni nomadi“ ili lokacijski nezavisni frilenseri. Mlada frilenserka iz Niša Nina Simonović kaže da su prednosti ove profesije što radni prostor može biti bilo koje mesto na kome može da se “prikači” na internet, kao i to što je radno vreme fleksibilno, a smanjuju se i troškovi poslovanja.

Šta je frilensing, kako se dolazi do posla na taj način, koji su zahtevi, a koje obaveze, zainteresovani su mogli čuti na skupu koji je nedavno održan u niškom Deliju, a kojim je obeležena Evropska nedelja frilensera.

Nina Simonović koja radi kao lokacijski nezavisni frilenser za jednu od najvećih zajednica frilensera Toptal kaže da je za rad na ovaj način jedino potrebna dobra internet konekcija.

Smatram da je to budućnost. U svetu se duže vreme dešava revolucija koje se zove remote working, što znači da ne postoje kancelarije, a radno vreme i zadaci često su fleksibilni. Volim činjenicu da sam lokacijski nezavisna, da zarađujem dok putujem, rastem i razvijam se. Upoznajem nove kulture, a sva ta iskustva koja steknete na putu, a radeći, mogu da se iskoriste za neki dalji napredak - kaže mlada frilenserka.

frilensing Nina pričala o svom iskustvu na skupu u Deliju; foto: A. S.Pozitivne strane ovakvog poslovanja su, kaže Nina, sloboda nad svojim vremenom i resursima i to što ste sami svoj gazda. Dodaje da je baš zbog toga među mladima frilensing sve popularniji, posebno što sami kreiraju svoje radno vreme, dok s druge strane iziskuje svakodnevno učenje i napredovanje.

Nije lak put doći do uspešne frilens karijere u Srbiji, ali ako radite na tome naravno da je moguće. Frilensing mladima omogućava da rade od kuće, a da im je tržište ceo svet, a postoji i mnogo besplatnih onlajn kurseva koji će mladima olakšati da budu dobri frilenseri - objašnjava Nina Simonović.


Frilensing najbrže rastuća industrija u svetu

programiranje Veliki broj programera i web dizajnera radi frilens; foto: arhiva JVNa osnovu sprovedenih istraživanja, frilens tržiste broji oko 11 miliona individualaca u Evropi, što je približno 5% njene ukupne radne snage, istaknuto je na predavanjima u Deli prostoru.

Ovaj vid poslovanja predstavlja jednu od najbrže rastućih industrija današnjice, a trećina radne svetske populacije upravo su frilenseri. Nezvanična procena je da je u Srbiji oko 100.000 frilensera, a većina njih su programeri i grafički dizajneri.

“Digitalnih nomada” sve je više na našim prostorima, a upravo su mesta za kreativno delovanje poput Delija u Nišu prostori gde se ovi samostalni preduzetnici okupljaju, umrežavaju i razmenjuju svoja znanja i iskustva.

Predavanja i diskusiju u Deli prostoru u Nišu organizovala je zajednica frilensera Toptal i NišIT u okviru Evropske nedelje frilensera koja se obeležava od 2016. godine, inspirisana raznim organizacijama širom sveta, a koja za cilj ima da podrži nezavisne profesionalce.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    06:04 // 27. 10. 2018.

    Postoje mladi koji se vec lece od zavisnosti internetom!
    Dalje,kakav vid ima freelenser,kicmu,zasto je asocijalan,neelokventan,polupismen,pa ni uplatnicu ne ume da popuni,ako bankomat ne radi,zbuni se u banci...
    Kao dodatni vid zarade,u slobodno vreme-DA,kao stani posao-NE !

  • prof dr CVETKO prvi

    19:37 // 26. 10. 2018.

    Mladi mogu da "kreiraju" svoj radni dan koji ima 36h ...48h da spavaju a 24h da uživaju po kafićimai ili sa roditeljima da pričaju,da se druže,da doprinose razvoju domaćinskog vaspitanja,kulture i nadgradnje naučne misli a pogotovo pismenosti i raznim forumima - kako ući u Jevropu,kako se opismeniti,kako učestvovati na "paradama" ponosa, kako odbraniti domovinu /lepotom/...O survival-u - ni reči !

  • Verko

    16:41 // 26. 10. 2018.

    Frilensing je noćna mora i svako ko je to iskusio posle nekog (i to kraćeg) vremena želi normalan posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: