Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 18. 11. 2021.

| Ekonomija

Funkcioner SPS-a predlaže rušenje “Kalče”, izgradnju parkinga ispod i 20 spratova iznad zemlje [anketa]

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
kalca naslovna projekat
Nova zgrada na mestu "Kalče"; foto: projekat

Svoje predloge za budžet za 2022. godinu zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković dao je na nedavnoj sednici, a pored produženja Ulice Ivana Milutinovića, izgradnje kargo centra i veletržnice, najviše pažnje privukla je ideja rušenja “Kalče” i izgradnje novog stamebno-poslovnog kompleksa. Novaković kaže da stoji iza svojih ideja, ali da ukoliko neko ima bolje rešenje za “Kalču” trebalo bi to i da obelodani, jer je trenutno stanje objekta - depresivno.

Pripremio je ovaj socijalista nekoliko predloga za novi budžet, ali je svakako najepohalnija ona koja se tiče “Kalče”, objekta koji je građen pre 3 decenije, upravo u vreme dok je gradom suvereno upravljao SPS.

Novaković danas kaže da to nije političko pitanje, već da je “Kalču” “pojeo zub vremena”. tržni centar kalča Da li je zrela za rušenje?; Foto: P. B.

Znam da je “Kalča” za mnoge Nišlije simbol grada, ali simbol treba da budu kulturno-istorijski spomenici, a ona je svojevremeno bila reprezentativni objekat. Zub vremena je pojeo. Imate “Merkator” koji je izgrađen pre petnaestak godina, pa je i njega pojeo zub vremena, a “Kalča” ulazi već u četvrtu deceniju. Jednostavno to je dokaz da je koncept “Merkatora" zastareo, a ne koncept “Kalče”. Vlasnici lokala znaju da ne mogu da ih izdaju. Niko neće, osim za plaćanje troškova komunalija - kaže socijalista.

kalca naslovna projekat2 "Zonina kul"; foto: projekat

Svestan je da predlaže radikalnu stvar, ali smatra da je neophodno rušenje i građenje podzemne garaže na nekoliko spratova, kao i 20 spratova iznad zemlje. To bi bio novi stamebno-poslovni kompleks radnog naziva “Zonina kula”.

“Kalča” je u samom jezgru grada i na parceli od 9.802 kvadrata, a tehnike građenja su napredovale. Sada možete da zidate dosta ispod zemlje i svaki sprat iznad zemlje doneo bi jedan hektar parking prostora, a to može biti 4 ili 5 spratova parking prostora. To bi utolilio žeđ samog jezgra Niša za parkingom. Investitor bi trebalo već postojećim vlasnicima lokala da vrati u razmeri 1:1 ili bi se već dogovorili sa investitorom kako to da regulišu. U principu, taj koji bude investirao mora da ima određeni profit. On bi se zidao u srazmeri i skladu sa urbanističkim planom - priča Novaković za Južne vesti.

On je još predložio i veletržnicu koja bi sadržala i prostor za hladnjače, vage i rampe za kamione na parceli kod Donjeg Međurova, spajanje Ulice Ivana MIluitinovića sa petljom kod Novog Sela i izlazak za auto-put “Niš jug”. Jedan deo pomenute ulice bi mogao, kako kaže, da se spoji sa aerodromom gde bi se gradio kargo centar.

promenada projekat "Niška promenada"; foto: projekat

“Nišku promenadu” zamislio je pored Nišave iza NišStana i Toplane.

Što se tiče “Niške promenade” ona već može da počne da se zida sutra. Tamo je već sve regulisano. To je gradsko-građevinsko zemljište, vlasništvo NišStana. Šetalište, poslovno-stambeni kompleks gde bismo oplemenili taj deo Niša ugostiteljskim objektima delom prema reci - kaže Novaković.


Grad već napravio neke planove, ali predloge za budžet još prikupljaju

Novaković je ovo predložio na sednici Skupštine, ali njegova stranka je deo vladajuće većine i može da utiče na bitne odluke i kreiranje budžeta. Nije poznat stav naprednjaka o predloženom, ali on smatra da niko ne bi trebalo da ima ništa protiv.

Svi su za to da se gradska kasa puni mnogo bolje. Ona značajno može da se puni kroz naknadu za gradsko građevinsko zemljište i porez na imovinu. Naknada mora da se plati pre nego što se zabode prva lopata u zemlju. Kad se završi, Grad ubira prihode od poreza na imovinu - kaže Novaković.

kargo Kargo centar; foto: projekat

Za sledeću sednicu priprema još 10 novih predloga, a gradonačelnica Niša Dragan Sotirovski je rekla da su neki kapitalni projekti već isplanirani za 2022.

Jedna od najvažnijih investicija za 2022. biće rekonstrukcija izvorišta Medijana koja će koštati oko 200 miliona dinara gde ćemo pomoći da količina vode u sekundi bude mnogo veća i da obezbedimo trajno snabdevanje. Pravimo uveliko spiskove ulica koje će dobiti vodovod, kanalizaciju, asfalt. Plan je da uložimo u izgradnju sportske infrastrukture, a ne samo da dajemo klubovima. Važno je i da rekonstrušemo sale u OŠ “Dušan Radović” i OŠ “Mika Antić” - rekla je Sotirovski.

Anketa

Podsetila je još jednom na izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda koju će finansirati Evropska unija, a biće podignut i kredit za izgradnju akva-parka.

Predloge za budžet Niša za 2022. godinu mogu da šalju svi građani na e-mail adresu: [email protected] ili poštom na adresu Grad Niš, Gradska uprava za finansije, Ulica Nikole Pašića 24, sa napomenom “predlozi za budžet za 2022. Godinu”.

Gradska uprava će predloge proslediti direktnim korisnicima koji će ih razmatrati i eventualno uvrstiti u budžet u skladu sa potrošnjom.

Javno čitanje budžeta planirano je za period od 5. do 10. decembra kada će budžet konačno i ući u skupštinsku proceduru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica

    00:21 // 5. 12. 2021.

    Taj deo grada treba u potpunosti zatvoriti za saobraćaj i napraviti pešačku zonu. Kakve podzemne garaže i sl. za budžovane. A tek dizajn užas. U potpunosti odudara od ostatka grada.

  • mikac

    20:24 // 21. 11. 2021.

    prebaciti Veliku Pijacu u Kalču...lagano

    • Срба

      05:16 // 27. 11. 2021.

      Да…. Дивна идеја… Било би врло ароматично и егзотично- у сред центра….

  • samo da asknem

    11:01 // 21. 11. 2021.

    Bas mi nesto pade na pamet da pitam, kada ce konacno da se zavrsi objekat koji se gradi odmah do Kalce, prekoputa Pobedine? Ima li neke nade ili jok? Mogli bi novinari JV da o tome naprave jedan lep clanak. Ako nemaju nameru da okoncaju gradnju, i kad vec pricamo o rusenju, neka sruse makar to ruglo. Vise mi se ne ide Dusanovom ulicom kad se setim pored cega treba da prodjem...

    • mikac

      19:59 // 21. 11. 2021.

      idi pitaj u cafe Shark kad će!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: